'Sonic branding is als design voor je oren'

'Sonic branding is als design voor je oren'
  • Content
  • 31 jan 2019 @ 10:17
  • Link
  • Lucas Boon
    Lucas Boon

    redacteur
    BBP Media - MarketingTribune
  • KlantenCreatieContent

Joost Haartsen, ooit toetsenist van de band Is Ook Schitterend en tegenwoordig eigenaar van bureau Amp.Amsterdam, stelt dat audio een grotere rol in marketing speelt dan ooit tevoren. Dat vraagt om een toelichting.

Wat levert sonic branding merken op in termen van ROI?

In het kort is dat herkenbaarheid, consistentie en efficiëntie. Sonic branding is noodzakelijk om te bepalen hoe een merk klinkt, zie het als design voor je oren. Een merk heeft onzettend veel tijd, energie en moeite gestoken in een onderscheidende en consistente beeldtaal uitgedragen door een logo, huisstijl, etc. In een steeds meer digitaal en content gedreven wereld is het ook belangrijk om te bepalen hoe je als merk 'klinkt'.

Jouw branded content kan niet de ene keer voorzien zijn van een indie rock track en de andere keer van een klassiek piano stuk. Echter gebeurt dat al te vaak, maar hoe ben je als merk dan herkenbaar? Hoe weet de consument die even niet kijkt naar je verhaal maar zijn handen wast of de was ophangt, dat het om jouw merk gaat?

Ik vind het eerlijk gezegd ongelooflijk dat deze vraag nog steeds wordt gesteld. Het zou net zo vreemd zijn om je af te vragen waarom visual branding interessant of relevant is voor merken en díe vraag zie ik nooit voorbij komen. Audio speelt een grotere rol in marketing en communicatie dan ooit tevoren. De razendsnelle ontwikkelingen op gebied van voice en voice-gestuurde interactie in combinatie met de exponentieel toegenomen productie van digitale branded content maakt dat sonic branding geen toekomstmuziek is. Sterker nog, elk respecterend merk zou zichzelf daar zo snel mogelijk in moeten mengen en er vertrouwd mee maken.

Een sonic brand identity geeft merken een hartslag. En een merk met een hartslag heeft een persoonlijkheid. En daar gaat het tegenwoordig toch om? Het maken van echte, emotionele verbindingen en interactie met je klanten. En de ROI naast de verhoogde waarde van je merk is er absoluut ook: een goede sonic brand identity genereert bekendheid, onderscheid en zet tot aankopen aan.

Daarbij: als een gemiddelde CFO scherp nagaat hoeveel tijd elk marketingteam over meerdere lagen bezig is om te beslissen welke stem, welk geluid en welke muziek wordt ingezet voor elk stukje content dat voor het merk wordt geproduceerd, dan blijken bestaande uitgangspunten en processen veelal gedateerd en zeer inefficiënt.

Amp.Amsterdam is 'sync partner' van Universal Music. Wat houdt dat precies in?

We zijn vanuit die rol verantwoordelijk voor marketing en sales voor hun artiesten, componisten en muziek catalogus richting alles waar beeld en geluid samen worden gebracht. Daarnaast werken we op verschillende projecten samen met Universal Music & Brands, zowel lokaal als internationaal.

Universal beschikt uiteraard over alle data met betrekking tot muziekgebruik van de eigen artiesten op streaming platforms, social media en andere kanalen, maar kijkt ook met een eigen onafhankelijk onderzoekspanel continue naar de impact van de campagnes die samen met merken worden opgezet. Die data gebruiken wij in het research gedeelte van ons eigen RTA-model (research, translation, activation) voor sonic branding trajecten. Maar vervolgens geeft de samenwerking ons oo de reikwijdte en slagkracht om op wereldwijd niveau onze sonic branding-propositie voor klanten uit te rollen en te activeren.

Amp focust ook op voice en VR. Waar ligt nu precies de prioriteit van het bureau?

Het mooie is dat het niet uuitmaakt waarvoor een klant bij ons binnenkomt. TVC muziek, in-store muziek, muziek en geluid onder een film, geluid en muziek voor voice assistents of voor VR/AR-toepassingen. Wij stellen ons graag op als strategisch partner voor de lange termijn en weten de vraag van de klant te herleiden naar het creëren van een sterke sonic brand identity.

Kun je een recente case uitlichten waar je trots op bent?

We zitten volop in de sonic branding van Bavaria, waarbij we eht nieuwe muzikale thema van het merk al hebben ontworpen. Dat was een prachtige 'deep-dive' in een oer-Brabants merk met drie eeuwen historie, en het is nog steeds een geweldig proces. Ook de sonic branding van Jet Airways (India) is een bijzonder traject geweest, waarbij we de Indiase en Westerse cultuur op een fijnzinnige manier met elkaar hebben laten versmelten. Fascinerend.

Tot slot: je bent oprichter van de band Is Ook Schitterend. Het startschot van een bloeiende carrière in de reclame?

Jazeker, IOS heeft ervoor gezorgd dat ik op een geheel andere wijze naar muziek ben gaan kijken en heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik ook zelf als artiest heb mogen ervaren hoe het is om met merken samen te werken. Zonder de band zou Amp.Amsterdam er nu niet zijn geweest.

 

Dit artikel verscheen eerder in MT02.19.



Lucas Boon

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken