Tweede Kamer voor verbod gentech mais

Tweede Kamer voor verbod gentech mais
  • Food-en-retail
  • 10 feb 2014 @ 14:41
  • Link
  • Redactie MarketingTribune
    Redactie MarketingTribune


  • InnovatieFood

Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie, SGP, PVV en 50+ heeft zich achter een motie van de PvdD geschaard, waardoor de Nederlandse regering moet zich actief uitspreken tegen de toelating van nieuwe genmais 1507 van het merk Pioneer in de EU. Het kabinet wilde zich aanvankelijk in Brussel onthouden van stemming over het omstreden gengewas. 'Frankenstein'-mais brengt mogelijk gewone soorten in gevaar maar heeft ook voordelen voor de voedselproductie. Het denken hierover lijkt nu in politiek Europa te keren.

Een groeiend aantal landen in de EU wil geen teelt of import meer toestaan vanwege de grote risico’s van genetische manipulatie. De Nederlandse regering stemde tot nu toe echter altijd voor het toelaten van gentech in de EU. Dat Nederland zich nu schaart in het kamp van de tegenstanders, is een koerswijziging die ook andere lidstaten ertoe kan aanzetten hun positie ten opzichte van genetische manipulatie te wijzigen. Zo is ook de positie van Duitsland aan het verschuiven, meldt blog HappyNews.
 

Giftige Frankenstein-mais
'De controverse binnen de EU is zo groot dat besluiten over de introductie van nieuwe gentechgewassen al een tijd stilliggen. Het chemische bedrijf Pioneer heeft echter afgedwongen dat de EU voor half februari een besluit neemt over toelating van de mais die zij via genetische manipulatie heeft omgetoverd tot een gifproducerende plant (maistype 1507). Dat betekent dat er voor het eerst in meer dan tien jaar in Brussel wordt gestemd over een zogenaamde teelttoelating. Als de EU de teelt toelaat, mag het gengewas in alle lidstaten worden verbouwd, ook in landen die daar fundamentele bezwaren tegen hebben. Daarbij zou dit de deur openzetten voor nog meer introducties van genetisch gemanipuleerde gewassen in Europa.' 

Hogere voedselproductie
Een van de risico's van zelf ontwerpen 'Frankenstein'-mais, is dat deze soorten zich mengen met de oorspronkelijke soorten, waardoor de voedselketen en de voortplanting van gewone soorten in gevaar kan komen. Voorstanders van gengroenten stellen dat hiermee juist hogere voedselproductie kan worden behaald, tegen geringere kosten, die nodig is vanwege de bevolkingsgroei. De besluitvorming over de toelating van maistype 1507 staat 11 februari op de agenda van de Raad Algemene Zaken. Dankzij de aangenomen motie  zal minister Timmermans namens Nederland tegen toelating van dit gewas in de Europese Unie moeten stemmen. (PvWK)


Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken