De herontdekking van de aloude handgeschreven brief

De herontdekking van de aloude handgeschreven brief
 • Content
 • 14 jan 2016 @ 08:15
 • 11754 x gelezen
 • Link
 • Henk Dilling
  Henk Dilling

  zelfstandig journalist/tekstschrijver
  Henk Dilling
 • PrintEffect

De handgeschreven brief. Mooi papier. Fijne pen. Woorden afwegen. Zinnen bouwen. Brief in envelop. Adres noteren. Postzegel plakken. Posten. Een ritueel uit vervlogen dagen.

Handgeschreven brieven zijn persoonlijker dan elektronische communicatie, heet het. Je neemt de moeite fysiek woorden op papier te zetten en dat is een investering in een relatie. Verder schijnt schrijven met de hand grammaticaal tot betere zinnen te leiden, het geheugen te ondersteunen en het zelfvertrouwen te versterken.

Waardevolle epistels
In historisch perspectief hebben we veel te danken aan de briefschrijvers. Zo beschikt het Nederlands Letterkundig Museum over meer dan 15.000 brieven van en aan Nederlandse literatoren, waaronder een groot aantal uiterst waardevolle epistels. Brieven die ons inzicht verschaffen in het denken van de meesters van weleer. Brieven waardoor we bepaalde culturele uitingen beter kunnen duiden.

Bloemlezing
Het fenomeen brief heeft overigens een aantal aardige citaten opgeleverd. Een kleine bloemlezing. ‘Een woord, dat je zo grondig hebt doorgestreept dat het onleesbaar geworden is, boezemt de ontvanger van een brief meer belang in dan vier kantjes leesbaar schrift.’ ‘Brief van een gevangene aan een auteur: Ik vond uw boek prachtig. Het is het beste wat ik in vier jaar, 7 maanden en 15 dagen gelezen heb.’ ‘Ik open nooit een brief van mijn man, maar op deze stond vertrouwelijk'. ‘Ik zou al eerder op je brief geantwoord hebben. Maar jij hebt er mij geen geschreven.’

Geliefd thema
Ook in popsongs is de brief een geliefd thema. Van A Letter to Elise (The Cure), Letter From America (The Proclaimers), Letter To God (Sheryl Crow) en Letterbomb (Green Day) tot en met Please Read the Letter (Robert Plant and Alison Krauss), Take a Letter Maria (R.B. Greaves), The Last Letter Home (Dropkick Murphys) en Your Letter (Joan Armatrading).

Herontdekking
Tenslotte: in het digitale geweld hebben de traditionele brieven een grotere attentiewaarde dan e-mails. En: ze worden langer bewaard. Misschien is het wel de verrassing van 2016: de herontdekking van de aloude handgeschreven brief als onderscheidend instrument in de communicatiemix. 

Henk Dilling

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken