[column] Video als brandstof voor je contentstrategie

[column] Video als brandstof voor je contentstrategie
 • Content
 • 12 aug 2019 @ 11:06
 • 11713 x gelezen
 • Link
 • Christiaan Snabel
  Christiaan Snabel

  Marketeer en Marketing Coach
  Scale Up Experience
 • Video

Contentmarketing is niet meer weg te denken uit het huidige marketingarsenaal. Maar contentmarketing vreet tijd en is een budgetverslinder pur sang. Hier 5 slimme hacks om daar korte metten mee te maken.

# Hack 1 - content hoeft niet van jezelf te komen

Veel bedrijven die met contentmarketing beginnen, vinden het belangrijk die content vooral zelf te maken. Zij kennen hun klanten, hun merk en hun diensten per slot van rekening het best. De vraag is of dat wel zo is. En de vraag is of het slim is.

In mijn beleving zijn er 4 redenen om vooral niet zelf je content te willen maken:

 • Het is een vak. Om boeiend en activerend of conversiegericht te kunnen schrijven. En dat geldt ook voor het filteren van hoofdlijnen uit een verhaal en die door vertalen naar een (outside-in) artikel of script voor een video.
 • Je legt de lat voor jezelf te hoog. Daardoor val je al vrij snel ten prooi aan perfectionisme. Het gaat je veel tijd kosten om een pragmatisch en goed toepasbaar stuk content te maken.
 • Je bent niet objectief of outside-in. De kans dat jij in je content toch weer terugvalt in het promoten van je bedrijf of product is groot. En dat terwijl de basis voor goede contentmarketing is dat je schrijft over de problemen van je doelgroep en daarbij – onbaatzuchtig – kennis deelt over het oplossen van die problemen.
 • Je hebt het te druk (lees: je gaat er te lang over doen).  Als je iets moet gaan doen wat NIET je vak is, wat je misschien NIET leuk vindt en wat moet concurreren met jouw volle hoofd of e-mail box? Dan ga je toch geen optimale prestatie leveren? Besteed het maken van content daarom bij twijfel uit. Of organiseer het op een andere manier slim zodat de doorlooptijden laag blijven.
   

Videocontent: 5 tips voor snelle en slimme productie

# Hack 2 – content hoeft niet per se mooi, origineel of poëtisch te zijn
Zodra mensen de creatiepet opzetten, denken ze aan iets moois maken of iets origineels. De vraag die je jezelf dan moet stellen is: waar draait het om in je contentmarketing? Ik denk dat aandacht voor je klant belangrijk is en dat content leidt tot een klik of actie om contact met jou op te nemen. De content die je daarvoor nodig hebt – op welk kanaal dan ook – hoeft dus niet persé origineel te zijn. Sterker nog, als jij een plat gedraaid top10 lijstje (wat zeker niet origineel is) van je concurrent pakt, dat een klein beetje aanpast en opnieuw op je website, Facebook of LinkedIn zet, werkt dat waarschijnlijk beter dan een heel origineel top10 lijstje uit een categorie die nog niemand kent.
# Hack 3 - Content hoeft niet altijd vak-of product gerelateerd te zijn

Een derde valkuil waar veel bedrijven en contentcreators met open ogen instappen is dat ze denken dat hun content perse iets met hun vak of product te maken moet hebben. Hoeft helemaal niet. Sterker nog: dat is vaak weggegooide tijd en moeite. Het gaat om emotie. Je kunt bijvoorbeeld prima populair een YouTube-fragment of een leuke Giphy plaatsen op je sociale kanalen of zelfs in je maandelijkse update naar je klanten. Sla daarbij natuurlijk wel de brug naar je product of dienst en jouw toegevoegde waarde.

# Hack 4 -Content hoeft niet altijd lang van stuk te zijn

Zoals in de intro al aangegeven draait de Business to Business contentmarketing nog op ruwe olie. Die lange met feiten en cijfers doordrenkte whitepapers, case studies en EBooks. Die stookolie – zo heb ik ooit geleerd in mijn opleiding als Scheepsbouwkundige - is net teer. De motoren van de boten die erop varen kunnen dat alleen omdat het voorverwarmd wordt voor het de motor ingaat. Zo is het ook met white-papers. Verwarm je klanten dus voor met luchtige content. Denk aan korte quotes, testimonials, foto’s. Het moet allemaal een beetje snackable en mobileproof zijn. Zo kunnen ze die zware kost ook beter verteren. Bedenk ook dat veel van die content toch in de dode momenten wordt geconsumeerd. En wie gaat dan beginnen aan zo’n taai whitepaper. Je concurreert op zo’n moment toch met YouTube, Facebook en god weet wat nog meer….

# Hack 5 – Het resultaat hoeft niet uit content te komen

Ik was pas geleden te gast bij een marketingbureau. Hun contentstrategie was een uit de hand gelopen hobby. Een tijd- en geldverslindend project dat tot frustratie van de directie niet of nauwelijks nieuwe leads opleverde. (Overigens ook een redelijk grijsgedraaide plaat in mijn adviespraktijk kan ik je melden…). Het bijzondere was dat ze veel bezoekers trokken met die contentstrategie. In zo’n geval heb je dus dingen goed gedaan (je weet bezoek te trekken) en dingen fout gedaan (je weet niet of het jouw potentiele klanten zijn en je bezoek converteert niet).

Maar welbeschouwd scoor je flinke bezoekersaantallen, en zeer acceptabele en zelfs hoopgevende metrics op het gebied van tijd op de site, aantal pagina’s en zelfs lage bouncerates. In zo’n geval komt de winst waarschijnlijk niet uit nog meer of andere content. Dan zal de winst veel meer komen uit conversie optimalisatie en het herstructureren van je bestaande content. Niet leuk voor de échte content creators, maar mijn advies is wel bijna altijd om bij deze hack te beginnen. Dus niet meer content maken, maar slimmer exploiteren. Vaak leveren enkele simpele strategische UX changes op je website in combinatie met het updaten van je e-mail of marketing automation strategie veel sneller en meer op dan (zelf) nog meer originele, lange, poëtische en mooie content maken.

Over de auteur: Christiaan Snabel heeft >15 jaar ervaring met online marketing, sales en digital projecten. Sinds eind 2018 ondersteunt hij als Marketing Coach marketingmanagers en directies van (B2B) dienstverleners en tech-bedrijven bij het beter en winst-gerichter organiseren van hun marketing en sales. Linked In : https://www.linkedin.com/in/christiaansnabel

 

 

 

Christiaan Snabel

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/content geeft elke dag inzicht en duiding over de geïntegreerde inzet van (relevante) content voor het realiseren van duurzame klantrelaties (b2b en b2c). Content marketing is de bindende strategie om op het juiste moment met de juiste content op het juiste kanaal met een klant in contact te staan.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken