Content kan niet zonder de juiste context

Content kan niet zonder de juiste context
 • Content
 • 23 feb 2018 @ 12:35
 • 18514 x gelezen
 • Link
 • Sak van den Boom
  Sak van den Boom

  adviseur, senior expert contentmarketing
  zelfstandig ondernemer
 • MakersContent

‘Hoe inspirerend, verrassend en vernieuwend onze content ook is, je moet het dus combineren met activatie, dan ben je effectief bezig,’ vertelde de directeur van een van de grotere contentmarketing-bureaus me onlangs.

Geen harde salesknop of aanbieding, begreep ik, omdat ik refereerde aan de aanpak die we kennen uit de vorige eeuw. Content gebruiken om preferentie te creëren en een ander instrument inzetten om de doelgroep aan te sporen tot actie of kopen over te gaan. Dat was old school-denken. ‘Als je op de stoel van je doelgroep gaat zitten,’ was de reactie, ‘probeer je te begrijpen wanneer je welke content kunt inzetten en zorg je voor de juiste context. Geen schot hagel, maar gerichte content.’ Het gaat dus niet alleen om data. Met een duidelijke strategie en een helder doel, weet je welke middelen, je op welk moment en het juiste kanaal moet inzetten. Mooi voorbeeld is natuurlijk Allerhande leer ik: het 360-gradenplatform. Allerhande is uitgegroeid tot een schoolvoorbeeld van een optimaal crossmedia-contentmarketingplatform.

Er gaat steeds meer geld om in contentmarketing. Vooral omdat vrijwel alles op dit terrein meetbaar is. Managersonline.nl: juist door de toegenomen meetbaarheid kunnen organisaties budgetverhogingen en -verlagingen beter verantwoorden. Dat meer dan de helft een stijging van het contentmarketingbudget verwacht, vloeit voort uit het gegeven dat er steeds meer bewijslast is voor effectieve contentmarketing.’ Dat heeft ook risico’s, schrijft Rogier van Kralingen op 7 februari op deze website. ‘Storytelling is een praktijk die al zo oud is als de mensheid zelf. Alleen in de marketing is zij nu nieuw. Wil je het goed toepassen, respecteer dan die geschiedenis en probeer eerlijk die wrijving op te zoeken. En neem haar niet te licht. Voor een publiek ga je altijd met de billen bloot. Dat kan fantastisch zijn. Maar is soms ook erg pijnlijk.’ Hij beschrijft in zijn blog hoe goede content uitgaat van spanning, wrijving of een conflict. Het moet een beetje schuren.

Ook leuk om te lezen is het toenemend belang van user generated content. Bij Burger’s Zoo bijvoorbeeld kwam men er al snel achter dat de mooiste foto’s van de dieren gemaakt werden door de bezoekers. Doordat zij foto’s van hun bezoek plaatsten met geolocatie of door Burger’s Zoo te taggen zag men steeds meer prachtfoto’s voorbijkomen die men wilde delen met de volgers en fans van Burger Zoo. Door contact te zoeken met de Instagram-accounts bouwde Burger’s Zoo een heel portfolio op van hoge kwaliteitsfoto’s die konden worden ingezet om de Zoo op Instagram te promoten. Het klinkt allemaal als vanzelfsprekend. De techniek maakt veel mogelijk vandaag de dag, al schijnen nog maar weinig grotere opdrachtgevers zo ver te zijn dat ze begrijpen dat het bij contentmarketing om engagement gaat. Hyperpersonalisatie. Content afgestemd op interesses, gedrag en op welke fase in de customer journey de ontvanger zich bevindt. Ik herinner me hoe we dertig jaar gelden voor een grote bank alle levensfases onder elkaar zetten van een persoon of gezin, en voor elke levensfase de vele stappen noteerden die men zette. Dat waren uitgangspunten voor invalshoeken van content. Het lijkt er op alsof het wiel opnieuw wordt uitgevonden of in ieder geval opnieuw wordt benoemd. Met dank aan de techniek.

Nog een paar aardige aspecten in dit verband. Blijf zoeken naar nieuwe zoektermen, breng de statistieken omtrent jouw huidige zoekwoorden in kaart, houd de concurrentie in de gaten en blijf waar nodig (kleine) aanpassingen doen. Maar, schrijft Bas Hakker op Frank.news: hoofdredacteuren van media beschikken tegenwoordig over een goed gevulde goocheldoos vol maniertjes om de bereikcijfers op te krikken. Logisch ook, want hoe beter de bereikcijfers, des te hoger de tarieven voor de advertenties.

Maar is het wel zo verstandig om alleen hierop te focussen? Om alles te weten over koppen en tussenkoppen die het goed doen, terwijl je als hoofdredacteur minder let op de meerwaarde voor de lezer?

Misschien heb je aks contentmarketeer iets aan de content-grafiek-des-oordeels. Een simpele manier om de kwaliteit van je content te beoordelen. Lees wat Boudewijn Pothoven hierover op Linkedin te zeggen heeft.

Wat me tot slot deze week nog triggerde, was een korte alinea in een bericht op Newscred: micro influencers worden nog belangrijker. Millennials zijn veel meer geïnteresseerd in YouTube stars dan de gebruikelijke celebraties. YouTube stars hebben een grote invloed op millennials.

Sak van den Boom

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken