5 tips voor een succesvolle videocontent-strategie

5 tips voor een succesvolle videocontent-strategie
 • Content
 • 26 jan 2018 @ 09:40
 • 26999 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
 • StrategieVideoContent

De belangrijkste reden om video te gebruiken in je marketingstrategie? Video converteert meer klanten.

In een recent onderzoek van Demand Metric zegt 71 procent van de ondervraagde marketeers dat de conversieratio van video hoger is dan die van andere marketingcontent. We kunnen anno 2018 dan ook gerust vaststellen dat video een vast onderdeel moet zijn van elk marketingplan. Met deze vijf tips creëer je een succesvolle videocontent-strategie.

1. Plaats de strategische kip altijd voor het conceptuele ei
Dit lijkt in 2018 misschien een no-brainer, maar verbazend vaak is er eerst een creatief videoconcept dat vervolgens wordt vertaald naar de kanalen binnen een bestaande marketingstrategie. Begin bij de kanalen die je gaat gebruiken en leg die als basis onder je creatieve invulling. En als je dacht dat het alleen ging om de formaten, dan heb je het mis - het gaat net zo zeer om de relevantie per kanaal. Een film op Snapchat of Instagram heeft een andere tone of voice dan een productvideo op Amazon. Als je dit van tevoren in kaart brengt kun je daar bij het filmen rekening mee houden.

2. Data first

Videocontent gaat in 2018 over relevantie. Hoe maak je aansprekende content voor je doelgroep die gevonden wordt en werkt op verschillende kanalen? Diepgaande analyse van je data is het antwoord. We hebben het hier niet (alleen) over data-analyse met betrekking tot de resultaten, maar juist over pre-analyse waarmee de creatie van je videocontent niet leunt op buikgevoel maar op inzichten verkregen uit data. Gebruik bij het maken van video’s de informatie die je hebt over het zoekgedrag van je bestaande en potentiële klanten. Welke zoektermen gebruiken ze? Welke vragen stellen ze? Welke online kanalen gebruiken ze en op welke manier doen ze dat? Zo maak je je videocontent relevant.

3. Conversie-attributie blijft
Conversie-attributie wordt al een tijd ingezet om in kaart te brengen op welke manier verschillende kanalen - zoals video - in een customer journey hebben bijgedragen aan een conversie. In 2018 wordt dit nog belangrijker. Neem een kijkje in je data en onderzoek de stappen die klanten zetten voor bijvoorbeeld een aankoop en welke rol video hierin speelt. De tijden dat je een video op één vaste plek plaatst zijn voorbij: door verschillende stukjes video op diverse touchpoints in de customer journey in te zetten, gaat videocontent een grotere rol spelen in het bereiken van je doel. Je kunt tevens beter meten wat de video’s gezamenlijk hebben bijgedragen aan de conversie en krijgt een veel genuanceerder beeld van de toegevoegde waarde van je videocontent.

4. Fun in the funnel

Bij Wenneker geloven wij dat ‘everything that can be video… will be video’. Wanneer je in staat bent om niet alleen je salesfunnel goed in kaart te brengen maar ook om op alle touchpoints video’s te plaatsen die de route naar conversie versnellen, dan heb je natuurlijk gewonnen. Creëer daarom zoveel mogelijk touchpoint-relevante videocontent die precies doet waar de consument op dat moment in de funnel naar vraagt. Met name online retailkanalen boeken hiermee al succes.

5. Denk en produceer modulair

Wanneer je funnel vraagt om veel uiteenlopende video’s op verschillende touchpoints moet je er wel voor zorgen dat je deze efficiënt produceert. Je kunt je marketingeuro tenslotte maar één keer uitgeven. Op een modulaire wijze kijken naar videocontent zorgt voor een efficiënte productie. Modulair wil zeggen dat je de verschillen en overeenkomsten van video’s die gebruikt worden op diverse platformen, locaties en momenten goed in kaart brengt. Die puzzelstukjes noemen we modules. Sommige modules zijn in meerdere video’s te gebruiken, andere niet. Heb je dit vooraf goed geïnventariseerd dan kun je op efficiënte wijze voor elk touchpoint een relevante video produceren, met een eigen doel maar met een uniforme look & feel.

 

Door: Maurice Wenneker.

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.
 • Abonneren

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken