Is Heineken-spot 'Lighter is better' racistisch of onhandig?

Is Heineken-spot 'Lighter is better' racistisch of onhandig?
 • Bureaus
 • 29 mrt 2018 @ 00:29
 • 27584 x gelezen
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • MerkenEffectCampagnesSocial media

'Sometimes, lighter is better.' Heineken heeft een Amerikaanse commercial teruggetrokken die het verwijt kreeg racistisch te zijn. De ophef werd aangezwengeld door een tweet van Chance the Rapper. Hoe kon het zo ver komen?

De commercial voor Heineken Light toont een barman die een aarzelende vrouw een light-biertje toeschuift. Het flesje passeert enkele zwarte personen voordat de blanke vrouw het biertje ontvangt. Deze scène sluit af met de pay-off 'Sometimes, lighter is better'. Heineken Light is een biertje voor de Amerikaanse en internationale markt met minder calorieën en minder alcohol.

Chance the Rapper zag er kwade opzet in om met een controversiële commercial extra te kunnen scoren. Heineken zei aanvankelijk alleen zich niet te herkennen in de kritiek. ‘De slogan in de commercial verwijst naar Heineken Light-bier en nergens anders naar’, aldus John-Paul Schuirink, director global communication. ‘Sommige mensen in de Verenigde Staten hebben het zinnetje helaas anders geïnterpreteerd, maar dat was natuurlijk nooit de intentie van de commercial. Het gaat over light bier.’ 

Volgens Schuirink is de reclamespot eerder in verschillende landen gebruikt en is dit de eerste keer dat er een verwijt over racisme is binnengekomen. Toch volgt uiteindelijk een mea culpa en wordt de spot van de buis gehaald. 'Hoewel we vinden dat de commercial verwijst naar ons Heineken Light-bier, hebben we de plank misgeslagen en nemen we de feedback ter harte. We zullen dit meenemen in de ontwikkeling van onze toekomstige campagnes', aldus de bierbrouwer in een latere verklaring.

Opzettelijk racistisch

Chance the Rapper gaf op Twitter aan getwijfeld te hebben om zijn kritiek op het spotje te uiten. Hij denkt dat bedrijven opzettelijk racistische campagnes bedenken om aandacht voor hun product te genereren. Ondanks die extra aandacht wilde hij dit probleem toch aankaarten.

NOS op 3 vraagt zich af in hoeverre adverteerders dit opzettelijk doen. Twee reclamemakers komen aan het woord die zich opzet absoluut niet kunnen voorstellen. Ook in de Facebook-groep Include Now wordt over het onderwerp gedebatteerd. 'Weer "vergeten" een kritische blik mee te laten kijken. Na Pepsi, H&M, Dove ligt Heineken onder vuur', zegt MT-columniste Nadine Ridder. 

Arno Peperkoorn, eveneens soms publicerend op MarketingTribune, vult aan: 'Ik vind de reactie zwak, to say the least. Zo hebben we het niet bedoeld vind ik eigenlijk nagenoeg altijd een kul argument. Ze zijn nalatig ik het toetsen van de commercial, hebben het niet bewust bekeken. Hadden ze dat wel gedaan dan was dit gespot. En voorkomen. Maak je werk bewust!'Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie
Blauw Research

Marktonderzoekbureau in Rotterdam. Marktonderzoek, zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek met als expertises research community's


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken