'We wilden eens iets anders doen dan een advertentie'

'We wilden eens iets anders doen dan een advertentie'
 • Bureaus
 • 26 apr 2018 @ 10:03
 • Link
 • Lucas Boon
  Lucas Boon

  redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • CreatiePitches

Op Schiphol opent maandag 14 mei The Smallest Ad Agency in the World. Manager marketing & development Jan-Pieter Komen over waarom de luchthaven een interessante omgeving voor marketeers is.

Het idee in een notendop: in 24 uur gaan 12 topcreatieven uit de Amsterdamse reclamewereld zoveel mogelijk ingestuurde briefings beantwoorden met creatieve concepten voor op Schiphol. Iedere marketeer, mediaplanner of reclameprofessional kan gratis een concept ontvangen.

Wat maakt Schiphol voor marketeers interessant om een boodschap over te brengen?

Schiphol is eigenlijk een soort stad waar heel veel mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld door dominant aanwezig te zijn met traditionele out of home media, maar je kunt als merk ook jezelf laten zien met een handige of sympathieke service. Zo is er in de Schiphol Lounge een Tesla te zien, een tasting van Bombay Sapphire en kunnen kinderen spelen met de objecten van Nemo.

Wat zijn mogelijke valkuilen van adverteren op Schiphol?

Door al die mogelijkheden schieten we soms door in ons enthousiasme terwijl we toch ook rekening moeten houden met allerlei restricties en belangen zoals de steeds strengere veiligheidseisen achter de douane. De uitdagingen van een IWC Schaffhausen pop-up store of het inrichten van een zitgebied met Made.com design meubelen zijn vaak groter dan gedacht. Je hoort geïnteresseerde marketeers vaak roepen: 'Geen idee waar ik moet beginnen.' En daar kunnen wij als Schiphol natuurlijk een rol in spelen.

Waarom is dit initiatief nodig? Anders gezegd: hoe komt het dat al deze mogelijkheden (voorheen) niet altijd benut werden?

Marketeers kennen de mogelijkheden van een luchthaven niet of bewandelen toch nog te vaak de bekende paden. Het vraagt simpelweg ook inzicht in de omgeving van een luchthaven en wat het kan bieden. Ik denk bijvoorbeeld dat de winkel steeds meer een marketinginstrument wordt van een merk. Een brandstore zie ik daarom ook als media.

Waarom is dit initiatief gunstig voor de marketing van Schiphol?

Als gezegd is er op Schiphol meer mogelijk dan je denkt. We wilden eens iets anders doen dan een advertentie. Niet alleen vertellen, maar practice what you preach. We willen hiermee marketeers en creatieven uitdagen om verder te denken.

Lucas Boon

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken