Telegraaf gaat dood (2): moordenaars lopen nog vrij rond

Telegraaf gaat dood (2): moordenaars lopen nog vrij rond
  • Bureaus
  • 5 sep 2015 @ 10:57
  • Link
  • Lodewijk van der Peet
    Lodewijk van der Peet

    Managing Director
    BeyenMeyer
  • PrintMediaRadio

In deel 1 heb ik, gelardeerd met bitterheid, over de teloorgang van De Telegraaf geschreven. Om met een vieze smaak uit te komen bij de huidige CEO, Geert-Jan van der Snoek. Ik beticht hem van machtsvertoon zonder visie.

Dat is nogal wat. In deel twee kom ik met bewijs.Om duidelijk te maken uit wat voor hout het nieuwe opperhoofd is gesneden is moet je volgens sommige managementgoeroes de kop afhakken van je hoogste officier. Dus rolde de koppen van alle directieleden en die van de hoofdredacteur. En wat heeft hij daar mee bereikt? Dit:

1 maart 2013 wordt Cees van Steijn benoemd als interim CEO. Het aandeel TMG was op de AEX beurs, onder de polderende Herman Van Kampenhout gedaald naar een historisch dieptepunt van ongeveer € 6,-. Van Steijn was minder democratisch maar hij bulderde wel visie. Binnen een jaar groeide het aandeel naar bijna € 15,-. Halverwege 2014 werd Geert-Jan van der Snoek benoemd. Die heeft absoluut géén visie en daardoor flikkert het aandeel én het bedrijf definitief in elkaar. Er is nu een nieuw historisch dieptepunt bereikt van iets meer dan € 4,-. Ruim 60% van de waarde eraf in iets meer dan een jaar! Ik kan bovendien niemand vinden die optimistisch is over dat aandeel.

Albertingk Thijm moest een jaar geleden ook opzouten bij Sky Radio en kreeg Keesing onder zijn beheer. Geert Jan zou wel eens even laten zien hoe het moet, ha! Hij nam een bijbaantje: Algemeen Directeur van de Sky Radio Groep. Met Keesing gaat het intussen prima. Met Sky is het nog nooit zo slecht gegaan: van 8,8 miljoen winst in 2013 naar 2,8 miljoen in 2014!

Wat mij nog het meeste intrigeert is het volgende: hoe komt zo’n gevaarlijke ijdeltuit op zo’n begeerlijke plek terecht? Zijn c.v. is namelijk geen rode loper. Overal met bonje weg. Alleen zijn intieme banden met de leden van de Raad van Commissarissen verklaren zijn benoeming en houden hem waarschijnlijk in het zadel. Als die de belangen van de gewone aandeelhouder zouden bewaken zouden ze eerst Van der Snoek moeten ontslaan en dan allemaal onmiddellijk opzouten.

Lees deel 1 van deze column

Lodewijk van der Peet

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken