[branded content] Energiek en gefocust: de opmars van First Energy Gum

[branded content] Energiek en gefocust: de opmars van First Energy Gum
 • Bureaus
 • 11 jul 2024 @ 10:02
 • Link
 • ZIGT
  ZIGT

  https://zigt.nl/podcast
  ZIGT
 • Geen tag
 • 11 jul 2024 @ 10:02
 • ZIGT

Het idee achter First Energy Gum ontstond aan de keukentafel en werd al snel uitgewerkt tot een product dat vervolgens in 2017 op de Nederlandse markt is geïntroduceerd. De kauwgom is ontworpen om de nadelen van energydrinks en koffie te vermijden. Hekking legt uit: "Het effect van je energiek en meer gefocust voelen, voel je veel sneller omdat de cafeïne snel wordt opgenomen." De gum biedt een handig en draagbaar alternatief voor energydrinks, perfect voor onderweg.

Om het merk op te bouwen lag de focus in het begin op onlineverkoop. Dit bleek een cruciale stap voor het latere succes in fysieke winkels; de onlinestrategie maakte het mogelijk om direct in contact te staan met klanten, feedback te verzamelen en de marketingcampagnes te optimaliseren. Hierdoor kon het merk een loyale klantenbasis opbouwen en de bekendheid vergroten, voordat het fysieke winkels betrad.

In Amerika bestaat een vergelijkbaar product genaamd Military Gum, dat in het Amerikaanse leger gebruikt wordt. Het bestaan van deze kauwgom inspireerde Hekking om een soortgelijk product in Nederland te introduceren.

Strategische keuzes en groei

De merkbekendheid werd vergroot door samen te werken met topsporters. Hierdoor kwam de kauwgom terecht bij grote sportevenementen en nationale teams. De bekende Nederlandse sporter Mark Tuitert, die ook mede-eigenaar van het bedrijf is, heeft bijgedragen aan de promotie van het product. De overstap naar fysieke winkels, zoals Albert Heijn en Jumbo, volgde toen het merk voldoende tractie had opgebouwd.

Hekking en zijn team kozen voor een strategie waarbij ze zich eerst richtten op de top van de sportwereld en vervolgens geleidelijk afdaalden naar bredere doelgroepen. "Ons logo is een driehoek, en als je die omkeert heb je een piramide. We hebben altijd gezegd: in de top van die piramide, daar zit de topsport. Daar gaan we beginnen", aldus Hekking.

Inmiddels wordt de kauwgom door het Nederlands elftal, TeamNL Hockey dames en heren, Maarten van der Weijden, Suzanne Schulting en vele andere topsporters gebruikt.Duurzaamheid en toekomst

Een belangrijk aspect van First Energy Gum is duurzaamheid. Hekking is vastbesloten om de ecologische voetafdruk van het product te minimaliseren. Uit onderzoek blijkt dat de kauwgom qua CO2-uitstoot lager scoort dan energydrinks en koffie. Dit maakt het product aantrekkelijk voor consumenten die duurzaamheid belangrijk vinden.

First Energy Gum gebruikt minder plastic in hun verpakkingen en streeft naar nog duurzamere oplossingen. Hekking legt uit: "We zijn nu bezig met het onderzoeken van mono-folieverpakkingen en het gebruik van lokale ingrediënten om onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen."

De CO2-voetafdruk van twee kauwgoms voor je cafeïneboost blijkt aanzienlijk lager te zijn dan die van een vergelijkbare hoeveelheid cafeïne uit koffie of, vooral, een blikje energydrink.

Een opvallend feit is dat één pallet First Energy Gum gelijk staat aan tien en een halve pallet energydrinks. Dit benadrukt het efficiënte gebruik van middelen en de lagere milieubelasting van het product.

Internationale expansie

First Energy Gum biedt een innovatief en duurzaam alternatief voor energiedrinks en koffie. Met slimme marketingstrategieën en een sterke focus op duurzaamheid heeft het merk een solide positie in zowel de online- als offlinemarkt. De toekomstplannen zijn ambitieus, met mogelijke uitbreidingen naar internationale markten zoals de Verenigde Staten.

De plannen omvatten een uitbreiding naar Amazon in de VS, waar First Energy Gum hoopt een sterke online aanwezigheid op te bouwen, voordat ze daar de stap naar fysieke winkels zetten. Dit model heeft al bewezen succesvol te zijn in Nederland en kan helpen bij het veroveren van een groter marktaandeel in het buitenland.

Beluister de podcast

Wil je meer weten over de oprichting van First Energy Gum? Luister dan naar deze podcast waarin Tom Jessen in gesprek is met Michael Hekking, oprichter van First Energy Gum.

Marketingfacts en MarketingTribune zijn trotse mediapartner van deze serie. Abonneer je hier op Spotify, Apple Podcast of kijk op YouTube.

Dit artikel verschijnt op initiatief van ZIGT
Tekst en foto: ZIGT

ZIGT
 • ZIGT

 • Werkt bij: ZIGT
 • Website: https://zigt.nl/podcast
 • :
 • Profiel »

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken