Volkswagen presenteert op IAA nieuwe identiteit

Volkswagen presenteert op IAA nieuwe identiteit
 • Design
 • 23 aug 2019 @ 11:34
 • 13799 x gelezen
 • Link
 • Sjaak Hoogkamer
  Sjaak Hoogkamer

  hoofdredacteur
  MarketingTribune
 • Automotive

Op de komende IAA autotentoonstelling van Frankfurt op 12 september a.s. presenteert Volkswagen naast de nieuwe volledig elektrische ID.3 ook zijn nieuwe merklogo en Corporate Identity onder het motto het ‘Nieuwe Volkswagen’.

De nieuwe identiteit vloeit voort uit de Transform 2025+ strategie, die Volkswagen in 2015 heeft ingezet. Het merk bereidt zich momenteel voor op de tweede fase ervan: de uitrol van de e-mobility- en digitaliseringsstrategie. Als gevolg daarvan verandert Volkswagen van een autofabrikant in een provider van mobiliteitsdiensten. In lijn met die ontwikkeling worden ook de marketing- en verkoopstructuur van het merk ingrijpend aangepast..

Als gevolg daarvan verandert Volkswagen van een autofabrikant in een provider van mobiliteitsdiensten. In lijn met die ontwikkeling worden ook de marketing- en verkoopstructuur van het merk ingrijpend aangepast.

Zoals de Kever en de Golf dat al eerder deden, luidt de elektrische ID.3 een nieuw hoofdstuk in voor Volkswagen. De kernbegrippen zijn ‘elektrisch’, ‘100% connected’ en ‘CO2-neutraal’. Volkswagen heeft zijn strategische heroriëntatie met de focus op duurzame producten en diensten vier jaar geleden ingezet. Dat wordt nu ook zichtbaar in de nieuwe merkidentiteit. Daarmee komt Volkswagen naar eigen zeggen jonger, digitaler en nog moderner voor de dag.

De nieuwe merkidentiteit

Het ‘Nieuwe Volkswagen’ komt overal tot uiting: in het design van de modellen, in het contact met klanten en in de presentatie van het merk als geheel. Het doel is om een nieuwe, allesomvattende klantbeleving te creëren, die wereldwijd en via alle kanalen modern en aansprekend is. Volkswagens designchef Klaus Bischoff was nauw betrokken bij de nieuwe Corporate Identity, die in een recordtijd van slechts negen maanden in eigen huis werd ontwikkeld. ‘De nieuwe merkidentiteit reflecteert mobiliteit als natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven. Volkswagen heeft daarin altijd een sleutelrol gespeeld. En dat doet het ook in dit nieuwe tijdperk waarbij ‘digital first’ het motto is,’ aldus Bischoff.

De nieuwe merkidentiteit reflecteert mobiliteit als natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven. Volkswagen heeft daarin altijd een sleutelrol gespeeld. En dat doet het ook in dit nieuwe tijdperk waarbij ‘digital first’ het motto is.

Het automerk zegt in de toekomst geen ‘perfecte reclamewereld’ meer neer te zetten, maar presenteert het zich ‘menselijker en levendiger’. In plaats van de auto zelf komen het leven en de mobiliteitservaring van mensen centraal te staan. Het nieuwe Volkswagen-logo is moderner, duidelijker en eenvoudiger. Het nieuwe design beperkt zich tot de essentiële elementen en is vlak en tweedimensionaal. Daarmee is het flexibeler inzetbaar en herkenbaar in digitale media. Voor het eerst gaat Volkswagen ook een soundlogo gebruiken.

Startschot op de IAA

Op de IAA in Frankfurt start de uitrol van de nieuwe Corporate Identity officieel. Dit valt samen met de onthulling van het nieuwe logo op het hoofdkantoor van Volkswagen in Wolfsburg. Wereldwijd worden bij zo’n 10.000 dealers in totaal circa 70.000 logo’s vervangen. Volkswagen kiest daarbij voor een kostenefficiënte en grondstof besparende benadering.

 

 

 

 

Sjaak Hoogkamer

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/design biedt marketeers, communicatieprofessionals en designers nieuws, informatie en praktijkverhalen over en visies op design in het algemeen, maar richt zich met name op packaging-, corporate-, online- en product design.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken