Wat is jouw big rocket content?

Wat is jouw big rocket content?
  • Content
  • 3 mei 2018 @ 12:22
  • Link
  • Sak van den Boom
    Sak van den Boom

    adviseur, expert contentmarketing
    zelfstandig ondernemer
  • ContentMakers

Altijd de moeite waard na te denken over zogenoemde big rocket content. Content die zo ‘episch’ is dat je doelgroep deze niet kan negeren. Trump doet niet anders. Het maakt niet uit of het om een tweet gaat, een korte video, een white paper, of wat dan ook.

Slaag je erin dan weet je een ding zeker, het vertaalt zich in resultaat.  

Newscred geeft enkele interessante voorbeelden van big rocket content. Het ging in deze blogs al vaak over dit onderwerp, Google’s strategie om jouw content hoog te plaatsen bij een bepaalde zoekopdracht. Die is al lang niet meer afhankelijk van het aantal clicks op je content. Die strategie is veranderd. Er zijn aanmerkelijk meer factoren die je positie bepalen. Dus hoe goed je big rocket content ook is, het wil nog niet zeggen dat deze ook hoog scoort bij een bepaalde zoekopdracht. Lees maar.

Naarmate ik ouder word, kan ik meer genieten van jonge mensen die zichzelf benoemen tot expert en dat waar lijken te maken ook. Ik las met plezier het interview met Amber van Leeuwen, alias The Social Good Girl, op deze website. Lekker eigenwijs, lekker gespecialiseerd en boordevol zelfvertrouwen om al die grijze muizen die hobbyen op Instagram in één dag uit te leggen hoe het dan wel moet. Ze daagt instagrammers bovendien uit om een ‘echte’ versie van zichzelf te laten zien. Ze laat in dit verhaal in ieder geval merken dat ze er beslist kijk op heeft.

‘Er bestaan geen saaie producten. Wél saaie marketeers’, schrijft Marieke Klauwers van Coosto op FW. Ze vervolgt: ‘Op het moment dat je gaat brainstormen over een geschikt contentformat, is het belangrijk om weg te blijven van alles wat al ooit is gedaan. Negeer hoe anderen het aanpakken, en ga een eigen koers varen. Dat kan best eng zijn. Er zit namelijk een stemmetje in je achterhoofd dat zegt: ‘Oei, moeten we dit wel doen? Wat nou als we een flater slaan?’ Handelen op basis van die stem is de dooddoener voor alle creativiteit. Want ja: misschien werkt het idee dat je had niet. Misschien levert het te weinig op. En dan is niet alleen al het werk voor niks geweest, maar haal je ook je target niet. Om die reden is het belangrijk dat je juist wél risico’s durft te nemen en uitglijders durft te maken. Niet geschoten is immers altijd mis. Daar is echter een flinke dosis lef voor nodig. Maak vooral fouten, en leer ervan. Ga ontdekken wat je publiek bezighoudt en wat je hen kunt bieden in een vaste en herkenbare vorm. Het is anno 2018 de enige manier waarop je jezelf nog kunt onderscheiden van de rest.’

Ik las een mooi onderwerp op MT.nl, zo herkenbaar dat ik er graag even aandacht aan geef: wat als je baas slecht communiceert? Het kan de oorzaak zijn van mislukkingen en gemiste kansen erg omzet. ‘Uit recent onderzoek van de Economist Intelligence Unit blijkt dat communicatieproblemen, zoals gebrek aan duidelijkheid, zinloze meetings en zelfs verschillen in communicatiestijl een groot effect hebben op productiviteit en efficiëntie. 44 procent van de respondenten wees dergelijke problemen aan als de oorzaak van vertraging of mislukken van projecten, en bijna een derde gaf aan dat ze tot laag moreel leidden. Ook gemiste sales werden geweten aan communicatieproblemen, soms tot in de tienduizenden euro’s. Als je baas slecht communiceert, is het in ieders belang daar iets aan te doen.’ Dit geldt natuurlijk voor elke situatie waarin een opdrachtgever met een toeleverancier communiceert, zoals een merk met een bureau. Lees het verhaal op MT.nl.

Carolien Vader, de Bladendokter, kwam onlangs met een blog over efficiënte content: Het eerste artikel dat en lekker klikbaar is op social en goed vindbaar in Google moet nog geschreven worden. Je moet van content niet te veel verwachten, want dan wordt het niets. Efficiënte content maak je door eerst te kiezen: stuur je op zichtbaarheid of op vindbaarheid? ‘Want’, zo stelt ze, ‘een verhaal kan niet en goed vindbaar in Google en lekker klikbaar op social zijn.’

Over online video schrijft Emerce onlangs onder meer: ‘Merken kunnen een groter succes behalen door de ‘always on/always relevant’-gedachtegoed tussen de oren te krijgen. Social tijdslijnen staan  nu nog te vol met content met commerciële boodschappen. Dat komt omdat merken vaak alleen nog geadviseerd worden door reclamebureaus. Waardoor er een groot gat is op editorial contentgebied. Iets wat je makkelijk kunt dichten door te gaan denken als een uitgever.’ Oftewel: video inzetten als loyaltymiddel. Middels een continue stroom aan video’s de doelgroep inhoudelijke verhalen vertellen of vermaken. ‘Dat herstelt ook de balans met adverteren.’

Voor de contentmarketeer is dit een interessant statement. Maar hoe krijg je een voet tussen de deur? Een reclamebureau zal het kaas niet zo snel van het brood laten eten. In het verleden riepen we als contentmakers dat dit gevecht alleen te winnen was met bewijslast over de effectiviteit van content. Een van de belangrijkste taken van een brancheorganisatie als Platform Content zou je zeggen. Want één ding weten we inmiddels wel: big rocket content werkt!

 

Beeld via Unsplash (SpaceX).

Sak van den Boom

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken