Inhakers: feest voor de consument of marketeer?

Inhakers: feest voor de consument of marketeer?
 • Content
 • 19 jan 2018 @ 13:59
 • 29018 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
 • Content

Er gaat bijna geen dag voorbij dat er gewoon ‘niks’ is. Spaghettidag, dag van de secretaresse, Blue Monday en ga zo maar door. Als je op Google zoekt op 'inhaakkalender', kom je al meer dan 850 inhaakmomenten tegen.

Dat zijn er dus ruim twee per dag. Maar zijn deze dagen nou echt leuk voor de consument? Of zijn het vooral de marketeers die aanleiding zoeken om mooie acties hier omheen te bedenken en social media bureaus die voor ‘de beste inhaker van 2018’ gaan?

Het wordt steeds meer een wedstrijd waarin iedereen de leukste wilt zijn. Tuurlijk, een mooie  inhaker van Heineken of Oreo kunnen we altijd waarderen. Maar helaas zien we te vaak dat merken volledig de plank misslaan met een ondoordachte inhaker. Neem nou deze van de Allerhande voor de gaypride. Zo ontzettend jammer. 

Sommige merken snappen het wel. Die haken niet in, maar draaien het helemaal naar hun eigen hand (merk). Zo zijn er twijfels of Valentijnsdag niet door Hallmark is bedacht en associëren we Kerst met Coca-Cola. En eigenlijk is dit best wel knap. Want hoewel wij hier niet zo goed de link tussen Coca-Cola en Kerst zien (wie heeft er in de sneeuw nou zin in een koude cola?), is het toch onwijs succesvol.

Een voorbeeld van eigen bodem is de huidige campagne van Bavaria, waarbij het biermerk strijdt voor vrije dagen tijdens Carnaval. Dit is iets wat goed is doordacht en perfect past bij het merk. Het gaat niet om maar een lullige post die op de dag zelf even goed geadverteerd wordt voor wat likes, maar een doorlopende campagne. En met succes. Want de petitie is nu al bijna 100.000 keer getekend. Hierdoor drukken ze hun stempel op het feest, en hoe. Hopelijk is deze campagne een voorbeeld voor veel marketeers.

Nu heb je altijd baas boven baas, merken die gewoon hun eigen dag in het leven roepen. Neem bijvoorbeeld de Singles Day van Alibaba (waarmee ze laatste 25 miljard euro aan omzet hebben gedraaid). Een dag waarop singles worden aangemoedigd om een cadeautje voor zichzelf te kopen met korting. Bol.com zag hier terecht kansen en heeft dit jaar ook meegedaan en hierdoor tienduizenden producten verkocht. Naar eigen zeggen hun drukste zaterdag uit 2017.

Dus laten we alsjeblieft niet meer met z’n alle gaan voor de leukste inhaker op Warme Truiendag, maar kijk als marketeer hoe je een merk nou echt relevant aan iets kunt koppelen. Alleen op die manier zul je er uiteindelijk als merk echt iets uithalen. Want een post met 2.000 likes alleen is nog niks waard. 

 

Door: Carlijn van Wulfften Palthe (Don't Say Nothing)

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken