Contentmarketeers, krab eens achter je oren

Contentmarketeers, krab eens achter je oren
 • Content
 • 22 sep 2017 @ 11:39
 • 19660 x gelezen
 • Link
 • Sak van den Boom
  Sak van den Boom

  adviseur, senior expert contentmarketing
  zelfstandig ondernemer
 • ContentMakers

'Er wordt teveel middelmaat geproduceerd. Dat moet anders', staat er boven een artikel op deze website. Aan het woord Aart Lensink, moderator bij de Grand Prix Content Marketing, die kort voor de sluitingsdatum voor het awardfestival van dit jaar nog een oproep doet om cases in te sturen. Zijn antwoord op de vraag: wat is dit moment de grootste uitdaging binnen contentmarketing? Wat moet beter? ‘De eisen die aan content worden gesteld, worden steeds hoger. Dat is een uitdaging voor het gehele vak. Er wordt zoveel middelmaat geproduceerd. Dat moet anders. Verder is het een zoektocht naar de juiste mensen die in staat zijn om hele funnels te bouwen.’ Wie durft nog in te zenden, zou je haast gaan denken.

Veertien dagen eerder deed Ralf van Lieshout die eveneens moderator is voor de Grand Prix ook al zo’n opmerkelijke uitspraak: 'Contentmarketeers blijven teveel hangen in het mooie verhaal. Een goed verhaal is een van de randvoorwaarden voor succes, maar in digital is er zoveel aanbod dat alleen een goed verhaal vaak niet genoeg is. Advertising lijkt soms nog een vies woord, maar zonder zichtbaarheid is alles wat we doen academisch. Contentmarketeers zijn geen journalisten; we werken voor klanten. Daardoor mis ik vaak nog de consistente vertaling van het mooie verhaal naar content die geschikt is voor verschillende digitale platformen waarbij er gestuurd wordt op duidelijke business doelstellingen.’ Ik zou de neiging krijgen mijn ingezonden cases terug te halen. Hoe gaat deze Grand Prix aflopen?

Joe Pulizzi in gesprek met Lucas Boon van deze website over de beste spreker van zijn onlangs gehouden congres: ‘Zijn verhaal is vrij simpel: zoek iets waar jij de beste in bent en omarm dat. In plaats van dat je iets doet wat de rest al doet, iets gemiddelds. De meeste organisaties doen allemaal hetzelfde. We gaan een blog lanceren! We moeten iets met social doen! Boring, boring, boring. Dat gaat niet werken. Acunzo's case over Death Coffee vond ik erg sterk. Die zeggen gewoon: we gaan je vermoorden met onze koffie. Kijk, dat is origineel. En daarom slaat het aan.’

Begin september konden we al luisteren naar een podcast van Diederik Broekhuizen, oprichter van De Beste Social Media. Hij pleit voor betere content. ‘Broekhuizen trekt zijn wenkbrauwen op als het gaat om de daling in organic reach. ‘Het is niet heel gek. Er wordt nu veel meer content gemaakt, en er is meer concurrentie.’ Volgens Broekhuizen moet je daarnaast de schuld altijd bij jezelf zoeken. ‘Misschien is je content wel niet goed genoeg. (...) Ik heb niet het idee dat Facebook schroeft aan de dingen die interessant zijn. Ik vind het vervelend dat de economie van de likes zo groot is. Maar het systeem van het belonen van goede content vind ik goed werken. Dat we geforceerd worden om na te denken over wat je post.’ Broekhuizen sluit af: ‘Hou op met zeuren over dat organische bereik, je content is gewoon slecht.’

Ik las onlangs een sympathieke opmerking van Ewald Verhoog op deze website: ‘Hoe bestaat het dat een regering tientallen hervormingen inzet, zonder een degelijk communicatieplan? Ik zie nu vooral reacties op het gekef van andere politieke partijen en het bedwingen van relletjes in de media. Ze praten tegen, niet met. Met contentmarketing zouden ze ervoor kunnen zorgen dat veel meer mensen de keuzes begrijpen en trots zijn op wat je als regering bereikt.’ (Bron: Marketingtribune.nl)

Het nieuwe kabinet zoekt weliswaar vrienden. Op donderdag 14 september mochten de lokale overheden langskomen bij de kabinetsformatie. Dat was meer dan een beleefdheidsbezoek, volgens Amsterdam No1 Tijdschrift. ‘De lagere overheden hebben één belangrijke stok achter de deur, hopen ze. Over een half jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Informeel zal de druk van wethouders en burgemeesters van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op de formatietafel dus groot zijn. Hoe moeten zij straks bij de lokale verkiezingen aan de kiezer uitleggen dat hun partijen vanuit Den Haag de steden en dorpen afknijpen? Leidt deze lobby – in de Stadhouderskamer en achter de schermen – tot niets, dan heeft Rutte III straks ook lokaal weinig vrienden.’

Enkele uren later op Nu.nl: ‘De vertegenwoordigers van de provincies, gemeenten en waterschappen zijn tevreden met het gesprek dat zij donderdag hebben gevoerd met de vier onderhandelende partijen en informateur Gerrit Zalm.’ We gaan het zien. Wat betreft geloofwaardig communiceren hebben overheden nog een fikse stap te zetten. De zelfbenoemde experts binnen contentmarketing prijzen net als overheden hun content de hemel in, terwijl de echte experts een oproep doen om kritisch te blijven en voldoende te reflecteren op je content en meer kwaliteit en geloofwaardigheid na te streven.

Sak van den Boom

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken