Blauw Research: 'Bij 8 op de 15 webwinkels blijkt de toegankelijkheid niet op orde'
- Bureaus
- 6 mrt 2023 @ 08:00
- Link
-
Nanny Kuilboer
redactie MarketingTribune
BBP Media - MarketingTribune - Geen tag
- 6 mrt 2023 @ 08:00
- Nanny Kuilboer
Voor de nieuwe rubriek ‘Marketing Insight van de week’ bellen we met onderzoeksbureaus voor de laatste stand van zaken in onderzoekland. In de eerste aflevering Maarten van den Broek, Business Lead yourUX bij Blauw Research.
What’s new @ Blauw?
We zijn dit jaar gestart met het nieuwe label yourUX (www.yourux.nl), waarmee we ons richten op User Experience-onderzoek. Bij Blauw deden we al veel UX-onderzoek, en vanwege de groeiende markt en verdere digitalisering bij onze opdrachtgevers gaat yourUX zich vol op dit soort onderzoek focussen. Zo kunnen we onze opdrachtgevers nog sneller en beter helpen bij de ontwikkeling en verbetering van hun website of app.
Wat zijn de plannen voor 2023?
We gaan klantorganisaties ondersteunen in alle fases van het ontwikkelen en verbeteren van websites en apps. We hebben namelijk in onderzoek onder UX-professionals gemerkt dat er behoefte is aan meer structureel UX-onderzoek en om de resultaten verder de organisatie in te brengen. Onze UX-oplossingen en -tools ontwikkelen we steeds verder door naar de behoefte van opdrachtgevers. Zo gaan we samenwerkingen met klantorganisaties aan waarbij we hen structureel helpen om elk kwartaal met gebruikersonderzoek hun website te testen en verbeteren. Een website is namelijk nooit klaar. Hierbij gebruiken we ook de nieuwste eyetracking-bril met software waarbij we registreren wat gebruikers wel of juist niet zien tijdens het uitvoeren van een taak op een website. Het mooie van deze tool is dat we die ook kunnen gebruiken voor het testen van een website of app op een smartphone. Eigenlijk heel logisch bij het testen nu de meeste websites vooral via mobiel bezocht worden. Toch wordt dit nog niet vaak gedaan.
Signaleren jullie bepaalde marketingtrends?
De meest in het oog springende ontwikkeling is de komst van Chat GPT. Het is voor marketeers, en zeker ook voor UX-professionals, nu vooral nog een zoektocht in hoe deze AI-tool te gebruiken. Naar ons idee biedt het zeker kansen, mits op de juiste manier ingezet. Zo kun je de bot vragen om teksten te schrijven voor je website en misschien hier nog een verbeterde variant van te maken. Maar dit is vooral als basis te beschouwen waarop je als UX-professional of tekstschrijver de tekst meer menselijk maakt en toeschrijft naar wat jouw doelgroep raakt. Het voordeel is dus dat je tijd wint door Chat GPT de basis te laten ‘schrijven’ en meer tijd vrij hebt voor het redigeren en voor creativiteit. Op deze manier is de combinatie van Chat GPT en de human touch echt een gouden kans voor marketeers en UX-professionals. En zo kijken wij als UX-onderzoekers ook naar hoe Chat GPT ons werk kan versterken. Maar uiteindelijk blijft ook dit mensenwerk. Gelukkig maar. Want iets is dat veel klantorganisaties bijvoorbeeld ook bezig houdt, en waar Chat GPT niet direct de oplossing voor zal geven, is inclusiviteit. Websites worden steeds meer toegespitst op persoonlijke profielen. En zoveel mensen zoveel verschillen in profielen. Voor wat UX-onderzoek betreft vraagt dit om het testen van digitale producten met bijvoorbeeld mensen met een verschillende culturele achtergrond, met mensen die meer of minder taal- en digitaal vaardig zijn of met mensen met een visuele beperking. Samen met partners zorgen wij ervoor dat we deze ‘ervaringsdeskundigen’ mee kunnen nemen bij het testen.
Kunnen jullie een of meerdere marketinginsights met ons delen op basis van eigen onderzoek of een onderzoek dat je opviel in het buitenland?
Om nog even op het onderwerp inclusiviteit door te gaan, ons oog viel laatst op een onderzoek van webdesignbureau Level Level naar de toegankelijkheid van de webwinkels van grote retailers. Meer specifiek gaat het hier om de toegankelijkheid en gebruik van deze webwinkels door mensen die visueel beperkt zijn of door een beperking geen muis kunnen gebruiken. Maar het gaat ook om mensen waarvoor de interfaces op deze webwinkels in het algemeen te ingewikkeld zijn. Bij maar liefst acht op de vijftien webwinkels blijkt de toegankelijkheid niet op orde. Gelukkig zijn volgens de wetgeving in Nederland vanaf 2025 richtlijnen van kracht die deze toegankelijkheid moeten garanderen. Maar het is opvallend dat nu dergelijke grote retailers een grote groep mensen uitsluit. Ook hier is dus belangrijk werk aan de (web)winkel!
Wil je verder nog iets kwijt?
Wanneer heb jij zelf voor het laatst kritisch naar je website gekeken en wanneer heb je met gebruikers meegekeken die jouw website gebruiken? Doe dit regelmatig. Kijk bijvoorbeeld elke maand met je team naar de teksten en verbeter deze stap voor stap. En test elk kwartaal met je gebruikers. Je website is nooit klaar! Zorg dat je UX top is en blijft, dat bepaalt je succes voor de toekomst!
-
Nanny Kuilboer
- Werkt bij: BBP Media - MarketingTribune
- Functie: redactie MarketingTribune
- Website:http://www.marketingtribune.nl/
- Profiel »
Nieuwsbrief
- Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
- Inschrijven
Laatste reacties
Word abonnee en ontvang:
- ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
- ✔ Korting tot wel €100,- op events
Meest gelezen
- Nieuw verkeersbord vraagt aandacht voor toegankelijkheid...
- Van Artificial Intelligence naar Animal Intelligence
- Being There organiseert Insight Night Live: Humor maakt...
- Influencer bureau Content Icons aan de slag voor Unilever
- Alfen kiest Roots Network als Paid Search bureau
- Nieuwe positionering van parkeerplatform Parkos
Laatste Nieuws
- Uefa lanceert nieuwe... 09-06-2023
- Nieuwe campagne Expert gebruikt oud... 09-06-2023
- Buro N11 en B.made bundelen krachten09-06-2023
- Brecht Engels en Nick Koppen naar... 08-06-2023
- Salesforce lanceert Marketing GPT en... 08-06-2023
- Dr. Oetker omarmt pizzacultuur op... 08-06-2023
MarketingTribune Events
- 15jun 2023
NIMA Marketing Day
- 19sep 2023
CrossBorder Event
- 5okt 2023
CustomerFirst Congres