Augmented Reality groeit uit de kinderschoenen

Augmented Reality groeit uit de kinderschoenen
 • Bureaus
 • 22 sep 2017 @ 14:38
 • 17254 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
 • Creatie

Met de release van iOS 11 en de nieuwe iPhone brengt Apple weer nieuwe functionaliteiten naar miljoenen gebruikers. Eén van de dingen die in het nieuwe besturingssysteem zit is ARKit, software waarmee developers Augmented Reality ervaringen kunnen maken voor de iPhone.

Als reactie hierop ging Google al snel op zoek naar een antwoord op de release van Apple. Project Tango, dat al jaren in ontwikkeling was, werd omgedoopt tot ARCore en is onlangs uitgebracht om de concurrentie met Apple aan te gaan. Op dit moment strijden beide merken dus om de AR-markt. Voor jou biedt het in ieder geval de mogelijkheid om met Augmented Reality miljoenen mensen in contact te brengen met jouw merk.

Layar

Augmented Reality is een techniek waarmee een computer-gegenereerd beeld gemengd wordt met de realiteit waardoor een samengesteld beeld ontstaat. Dat betekent dat we virtuele objecten in de echte wereld kunnen plaatsen. Het fenomeen bestaat eigenlijk al jaren. Wellicht dat je Layar nog kent of wel eens in aanraking bent gekomen met de Hololens van Microsoft. Met de komst van ARKit en ARCore is het AR-veld pas echt wakker geschud.

Vooral Apple heeft veel aandacht besteed aan het toegankelijk maken en perfectioneren van ARKit. ARKit werkt zeer nauwkeurig en daardoor lijkt AR eindelijk klaar te zijn voor de consumentenmarkt. Allereerst verwachten we dat het optische- en render aspect gaat verbeteren. Dit betekent dat de virtuele objecten die in een Augmented Reality ervaring geplaatst worden steeds realistischer worden. Doordat objecten fotorealistisch worden en beter om kunnen gaan met omgevingsfactoren zoals scherptediepte en licht, is er bijna geen onderscheid meer tussen echte en virtuele objecten.

Daarnaast zal ook de manier van input en interactie verbeteren. Op dit moment zien we veel voorbeelden waarbij gebruik wordt gemaakt van interactie zoals we dat met smartphones gewend zijn. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat er apps komen die andere manieren van interactie inzetten met de mix met de echte wereld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan input met behulp van voice, gebaren, omgevingsgeluid of gezichtsuitdrukking.

Gimmick

Doordat de schaal echter veel groter is, komt Augmented Reality nu uit het gimmick-stadium en verandert het de manier waarop we interacteren. Dit betekent voor bedrijven dat zij een breed spectrum aan mogelijkheden hebben om op relevante manier intensieve interactie te hebben in het verlengde van hun marketing- of servicepropositie. Zoals dat geldt voor elke vorm van innovatieve communicatie, brengt het je merk niet verder als je AR inzet om maar ‘iets met AR te doen’. Het is juist díe benadering die de toegevoegde waarde van AR (en elke andere vorm van innovatieve interactie) uitholt en degradeert tot spiegeltjes-en-kraaltjesniveau. Dus denk eerst na over het vraagstuk dat je wilt oplossen voordat je je stort op het middel. In de overlap tussen consumer-, brand en cultural insights ligt de sweetspot waar mensen en merken elkaar vinden. En precies daar, in die sweetspot, speelt AR een enorm sterke rol om mensen intensief te betrekken.

Volwassen

Met de release van zowel ARKit als ARCore is dit hét moment om je te richten op Augmented Reality. Daarbij is het wel belangrijk dat je weet dat de techniek nog volwassen moet worden. Wij geloven sterk in de toekomst van Augmented Reality, maar we realiseren ons wel dat de techniek nog in de kinderschoenen staat. Dankzij de technische ontwikkelingen in de soft- en hardware en de enorme groei in bereik en intensiteit verwachten wij wel dat AR heel snel zal groeien en in zeer korte tijd een serieuze manier van interactie wordt.

Bij Kaliber verkennen wij de mogelijkheden van nieuwe vormen van interactie regelmatig. Op de AR landingspagina vind je verschillende demo’s die mogelijke toepassingen van Augmented Reality laten zien https://ar.kaliber.net/.

Dit blog is geschreven door Dennis Passway - Creative Technologist van Kaliber

 

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie
Blauw Research

Marktonderzoekbureau in Rotterdam. Marktonderzoek, zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek met als expertises research community's


 • MarketingTribune.nl/bureaus biedt nieuws, achtergronden en analyses over alle actuele ontwikkelingen binnen het reclamevak en de media (off- en online) die daarin worden ontwikkeld.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken