Shoppers verrassen met jam

Shoppers verrassen met jam
 • Food-en-retail
 • 26 okt 2018 @ 09:50
 • 11721 x gelezen
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • Instore marketing

Een vergrijzende shopper en een dalende categoriepenetratie, dat is de uitdaging waar Hero 2,5 jaar geleden voor stond. Hoe maak je jam weer relevant voor een brede doelgroep?

Antwoord op die vraag komt uitgebreid aan de orde op ons eerstvolgende Shopper Marketing Update Live!-event van 13 november, waar Saskia van Dijk, senior Trade Marketeer van Hero Benelux, en directeur Jaap de Jong van Young Perfect, deze case verder zullen toelichten.

Spannend

Wat we daar nu al over kunnen zeggen, is dat jam vooral werd geassocieerd met zoet broodbeleg. En eerlijk is eerlijk: zo spannend is een boterham met jam eigenlijk niet. Op basis van die uitdaging heeft Hero samen met Young Perfect de Hero Jam Studio ontwikkeld, een 360° activatieplatform met een hele sterke focus op de winkelvloer waar shoppers worden verrast met allerlei manieren waarop je jam kunt gebruiken.

“We inspireren shoppers met een tweedaagse activatie, die modulair kan worden opgebouwd, afgestemd op de grootte van de locatie. Shoppers kunnen aanschuiven om een plankje met lekkere hapjes van Hero te proeven en zich ter plekke laten inspireren met verassende recepten”, vertelt Saskia van Dijk.

Categorie-overstijgend

De pop up-locaties van Hero zijn nog altijd elke week in het land te vinden, te meer omdat ondernemers als het ware ‘in de rij’ staan om deze live cooking experience te demonstreren. “Zo gek is dat niet, want niet alleen de producten van Hero, maar ook alle bijkomende ingrediënten worden als één geheel gepresenteerd. Daarbij geldt dat deze ingrediënten, waaronder kiphaasjes, limoen, rode peper, sjalot, ciabattabrood of spaghetti, in overleg met de supermarkt worden vastgesteld. En dat leidt niet alleen tot een meerverkoop in jam, maar dat geldt ook voor het bijbehorende versassortiment.”

Nadruk op activatie

Wat deze exercitie met name bijzonder maakt, is dat Hero de keuze heeft gemaakt om winkelvloeractivatie tot het hart van de activiteiten te maken, terwijl daarnaast tv-commercials onderdeel blijven van de middelenmix. Saskia van Dijk: “Dat is een doelbewuste keuze die je als organisatie moet maken. Verschuiving in communicatienadruk betekent ook verschuiving in budgetten. Deze ontwikkeling is samen in gang gezet met commercieel management, waarbij binnen de organisatie een toenemend besef is ontstaan dat juist activaties in staat zijn om merk- en salesdoelstellingen te combineren.”

Proces

Young Perfect heeft in deze opzet de mogelijkheid om circa 100 supermarktlocaties op jaarbasis te bedienen. In vergelijking met kosten via massamedia lijkt dat een relatief prijzige operatie, maar Jaap de Jong brengt daar tegenin dat de activatie een procesmatige verloopt kent. Er hoeft niet bij elke locatie opnieuw het wiel worden uitgevonden. De opbouw van de Jam Studio’s kent zijn vaste stramien.

Meer kopers, meer volume

Bovendien: het resultaat laat een klip-en-klare uitkomst zien. Om daar in vogelvlucht doorheen te gaan: de consumentenpenetratie is flink gestegen, waarvan meer dan de helft van deze extra verkoop nieuwe categoriegroei heeft gebracht. Dus dan hebben we het over nieuwe categoriekopers en extra aankoop door bestaande categorie kopers.​ Niet uitsluitend op de locaties die Young Perfect en Hero hebben bezocht, maar generiek gemeten. En daarmee is dus ook bewijsbaar aangetoond dat winkelvloeractivatie zich steeds nadrukkelijker manifesteert als kanaal met een zinvolle merk- en salesbijdrage. 

Wie de inspirerende sessie van Hero en Young Perfect wil bijwonen: wees er wel snel bij. Het aantal plaatsen is beperkt. 

Shopper Marketing Update Live!

Datum: 13 november. Locatie: Joinn!, Houten

Programma via deze link.

Entreeprijs:

ISMI-lid: gratis
Abonnees MarketingTribune: 95,-
Overig: 150,-

Lezers van MarketingTribune/Shopper Marketing Update kunnen zich aanmelden via deze link.

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken