Lucy van der Helm (Sire): 'Het debat moet vooral blijven'

Lucy van der Helm (Sire): 'Het debat moet vooral blijven'
 • Bureaus
 • 13 mrt 2019 @ 15:44
 • 18490 x gelezen
 • Link
 • Lucas Boon
  Lucas Boon

  redacteur
  BBP Media - MarketingTribune
 • InterviewCampagnes

Lucy van der Helm, directeur van Sire, over de totstandkoming en resultaten van de #Doeslief-campagne en waarom je het niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn.

Doe eens lief. Met deze duidelijke maar sympathieke kreet wil Stichting Ideële Reclame ons aan het denken zetten over hoe we dagelijks met elkaar omgaan. De hashtag #doeslief wordt sinds de lancering van de campagne (maandag 4 maart) massaal gedeeld. Samen met Lucy van der Helm, directeur bij Sire, maken we de balans op.

De campagne moet Nederlanders confronteren met onaardig gedrag. Denk aan bumperkleven, het negeren van een caissière in de supermarkt, elkaar niet voor laten gaan in het verkeer. Sire laat harde statistieken zien, maar ook voorbeelden van klein dagelijks onaardig gedrag. De campagne is breed uitgerold op TV, radio, online, dagbladen, tijdschriften, bioscoop, outdoor, Boomerang kaarten en social media. De campagne is ontwikkeld door reclamebureau Joe Public in samenwerking met Coopr voor PR en Blauw Gras voor social media.

Wat viel op tijdens de totstandkoming van de campagne?

Edwin Beijer, bestuurslid van Sire, heeft het onderwerp bedacht. Vanuit zijn persoonlijke visie en ervaring op hoe onaardig we tegenwoordig zijn. Tijdens de ontwikkeling hebben we moeten afbakenen wat onder 'onaardig gedrag' valt. Omdat de campagne niet gaat over agressie, vandalisme of criminaliteit. Dat was dus een uitdaging. Verder bleek dat veel uitingen van onaardig gedrag niet geregistreerd wordt, dus het zoeken naar de feiten was een hele tour de force.

Joe Public is vervolgens gebriefd op het onderwerp 'aardig' en kwam toen met de briljante vondst #Doeslief. Daar zagen we direct de potentie van in. Met elkaar hebben we de feiten verzameld en dat is door Joe Public doorontwikkeld tot de campagne zoals je die nu overal ziet.

Wat heeft de campagne tot nu toe concreet opgeleverd?

De pers heeft het massaal opgepikt. Op de dag van de lancering waren we te zien op alle nieuwszenders zoals Nu.nl, Volkskrant, Telegraaf en natuurlijk MarketingTribune. We zien steeds vaker dat PR van groot belang is bij de lancering van een campagne. Binnen één dag wist heel Nederland van #Doeslief, een heerlijke start.

We ontvangen daarnaast massale bijval van consumenten. De hashtag wordt volop gedeeld en er zijn allerlei initiatieven vanuit de maatschappij aan de gang. Van lespakketten tot bedrukken van t-shirts, bumperstickers, blogs, noem maar op.


Lucy van der Helm.

Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat de campagne Nederland wakker schudt en dat we met #Doeslief het land een krachtig en simpel instrument in handen geven om anderen aan te spreken op onaardig gedrag. We hebben niet de utopie dat binnen één jaar alle onaardigheid uit Nederland zal zijn verdwenen, maar de campagne zet in ieder geval aan om over je eigen gedrag na te denken en om mensen in te laten zien dat een beetje aardig zijn weinig moeite kost en veel oplevert.

Wordt Nederland op deze manier niet een veel te braaf land? Een beetje discussie op z'n tijd kan toch geen kwaad?

Er is een verschil tussen een discussie en een discussie die ontaardt in het verdwijnen van de dialoog, polarisatie, uitwisselen van standpunten en geen respect meer voor elkaar. Discussiëren met elkaar is an sich zelfs heel goed. De feiten wijzen echter uit dat er op veel vlakken ronduit onaardig gedrag plaatsvindt. Je kwetst er de ander mee zonder dat je het zelf doorhebt. Dat willen we aanpakken, zodat de maatschappij een beetje mooier wordt. Maar het debat moet vooral blijven!

Sire pakt groot uit, de campagne is op zo ongeveer alle mogelijke kanalen te zien. Waarom zo uitgebreid?

Sire-campagnes pakken altijd groot uit. Dat heeft te maken met het enthousiasme van de bureaus (naast Joe Public ook Coopr voor PR en Blauw Gras voor social media, red.), maar ook met dat van de exploitanten. Waarmee ook zij hun sociale gezicht kunnen laten zien en tegelijkertijd aantonen dat hun media werken en effectief zijn.

We proberen zoveel mogelijk impact te scoren en dat doe je door de consument massaal te bereiken. En daarbij hoort dat je goed nadenkt over hoe je de brede Sire-doelgroep -zo'n beetje heel Nederland- effectief kunt bereiken. Specifiek voor deze campagne geldt dat juist de optelsom van allerlei verschillende situaties van onaardig gedrag de mate van herkenning en dus werking van de campagne maximaal tot zijn recht komt.

Hoe beviel de samenwerking met Joe Public? Tegen welke hobbels liep je aan?

Zowel Marcel Hartog als Antoine Houtsma hebben een groot Sire-hart en al meerdere campagnes van ons op hun naam staan. Dan heb je sowieso een voorsprong. Natuurlijk zijn er ook hobbels, maar die neem je en dan heb je soms discussie. Je hoeft het ook niet altijd met elkaar eens te zijn. Maar omdat wij Sire-anen allemaal professionals zijn met veel campagne-ervaring, kom je er altijd met elkaar uit. Zonder wrijving geen glans...

 

Ondersteunend onderzoek*

 • 49% van de Nederlanders vindt het de verkeerde kant opgaan met Nederland: de samenleving polariseert, en verhardt. Mensen hebben geen respect meer voor elkaar

 • 68% vindt dat mensen tegenwoordig steeds minder aardig voor elkaar zijn

 • 87% is van mening dat we in het algemeen aardiger kunnen zijn voor elkaar

 • 146.571 scheldtweets met het woord ‘kanker’ erin in 2018

 • 10% afname in 10 jaar tijd t.a.v. elkaar voor laten gaan in het verkeer

 • 72% van de weginspecteurs krijgt regelmatig de middelvinger

 • 3.618 meldingen van burenruzies in Rotterdam in 2018

 • * Bronnen: Sociaal & Cultureel Planbureau, Burgerperspectieven 2018/04, Ruigrok NetPanel, 2018/08, Flycatcher, 2019/01.

 

Credits campagne

Voor deze campagne heeft Sire samengewerkt met een groot aantal partijen, die allemaal ‘om niet’ hebben meegewerkt. Joe Public is de bedenker van de campagne, Coopr neemt de totale PR voor haar rekening; Blauw Gras is het social media bureau. Verder werkten mee: Soundcircus (geluid), The Compound (postproductie), Bart ter Haar (graphic design), Prodigious (studio), Adeptiv (display advertising, SEA), Jeroen Hessing (website), Coosto (social search & statistieken), Monalyse (monitoring), Ruigrok NetPanel en Flycatcher (onderzoek), Mediacollege Amsterdam (#DOESLIEF dag).

De statistieken zijn tot stand gekomen met cijfers van Rijkswaterstaat, Politie Amsterdam en Politie Rotterdam, Keolis, CROW en Coosto.

Onderdeel van de campagne is een samenwerking met Arag, waarbij met scheidsrechters Björn Kuipers, Danny Makkelie en Serdar Gözübüyük wordt samengewerkt om onaardig gedrag op en rond het voetbalveld onder de aandacht te brengen.Lucas Boon

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie
Blauw Research

Marktonderzoekbureau in Rotterdam. Marktonderzoek, zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek met als expertises research community's


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken