Wim - Mr. Gridnik - Crouwel krijgt tentoonstelling in Stedelijk Museum

Wim - Mr. Gridnik - Crouwel krijgt tentoonstelling in Stedelijk Museum
 • Design
 • 4 jul 2019 @ 07:48
 • 16644 x gelezen
 • Link
 • Nanny Kuilboer
  Nanny Kuilboer

  redactie MarketingTribune
  BBP Media - MarketingTribune
 • Graphic

Het Stedelijk Museum in Amsterdam wijdt van 28 september 2019 tot en met 22 maart 2020 een tentoonstelling aan grafisch ontwerper Wim Crouwel, ook wel bekend als Mr. Gridnik waarover hieronder meer. Op 17 juli ontvangt hij bovendien de Amerikaanse Type Directors Club Medal in New York voor zijn letterontwerpen.

Van 1963 tot 1985 ontwierp hij de grafische uitingen van het Stedelijk

Wim Crouwel was in 1963 medeoprichter van het eerste multidisciplinaire ontwerpbureau Total Design, is een van de bekendste ontwerpers van Nederland en internationaal befaamd om onder meer zijn werk voor het Van Abbemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, zijn letterontwerpen waaronder het New Alphabet uit 1967 en zijn bedrijfslogo’s. Hij verwierf ook bekendheid als woordvoerder van de beroepsgroep waarbij hij niet schuwde voor zijn eigen mening uit te komen. Voor het Stedelijk Museum was hij van 1963 tot 1985 verantwoordelijk voor alle grafische uitingen van het museum.

 

Wim Crouwel alias Mr. Gridnik

Al vanaf de jaren ‘50 werd Crouwel beïnvloed door de Zwitserse grafisch vormgevers die met hun rationele en minimalistische benadering gebruik maakten van het grid als systeem. Hij heeft zijn hele carrière een voorliefde gehad voor het grid, dat hij als een belangrijk hulpmiddel beschouwde. Hij paste dit al toe in zijn ontwerpen voor het Van Abbemuseum in Eindhoven (1956-1964) en later voor het Stedelijk Museum. Bij Total Design dienden de gridvellen als ondersteuning van het vele werk dat het Stedelijk vereiste. Crouwel was een voorstander van een analytische benadering, hij geloofde in technologie en vooruitgang en promootte ontwerpen als een onafhankelijk vak.

 

Stedelijk Museum belangrijk voor grafische vormgeving

Het Stedelijk Museum speelt een belangrijke rol als het gaat om grafische vormgeving en kent hierin een belangrijke traditie. De introductie van de tentoonstelling gaat over deze geschiedenis en laat werk zien van alle betekenisvolle grafisch vormgevers van het Stedelijk naast Crouwel zoals Willem Sandberg, Anthon Beeke, Experimental Jetset, Mevis & van Deursen en anderen.

 

Carrière Wim Crouwel

Wim Crouwel (1928) begon zijn carrière in 1952 als tentoonstellingsontwerper maar werd vooral bekend als grafisch vormgever. Naast ontwerper was hij ook lector, hoogleraar, organisator en woordvoerder. Van 1985 tot en met 1993 was hij directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Hij was en is een leidende figuur in de Nederlandse vormgeving en in het Nederlandse culturele leven. Zijn werk kan nog steeds op veel belangstelling rekenen van jonge ontwerpers. Het speciaal in het leven geroepen Wim Crouwel Instituut zet zich in voor het toegankelijk maken van kennis over grafische vormgeving als erfgoed.

 

Documentaire over Mr. Gridnik

In de tentoonstelling wordt de nieuwe documentaire die Lex Reitsma maakt over Wim Crouwel vertoond: wim crouwel modernist. De documentaire gaat op 15 september in première in Eye en wordt in het najaar van 2019 ook op tv uitgezonden.

Dit najaar zijn er in het Stedelijk drie tentoonstellingen te zien over grafische vormgeving. Wim Crouwel: Mr. Gridnik wordt vergezeld door de affichetentoonstelling Kleurrijk Japan (7 september 2019-2 februari 2020), en de presentatie Best Verzorgde Boeken 2018 (25 september-30 oktober 2019).

Wim Crouwel, affiche Vormgevers, 1968. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Wim Crouwel, affiche Etienne Martin, 1963. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Nanny Kuilboer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken