Epica maakt shortlist 2023 bekend

Epica maakt shortlist 2023 bekend
 • Bureaus
 • 28 nov 2023 @ 08:30
 • Link
 • Redactie MarketingTribune
  Redactie MarketingTribune


 • AwardsCreatieInnovatie

De Epica Awards, waarin vakjournalisten internationale top-marketingcommunicatie beoordelen, maakt de nominaties op de shortlist voor 2023 bekend. MarketingTribune is dit jaar uitgenodigd namens Nederland voor de eindjury in Brussel en is er bij.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een online show op 7 december 2023.

'Omdat bureaus alleen hun allerbeste werk inzenden, is het bereiken van de shortlist onder zoveel potentiële winnaars een grote prestatie. Felicitaties aan iedereen die erop verschijnt. Wij bedanken alle bureaus, productiebedrijven en opdrachtgevers die hebben deelgenomen', reageert editorial director Mark Tungate namens de Epica organisatie.

Geen koekebakkers voor koekebakkers-prijs
De afgelopen dagen heeft een jury van redacteuren en journalisten van over de hele wereld het werk bekeken en beoordeeld, waardoor de deelnemers waardevolle PR-blootstelling tegemoet kunnen zien, stelt Epica. 'Met 200 juryleden die actief stemden, was het een van de grootste jury's in onze geschiedenis.'
Interessant voor marketeers en bureaus is dat de uitslagen meetellen in het zgn. Gunn Report, dat betrokken wordt in de meeste internationale pitches. De geschiedenis wijst uit dat Epica-nominaties en -winnaars bovendien hoge ogen gooien op festivals als Cannes Lions. De Epica geldt als plek waar het beste werk van het jaar als eerste opvalt en bekend gemaakt wordt, mede door de structuur met vakjournalisten. En dat heeft natuurlijk weer effect op andere jury's die daarna aan de slag gaan... De vakjournalisten zorgen bovendien voor een redelijke mate van onafhankelijkheid en voor een originele blik. 'A different angle on creativity', zoals de organisatie zelf zegt. Bekijk de volledige shortlist-lijst van 2023 alvast via deze link.

Deze finalisten gaan door naar de volgende juryronde, die online plaatsvindt van 22 november tot 1 december 2023. Een persoonlijke Grand Prix-jurysessie vindt plaats in Brussel, waar een compacte live jury met onder andere merkexpert Peter van Woensel Kooy, Epica-veteraan en plaatsvervangend hoofdredacteur MarketingTribune, aanwezig is.

Gold- en Grand Prix-winnaars worden vertoond tijdens een speciale online ceremonie op 7 december 2023. De winnaars van zilver en brons worden de volgende dag, op 8 december, gepubliceerd op de Epica Awards-website. Het hoogste aantal inzendingen dit jaar kwam uit Canada (296), gevolgd door Duitsland (202), Frankrijk (138), de Verenigde Staten (126) en het Verenigd Koninkrijk (125). Qua netwerken waren vooral Publicis, McCann Worldgroup, Dentsu, VMLY&R en Wunderman Thompson goed vertegenwoordigd. Sinds 1987 bestaat de jury van de Epica Awards uitsluitend uit redacteuren en senior reporters van 's werelds toonaangevende titels op het gebied van creativiteit en communicatie. Ze worden ondersteund door journalisten uit vakgebieden als postproductie, design, tech, automotive en mode. Een volledige lijst van juryleden is te zien op www.epica-awards.com. Voor meer informatie: contact@epica-awards.com.

IN HET VENSTER HIERONDER: EPICA GRAND PRIX WINNAAR 1999 (FILM)
Guinness 'Surfer'

After making its TV debut in 1999, ‘Surfer’ has gone on to become not only one of the most-recognizable Guinness campaigns, but potentially one of the best ads ever made. In the bold, monochrome commercial by creative agency AMV BBDO and filmmaker Jonathan Glazer, a man bides his time, waiting to ride the perfect wave, symbolic of the wait for the three-parts pour of the perfect Guinness. As the drumbeat slowly gains momentum in the background, the surfer enters the water as a team of wild horses clashes with the rapidly moving wave. It’s a race between the surfer and the stampede.
(bron: TheDrum.com)

  
Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken