Videomarketing als een nieuwe kunstvorm

Videomarketing als een nieuwe kunstvorm
  • Content
  • 20 jul 2015 @ 08:54
  • Link
  • Lisette Gerbrands
    Lisette Gerbrands

    Eindredacteur / webredacteur MarketingTribune
    BBP Media - MarketingTribune
  • VideoMarketing

‘Ik vind het vooral leuk dat je een emotie over kunt brengen en zie videomarketing als een nieuwe kunstvorm. Denk dan aan Michelangelo (beeldend), Mozart (muziek) en Shakespeare (verhalen vertellen) met elkaar combineren! Dit samenvoegen is video en die kunsten en combinatie blijven mensen, ook in de toekomst, volgen. De vertaalslag maken van klant naar kijken en zorgen dat marketing leuk wordt voor de kijker is waar Lars de Rooy van De Rooy Media zich dagelijks mee bezighoudt.

Mensen zeggen weleens ‘foutjes maken kan niet’, maar daar gelooft De Rooy niet in. Hiermee kun je geen business opbouwen volgens hem. Zijn business is het maken van video’s die de kijker wil zien en waar iemand zijn boodschap in kwijt kan. Daarvoor is het goed om uit je comfortzone te durven stappen. De Rooy is ervan overtuigd dat dit noodzakelijk is om te overleven en dat het zorgt voor een frisse wind.

Vertel eens, wie ben je en wat voor werk doe je precies?
Lars de Rooy van De Rooy Media. Videomarketing voor bedrijven, samen met een team: strategie, concept, pr van video’s.
Ik help als zelfstandige in Amsterdam met het maken van video’s en het verspreiden ervan. Als voorstander van het nieuwe werken doe ik de meeste projecten met 2-3 man maar afhankelijk van de opdrachtgever, zoals bijvoorbeeld een medische organisatie, schakel ik meer mensen in. De Rooy heeft in de loop der jaren een goed netwerk opgebouwd en kan daarom vaak rekenen op dezelfde mensen. ‘Natuurlijk probeer ik af en toe ook nieuwe mensen in te schakelen om weer een frisse wind te laten waaien door de projecten. Als je nieuwe dingen doet, dan kan dat hele leuke dingen opleveren. Ik ben ervan overtuigd dat het goed is om af en toe uit je comfortzone stappen. Mensen zeggen weleens ‘foutjes maken kan niet’, maar daar gelooft De Rooy niet in. Hiermee kun je geen business opbouwen volgens hem. ‘Falen zit misschien meer in iets uitproberen zoals in mijn geval het vastleggen van emoties door middel van slowmotion. Het eindproduct was helaas niet het beoogde resultaat, maar ook daar of misschien wel juist daar leer je van.’

Wat is jouw definitie van contentmarketing?
‘In mijn geval is dat video’s maken die de kijker wil zien en waar iemand zijn boodschap in kwijt kan. Voor mij is het niet mogelijk om een video te maken zonder duidelijke pr of strategie: eerst de strategie bepalen en daarna pr bedrijven. Klakkeloos op internet zetten helpt niet, dan verdwijn je in de massa.’

Op wat voor manier ben je in jouw dagelijkse werkzaamheden bezig met contentmarketing?
‘Ik werk vaak samen met online reclamebureaus. Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat we niet de schep verkopen, maar het gat dat je ermee kunt graven. Het is bijvoorbeeld lastig om een pan te verkopen want het doel ervan is niet echt sexy te noemen, maar je kunt er wel heerlijk mee koken voor je vriendinnetje en dat vind ik heel belangrijk: dat er emotie in een video zit.’
Zo staan video’s van evenementen De Rooy tegen. Pratende mensen kennen we wel en er vinden jaarlijks duizenden corporate events plaats waar ook altijd een video van wordt gemaakt. Weinig aan dus voor hem.
‘Wat je wel kunt doen is een onderwerp eruit halen zoals social media. Wat is je grootste blunder en laat dat zien in de video.
Mijn motto is Don’t tell them, show them! Dit geldt niet zozeer voor event video’s, maar bijvoorbeeld over een video over een innovatieve defibrillator. Een kijker zal van tevoren denken ‘Hoe ziet mijn leven er straks uit?’. In de video vragen we aan mensen ‘Jij hebt een subcutane defribilator, kun jij je ervaringen met ons delen?’ Dat probeer ik altijd in een video te laten zien: waarheidsgetrouw beeld tonen.

Wat is het unieke/bijzondere aan werken met video?
‘Ik vind het vooral leuk dat je een emotie over kunt brengen. Ik zie het als een nieuwe kunstvorm: Michelangelo (beeldend), Mozart (muziek) en Shakespeare (verhalen vertellen) combineren. Dit samenvoegen is video. Die kunsten en die combinatie blijven mensen volgen. De vertaalslag maken van klant naar kijken vind ik ook erg leuk. Hoe zorg je dat marketing leuk wordt voor de kijker. Buzzfeed heeft hier een goed voorbeeld in gemaakt voor een kattenbrokkenmerk. Je kunt Whiskas-reclame te doen, maar Buzzfeed besloot een dagboek te maken van een oude kat die vertelt aan een jong katje. Mensen zijn gek op katten, vooral op YouTube. Deze draai eraan geven vind ik super. Altijd een leuk haakje verzinnen om videocontent te delen.
Geen nontent: waste of time. Er zit weinig leuks tussen. Daar moeten we wat meer vanaf en de klant meer met respect behandelen en iets maken waar ze op zitten te wachten!’ Over smaak valt niet te twisten, maar een verhaal wat werkt is toch het minste. Op zijn minst een beetje nadenken wat je maakt en plaatst. Sommige video’s zijn dood hout. Je moet er meer mee doen, dan alleen beelden achter elkaar zetten en uploaden.



Maakt het werken met video je werk leuker t.o.v. andere functies binnen de marketingwereld?
Video komt steeds meer naar voren in Nederland. Online marketeers hebben steeds beter in de gaten dat video echt leuk moet zijn! Zo heeft een autoverhuurbedrijf in Amsterdam, Diks, een video gemaakt die echt leuk is. Ik was al fan van ze, maar nu nog meer.
In ons land is nog een grote slag te maken. De VS is wel al goed bezig op het gebied van videomarketing, zij zijn echt het Mekka en daarna komt Engeland. Deze landen zijn er ook al langer mee bezig en voor hen is het is geen nieuw ding. Zo komen bijna alle video’s van Dove daar vandaan.
Ik vind de filmpjes van ABN Amro ook echt leuk, met die achtbaan in huis. Je denkt direct wat gebeurt hier nou weer? Maar ook Vodafone: de twee dames die nog nooit hadden gevlogen: Echt zoals het is.

Als ik met mijn klanten meedenk, denk ik altijd aan wat de kijker wil. Dit houd ik in gedachten en daarbij moet de spanningsboog en de informatie op het juiste moment komen. De kijker is de klant en klant is koning, dus die moet je goed bedienen. Anders doet de concurrent het.

Waar ben je het meeste trots op wat je hebt bereikt of gedaan in je werk? En wat zou je graag nog willen doen of bereiken?
Het meeste trots is De Rooy op Boston Scientific. Zij maken medische apparatuur. Voor hen heeft hij een YouTube-, websitestrategie en video’s gemaakt over hoe je het beste vindbaar bent via Google. ‘Ik ben er trots op, ze werken internationaal en het is bijzonder om als klein bedrijf zo’n grote opdracht te krijgen. Droom kans die ik met beide handen heb aangepakt. Ze denken anders en daar houd ik van. We hebben nu twee films gemaakt voor in Oostenrijk en Italië. Daarnaast ben ik nu bezig voor in Duitsland. Ik krijg er heel veel energie van.’

Een ander ding waar De Rooy trots op is, is dat hij in zijn eentje voor KLM naar Amerika, de Nevada Desert, is geweest: Claim your place in space. Voor deze grote campagne is hij toen naar Amerika afgereisd om beelden te schieten.
‘Voor een productie in zo’n woestijn staan waar iets groots begint, waar 80.000 mensen naar kijken en jij de enige bent die daar live bij aanwezig is, is onbeschrijflijk. Je draagt de verantwoordelijkheid, kunt geen seconde je ogen dicht doen en je komt nog eens ergens.’
Het verschil met bloggen is dat je kunt laten zien wat je hebt gedaan en waar je bent geweest.

Gaat het vak (en werken met video) de komende jaren veranderen denk je?
De komende jaren zal de ontwikkeling sneller gaan en goedkoper worden. Er komen veel ontwikkelingen op het gebied van software en hardware, camera’s en zo kan De Rooy nog wel even door gaan. Reclamebureaus zetten steeds meer goedkopere takken op en houden zich bezig met online video waardoor er steeds meer concurrenten op de markt zijn.
‘Ik denk dat we uiteindelijk naar steeds betere kwaliteit gaan om op te kunnen vallen in de enorme brij.’

Videomarketingsoftware wordt ook een belangrijke trend: wat nu bedacht wordt door mensen, wordt misschien in de toekomst wel software en daarnaast wordt video volwassen. ‘We begrijpen steeds beter dat we betere video’s moeten maken, net zoals goede films. Het blijft draaien om een goed verhaal die we via een boodschap en emotie over kunnen brengen. Devices en software zal allemaal wel, maar een goed verhaal blijft de basis. Er moet een goed verhaal achter zitten.’

Lisette Gerbrands

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken