NPO-series straks ook op Netflix, KPN en Videoland

NPO-series straks ook op Netflix, KPN en Videoland
 • Bureaus
 • 2 mei 2018 @ 10:33
 • 18330 x gelezen
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • MediaTelevisieRechtenContentTelevisieproductie

De Nederlandse Publieke Omroep wil zijn programma's breder gaan exploiteren. Met KPN, Videoland en Netflix zijn inmiddels deals gesloten. Eerder gaf BNNVara al aan om eigen content te willen doorverkopen aan VOD-platfoms.

Er wordt al jaren gepraat over exploitatie van NPO-programma's elders, maar de Mediawet is altijd spelbreker geweest. Dat NPO nu deze stappen heeft gezet, blijkt uit een interview van Broadcast Magazine met Michael Spendel, managing director NPO Coöperatie voor Rechtenmanagement en Exploitatie, kortweg Dutch CORE.

Over Dutch CORE zegt Spendel: 'Enerzijds houden we ons bezig met een intern proces: zorgen dat op een eenduidige manier alle rechteninformatie van de programma’s wordt vastgelegd. We zijn een Europese aanbesteding gestart om daarvoor een passend systeem te selecteren. Dutch CORE gaat die dienst dan leveren aan alle publieke omroepen en de NPO, zodat straks bijvoorbeeld met één druk op de knop zichtbaar wordt welke series op NPO Start kunnen worden geplaatst.'

Catalogus van 25 NPO-series

Daarnaast is Spendel gestart met een experimentele fase om dramaseries en documentaires aan te bieden aan Nederlandse VOD-diensten. 'Er is nu een catalogus van 25 series en met Netflix, KPN en Videoland hebben we op hoofdlijnen al een overeenkomst.' Zo is de BNNVara-serie Overspel sinds 1 april te zien in het KPN Plus-pakket. Ook het Nederlands-Vlaamse productie 'Als de dijken breken' (EO) komt binnenkort online beschikbaar, evenals het uit 2004 daterende 'Kinderen geen bezwaar' (BNNVara), bij Videoland.

Op de tv-conferentie MIPTV in Cannes sprakt Spendel met partijen als Netflix en Amazon. 'Netflix heeft me met open armen ontvangen, die wilden heel graag in gesprek over Nederlandse titels', aldus Spendel. Vanaf mei komen daar Bellicher (VPRO) en La Famiglia (AvroTros) online. Inmiddels is er ook een 'documentairelijst', dus hoopt Spendel die ook binnenkort te kunnen gaan exploiteren.

BNNVara wil ook graag

Omroep BNNVara gaf eind vorige week al aan ervoor open te staan om eigen series ook aan te bieden op andere VOD-platforms, als de Mediawet dat toestaat. Wel moeten de series eerst te zien zijn bij de NPO. De Telegraaf meldde dat de omroep series wil produceren voor diensten als Netflix en Amazon Prime. Wettelijk kan dit nog niet, maar BNNVara laat weten dergelijke samenwerking te ambiëren 'waar dat mediawettelijk gezien mogelijk is'.

Het plan om series speciaal te produceren voor andere diensten is bij de omroep intern besproken, maar leidde ook prompt tot kritiek van medewerkers. In een uitgelekte interne memo staat: 'Netflix is de grote concurrent van de publieke omroep. Waarom we die aan content gaan helpen, is onduidelijk, of het moet uit winstbejag zijn.'

Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie
Blauw Research

Marktonderzoekbureau in Rotterdam. Marktonderzoek, zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek met als expertises research community's


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken