Effie Campus: op zoek naar de spanningsboog

Effie Campus: op zoek naar de spanningsboog
  • Bureaus
  • 12 jun 2018 @ 10:52
  • Link
  • Lucas Boon
    Lucas Boon

    redacteur
    BBP Media - MarketingTribune
  • Evenement

Kennis delen, dat was het doel van de eerste editie van de Effie Campus, gisteren in Lab111 te Amsterdam. MT was erbij. Wat viel ons op?

'We willen meer inzichten naar buiten brengen', zo opende Mary Hoogerbrugge van stuurgroep Effie de dag. Gevolgd door de eerste spreker, Erik van Engelen, die de Effie hoog heeft zitten: 'De enige reclameprijs die er echt toe doet.' Van Engelen was zelf juyvoorzitter van de effectiviteitsprijs en bij het beoordelen van cases hoefde hij vaak niet lang na te denken. 'Een goeie Effie-case voel je meteen. Mijn advies is dan ook: houd de beschrijving van je case kort maar krachtig, geen ellenlange teksten.'

Dope content

Dan de winnende cases. MT nam plaats bij de keynote van Doritos. Brand manager Daan de Waal deelt de visie van Van Engelen. Zijn idee: 'Houd de casebeschrijving inderdaad kort en ga op zoek naar de spanningsboog.' Bij de Play Bold-campagne (vorig jaar bekroond met een Gouden Effie) heeft Doritos zich gericht op de jongere van 18-24 jaar. Hierbij valt op: hij/zij gamet graag. Dus: gamificate everything. De case is inderdaad te omschrijven als jong; hippe termen als 'epic, shout-out, dope content, hyperlifer doelgroep' vlogen je om de oren en deed zelfs even denken aan de overdreven Yo tjappie, alles chill-campagne van gemeente Lelystad. Maar de case is effectief gebleken, want Gouden Effie.

Het herkenbare

De laatste keynote dan: Jumbo, dat in 2015 bekroond werd met een Gouden Effie voor de alom bekende familiereclame met Frank Lammers in de hoofdrol. De supermarktketen wilde gaan voor 'het herkenbare' en dat is duidelijk gelukt. Het ging ook voor gedurfd, want, zo laat de creatief van verantwoordelijk bureau Alfred weten: 'Ruzies en irritaties in een familie, dat is niet iets waar je als merk voor wil staan. Maar we hebben het op een likeable manier neergezet. Het is feelgood.'

Bij events als deze is het altijd uitkijken voor 'wij van wc-eend'-verhalen, maar Jumbo durfde het aan het juryrapport te delen waarbij het ook de kanttekening liet zien: 'De mediastrategie is erg klassiek. Slecht 0,3% zit online, daar is meer uit te halen.' Een opmerking die het merk naar eigen zeggen ter harte neemt; anno 2018 is de campagne ook (meer) mobile te zien.

Wat tot slot opvalt is dat de feelgood-familie wel erg wit is. Vraag uit de zaal van ondergetekende: zou de familie er anno 2018 -in het kader van de diversiteitsdiscussie- anders uit hebben gezien? 'Nee, dat zou geforceerd zijn. Daarbij: neem maar eens een kijkje in onze winkels, daar loopt van alles rond.'

Borrel

Enkele reacties op de borrel na afloop: 'Fijn om tools en how-to's aangereikt te krijgen. Dat is met deze cases zeker gelukt.' Een geslaagde eerste Effie Campus kortom, op naar nummer twee.

Lucas Boon

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken