[column] Zo beïnvloedt budget je videocontent

[column] Zo beïnvloedt budget je videocontent
 • Content
 • 1 mei 2019 @ 13:01
 • 32830 x gelezen
 • Link
 • Gastblogger
  Gastblogger

  Gastauteur
  MarketingTribune
 • VideoContent

Natuurlijk: wie meer budget tot zijn beschikking heeft, is in staat om meer gelikte videocontent te maken. Maar betekent minder budget dan ook automatisch een slechte video?

Nee, stelt Jasper Fraikin van videoproductiebureau FJ. ‘Het bepaalt vooral op welk moment je creatief kunt zijn: voor de draaidag of voor de camera.’ 

Wat is het verschil in video’s die met verschillende budgetten zijn gemaakt? Hoeveel is het filmen met een goede camera waard? En betekent meer geld ook automatisch meer creativiteit?

Met die vragen gaan videomakers Dann, Trevor en Chris van videosoftwareproducent Wistia in hun documentaire One Two One Hundred op pad. Bekend met grote budgetten, is het bedrijf benieuwd hoe een grote producent budget besteedt. En dus maakt het samen videobureau Sandwich drie video’s als reclame voor zijn nieuwe product Soapbox: eentje van 1000, eentje van 10.000 en eentje van 100.000 dollar.

Creativiteit

We hebben binnen onze industrie natuurlijk te maken met verschillende klanten met dito budgetten. Van een animatievideo van 3.500 euro tot een complete campagne van 40.000 euro. Het verschil in het budget zit ‘m vooral in de uren die we vrij kunnen maken om creativiteit te laten groeien. Heb je daar weinig tijd voor, dan kun je niet op zoek naar nieuwe werkwijzen en inzichten, maar zul je je moeten beperken tot wat je al eerder hebt gedaan. En dat is zonde, want juist door te investeren in creativiteit zorg je dat je je klant verrast.

Toch is het niet automatisch zo dat een video van minder budget minder oplevert: het maakt je ook creatiever, je roeit met de riemen die je hebt. Dit geldt dan vooral voor de zichtbare kosten als apparatuur en manuren. Dit is ook iets wat je ziet in de documentaire van Wistia. Medewerker Claude is regisseur, acteur en beeldbewerker in één. De camera is zijn iPhone 10, van een verdere crew of extra lichtapparatuur ontbreekt ieder spoor. Een nadeel? Claude ziet het meer als een uitdaging. Zijn tip voor een klein budget: ‘bedenk eerst alles wat je je niet kunt veroorloven en werk dan vanuit die beperking.’ 

Tegelijkertijd merk je dat in onzichtbare kosten als creativiteit en het bedenken van een plan budget juist wél het verschil kan maken. Wie veel geld spendeert, kan meer investeren in de draaidag. ​Zo hadden we voor onze manifestfilm van 30.000 euro 100 uur de tijd om beeldtaal, art direction en lenzen te testen. Hadden we dat niet, dan waren er andere keuzes gemaakt in belichting en de studio. 

Waar creativiteit in de goedkoopste video van Wistia ontstaat tijdens het draaien, merken de makers van Sandwich dat het tijdens de duurdere draaidagen vooral van belang is om heel strak aan het script vast te houden. Aan de video van 10.000 dollar werken de medewerkers van Sandwich en een paar freelancers, maar in de duurste commercial doen acteurs het werk. ‘Alles wordt van tevoren doorgesproken en tot in de puntjes geregeld. Alles móét in een dag opgenomen worden, want iedereen nog een dag inhuren kost enorm veel geld’, legt regisseur Claude uit. 

Mensen

Het is grootste kostenpost in de documentaire: de mensen. ​Al heb je nog zoveel geld, is je crew niet goed dan maakt het allemaal niet uit. Sandwich kent een grote groep van vaste medewerkers en freelancers, waar het precies van weet wie waar goed in is. Dat kost ook wat: in de documentaire blijken werknemers en freelancers de grootste kostenpost. In de duurste video gaat bijvoorbeeld 12.000 dollar op aan medewerkers die de voorbereiding doen, nog eens 24.000 wordt besteed aan medewerkers op de opnamedag.

De creativiteit van zo’n team, dát is uiteindelijk waar de klant voor betaalt. Wie niet investeert in creativiteit, krijgt uiteindelijk altijd dezelfde video. 

De volledige documentaire One Ten One Hundred is ​hier ​te bekijken.

Blog geschreven door: Jasper Fraikin, co-founder van FJ.

Gastblogger

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken