[wrap up] Platform Design november 2017

[wrap up] Platform Design november 2017
 • Design
 • 1 dec 2017 @ 08:01
 • 27314 x gelezen
 • Link
 • Nanny Kuilboer
 • DesignpanelPackagingVisual idDigital design

Voor uw gemak weer een overzicht van de artikelen op marketingtribune.nl/design, met dit keer een unieke oproep van Brum Design, dat zijn 10.000ste project gratis weg wil geven, een interview met topdesigner Laurens van den Acker en het immer rechtvaardige doch strenge panel met zijn oordeel over het nieuwe logo van Dropbox en nog heel veel meer …

[oproep] Welke wereldverbeteraar nomineer jij voor een gratis verpakkingsontwerp?

Het 43 jaar ‘jonge’ Brum Design telt helemaal niet in jaren, maar in projecten. Binnenkort wordt de magische grens van 10.000 overschreden en dat moet gevierd worden, aldus het Woerdense designbureau. Eigenaren Pieter Steenaert en Tessa Oudijn, respectievelijk strategic director en creative director, waren het hier snel over eens: ‘Project 10.000 willen we graag weggeven aan iemand die dit echt verdient. Iemand met een goed doel.’ Nomineer snel, want de deadline staat op 31 december!

N I E U W S  &  A W A R D S

VanBerlo winnaar bij De Nederlandse Innovatie Prijzen

VanBerlo is door AvroTros gekroond tot meest innovatieve bedrijf van Nederland bij De Nederlandse Innovatie Prijzen. De prijs wordt uitgereikt aan het meest innovatieve bedrijf, de meest innovatieve regio en voor de meest innovatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem.

Van Heertum sluit zich aan bij BNO NEXTpack

Ontwerpbureau Van Heertum Design heeft zich aangesloten bij NEXTpack, het platform voor brand- en packaging designbureaus binnen de BNO. Het Tilburgse Van Heertum Design (VHD) wordt geleid door vader Frans en zoon Rob van Heertum.

Electrified S VanMoof wint goud 2017 Berlin Design Awards

De Electrified S van VanMoof heeft een gouden award gewonnen voor Product Design in de categorie Technology. De jury was vooral lovend over de gebruikservaring en integratie van tech en design in de Electrified S.

I N T E R V I E W

Van den Acker (Renault): 'Een artiest ontwerpt voor zichzelf, een designer voor iemand anders en zichzelf'

Laurens van den Acker, sr. VP corporate design bij Groupe Renault en afgestudeerd aan de TU Delft, was in Nederland voor een besloten Design Masterclass voor studenten van zijn alma mater. In het bijzijn van de conceptcars Symbioz en Trezor sprak hij over de toekomstvisie van het automerk, de rol van de auto in 2030 en het designgedreven marketingsucces van Renault. ‘Het is belangrijk dat er geen twijfel bestaat over wat de waarden zijn van je merk, wat de belofte is aan je klanten en hoe de producten dat belichamen.’

S T O R E C H E C K

Namibië

Ook op vakantie moet er ook gestorecheckt worden. Herken je het? Zoals in Namibië. In de grote steden zijn er voldoende ketens, zoals Shoprite (SA), Kavango OK Foods en Pick n Pay. Buiten de steden hebben ze ook ‘shopping centres’, waar alleen het broodnodige verkrijgbaar is. Het aanbod is sterk onder de invloed van het rijkere Zuid-Afrika, toch zijn er wat leuke verrassingen. Enjoy yourself.

B L O G S

Toekomstontwerpers

'Een beetje marketeer laat zich graag inspireren door nieuwe ideeën. Eén van die plekken waar ik graag kom voor inspiratie is de Dutch Design Week die onlangs weer plaatsvond in Eindhoven.' Een column van Roel Welsing, directeur Apenheul.

Het verhaal achter de letter

Waar het om gaat bij fonts of lettertypen zijn drie dingen: leesbaarheid, hoe economisch gaat de letter met ruimte om en wat wil het lettertype in je onderbewustzijn meegeven. Een aantal lettertypen wordt extreem vaak gebruikt. Het is zelfs zo dat vele letters al decennia en in sommige gevallen zelfs al eeuwen meegaan. Lees hier de geschiedenis van een aantal beroemde en beruchte fonts...

D E S I G N P A N E L S

Lola Quinoa door Mountain


Nederland in de buitenlucht kan groeien. Met Lola Quinoa wil de Dutch Quinoa Group quinoa voor een groter publiek toegankelijk maken. Om dit te bereiken vroeg het merk Mountain om een nieuwe visuele identiteit en verpakkingsdesign te ontwikkelen. Rik Keessen van Mountain: ‘Quinoa in het algemeen en Lola Quinoa in het bijzonder spreekt vooral millennials aan. Een doelgroep van jonge actievelingen die grote waarde hecht aan een gezonde en gevarieerde levensstijl en daarbij op zoek is naar een inspiratief en eerlijk verhaal. Die actieve en jonge stijl is ook de basis voor dit nieuwe designconcept. Geen vast designgrid, maar wel stijlelementen die op verschillende manieren worden ingezet. Een optimistisch kleurgebruik, bolde organische typografie en het venster vallen daarbij het meeste op. Er is ook aandacht voor uitleg van de Hollandse oorsprong en bereidingswijze en zijn er suggesties voor gebruik bij het ontbijt, lunch, avondeten of als tussendoortje.’ Gaat ons panel overstag?

Dropbox door Collins

Dropbox vond het tijd voor een rebranding tot creatief platform in plaats van ‘slechts’ een file sharing-service. Het bedrijf werd in 2007 opgericht door MIT-studenten Drew Houston en Arash Ferdowsi en is nog steeds gevestigd in San Francisco. Voor deze rebranding werkte Dropbox met het New Yorkse designbureau Collins. Niet alleen het logo werd aangepakt, maar ook de kleurenschema’s en de typografie. Collins koos voor Sharp Grotesk, dat maar liefst 250 verschillende fonts aanbiedt. Er zijn ook nieuwe illustraties ontwikkeld voor meldingen op de website. VP Design Nicholas Jitkoff: ‘Ons oude logo was een blauwe doos waar je letterlijk je spullen in kon opbergen. Het nieuwe logo is cleaner, meer simpel. We zijn van een letterlijke doos naar een aantal oppervlaktes gegaan, die laten zien dat Dropbox een open platform is en een plaats voor creativiteit.’ Herkent ons panel zijn woorden?

 


Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken