Blokker-telgen zetten Blokker zelf in etalage

Blokker-telgen zetten Blokker zelf in etalage
 • Food-en-retail
 • 12 nov 2018 @ 10:05
 • 12581 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • WinkelenVerkoopMarketing

De familie Blokker heeft de gelijknamige winkelketen te koop gezet. Eerder werden winkelmerken als Intertoys, Xenos (deels) en Leen Bakker al door de familie van de hand gedaan. De verkoop tekent grote veranderingen in het Nederlandse retaillandschap. Raadpleeg hier ons dossier met 92x Blokker nieuws.

Het aanbod bevestigt opperbaas Michiel Witteveen maandag 12 november in een interview met Het Financieele Dagblad. 'Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familieoptiek en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen. Gelukkig ziet de familie dat ook in', zegt Witteveen in het FD. Blokker zit al langer in de penarie en leed in 2017 een verlies van 344 miljoen euro. Hoge eenmalige herstructureringskosten en tegenvallende commerciële resultaten waren toen de reden, 'maar de eerste verbeteringen zijn zichtbaar', aldus Blokker Holding op MarketingTribune. Voor 2018 verwacht het familiebedrijf ook verlies te lijden. De omzet daalde in 2017 met bijna 400 miljoen tot 1,6 miljard euro.

Buitenlandse eigenaar
Blokker Holding verkocht vorig jaar bijna alle winkelketens, behalve Blokker. Bart Smit, Leen Bakker en Intertoys zijn al verkocht. De koerswijziging ging gepaard met het sluiten van honderden winkels en het schrappen van bijna 2000 banen. Voor een deel van Xenos en Big Bazar zoekt Blokker nog een koper. Witteveen heeft al oriënterende gesprekken gevoerd voor de verkoop, zegt hij in het FD. Hij sluit niet uit dat de winkelketen verkocht wordt aan een buitenlandse investeerder. De nationaliteit van de koper is niet van belang, zegt hij. Eerder ging het gerucht dat ook familiebedrijf C&A haar winkels zou willen verkopen. Het betreft, zo lijkt nu, een participatie van een Chinese partij. In de wandelgangen was ook al te horen dat Hema overweegt alle winkels te verkopen en als online merk door te gaan. Intussen kocht Marcel Boekhoorn deze keten en zal hierover de vervolgstrategie bepalen.

Enorm Blokker-dossier
In ons momeneel 92 artikelen omvattende, gratis te raadplegen Blokker-dossier is nauwgezet te volgen hoe de keten in zwaar weer belandt. Na het overlijden van pater famlias Jaap Blokker zou regie ontbreken, hetgeen onder andere leidde tot vele personele wisselingen in de top. Ook de opkomst van webshops als Coolblue, Bol.com en Fonq wordt genoemd evenals de opkomst van nieuwe en meer agile ketens als Action. De beste stuurlui staan aan wal als het om Blokker gaat. Dus regende het de afgelopen jaren bruikbare en minder bruikbare adviezen. Omdat Blokker zo'n vertrouwde en voor velen ook geliefde keten is, waar veel mensen werken, blijft er daarnaast hoop onder het winkelend publiek dat deze handige winkel en dit bijzondere retailmerk blijft bestaan.
(PvWK)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken