Dit kunnen videomarketeers leren van 'Wie is de mol?'

Dit kunnen videomarketeers leren van 'Wie is de mol?'
  • Content
  • 19 jan 2017 @ 09:59
  • Link
  • Patrick Severein
    Patrick Severein

    manager marketingcontent
    LVB
  • ContentDigitaalVideo

De hoogste kijkcijfers ever. En dat voor seizoen 17 (!). Met recht een prestatie van formaat. Niet alleen is 'Wie is de mol?' de koning van de zaterdag (die andere Mol – Linda - is de koningin), wij videomarketeers kunnen er ook nog iets van leren. En dan bedoel ik niet per se de mooie plaatjes. Maar iets waar wij én onze opdrachtgevers echt iets aan hebben.

1. Format, formats, formats
Seizoen 17. Hoezo saai? Hoezo klaar mee? Hoezo uitgewerkt? Een goed format is nooit uitgewerkt. Nooit. Dat bewijst 'Wie is de mol?' maar weer eens. Het zeventiende seizoen is beter dan ooit. Scherper dan ooit. Verrassender dan ooit. En het format? Dat is al zeventien jaar hetzelfde. De kijker weet wat hij kan verwachten, jaar in jaar uit (groep komt bij elkaar-moeilijke opdracht-consternatie alom-nauwelijks geld in de pot-weer een moeilijke opdracht-standaard een verrassende wending-groep komt bij elkaar-vragenlijst invullen-rode en groene schermen-iemand gaat eruit). En nee, dat is dus niet saai. Dat is een format. Ook de formatelementen (de schermen, de vrijstellingen, de enveloppen) zijn al jaren hetzelfde (en ijzersterk). De opbouw is hetzelfde. En nog steeds niet saai. Een bewijs dat videomarketeers moeten gebruiken om zelf ook formats te ontwikkelen en te maken. Geen losstaande prutvideootjes. Geen 13-in-een-dozijn-dingen. Maar extreem goeie formats. Die uitblinken in herkenbaarheid. Maar toch niet saai zijn.

2. De eerste minuten zijn cruciaal
Sowieso is dat een van de (weinige...) dingen die tv-makers nog steeds heel veel beter doen dan wij videomakers. Die eerste minuten. Wat kunnen wij daar nog ongelooflijk van leren. Je doelgroep het verhaal inzuigen. Met - in dit geval - eerst een korte terugblik op de vorige week en dan Art die vertelt wat we deze week kunnen verwachten. Ook bij video's zijn die eerste minuten (op social de eerste drie seconden...) cruciaal. Je moet triggeren. Verleiden. Welk verhaal gaan we zo kijken? Wat gaat er gebeuren? Waarom moet ik blijven kijken? Wij videomakers maken vaak de fout meteen met het verhaal te beginnen. Of met een goede quote (die uit het niets komt vallen). Fout! Maak de kijker lekker. Begin met het vertellen van het verhaaltje. 

3. Trek je doelgroep de funnel in
Ja, het blijft een beetje een gek woord. Funnel. Maar noodzakelijk voor contentmarketeers en videomarketeers. Alles wat we verzinnen en maken moet leiden tot 'iets'. We trekken de doelgroep dus de funnel in. We beginnen met high-funnel-content, en bieden vervolgens content in de mid-funnel en low-funnel aan. Alles om te komen tot conversie. Awareness. Leads. Wat dan ook. 'Wie is de mol?' doet dat ook. De doelgroep vastpakken en binnentrekken bedoel ik dan. Met het tv-programma als high-funnel content. Maar vervolgens doen de makers er alles aan om de molloten verslaafd te maken. En door gegevens van ze te krijgen. Door bijvoorbeeld een extra tv-programma (Moltalk) waar eens lekker nabeschouwd wordt, op z'n Voetbal Insides. Natuurlijk is er ook een app (om mee te spelen), wordt er volop gebruik gemaakt van social, is er een platform, een YouTube-kanaal met extra content. Juist, allemaal contentvormen. Multimediaal ook nog eens.
Dus, wij videomakers mogen niet meer genoegen nemen met alleen maar een video of videoserie maken. Wij moeten ook nadenken over alles er omheen. Hoe kunnen we de doelgroep zo benaderen dat ze superfans worden? Hoe kunnen we extra content maken die ze ertoe verleid om vaker bij ons te komen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we hun e-mailadressen krijgen (zodat ze leads kunnen worden)? 

4. Maak je videocontent retegaaf
Inkoppertje. Maar wat is het als maker ontzettend fijn om 'Wie is de mol?' te bekijken. Het ziet er geweldig uit, alles klopt, overal is over nagedacht. En het entertaint van minuut 1 tot minuut 60. Laten we nou eens zorgen als videomakers dat onze content ook ietsjes meer gaat entertainen. Leren van de Belgen dus (ja, het is een Belgisch format, dat waren jullie vast vergeten…). Dat het lekker wordt om naar te kijken. Dat het emoties oproept. Want beste maker, dat wil de doelgroep. Dat bewijst 'Wie is de mol?' iedere week weer. Nu wij nog. 


Beeld: avrotros.nl

Patrick Severein

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken