Boekhoorn krijgt groen licht voor overname Hema

Boekhoorn krijgt groen licht voor overname Hema
  • Food-en-retail
  • 6 nov 2018 @ 11:49
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • WinkelenMarketing

De geplande overname van Hema is goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De waakhond heeft geen problemen met de aankoop van Hema door miljardair Marcel Boekhoorn.

Investeringsmaatschappij Ramphastos Investments van Marcel Boekhoorn neemt de warenhuisketen over van Lion Capital, dat al langer op zoek was naar een koper, zoals MarketingTribune eerder berichtte. Een overnamesom is niet officieel bekendgemaakt.

Wat eraan vooraf ging
Boekhoorn vloog na een eerste lead via Harry Mens in september 2018 naar Londen en ontmoette daar Robert Darwent, een van de oprichters van Lion Capital, de private equity-investeerder die Hema in 2007 aanschafte. Boekhoorn deed volgens Consultancy.nl aan Darwent een bod en later in de maand volgde een tweede ontmoeting – ditmaal in Amsterdam – waar de twee het in grote lijnen met elkaar eens worden.

Dealmakers
'Uiteraard stonden Boekhoorn en Darwent niet volledig alleen in de onderhandelingen die hebben geleid tot de uiteindelijke deal. Gedurende het overnameproces deden de kopende en verkopende partijen een beroep op diverse externe M&A-specialisten. Het M&A-advies was afkomstig van Rothschild en ABN Amro.' Het belastingadvies kwam van Loyens & Loeff en PwC. Ook PwC’s 'Big Four'-rivaal EY is volgens Consultancy betrokken bij de sluiten van de deal. 

Mooie toekomst
Boekhoorn bezit via vehikel Ramphastos geen andere grote winkelketens. Eerder was hij wel investeerder in ondermeer McGregor, Bakker Bart en telecomprovider Telfort. Zo (video) kijken buitenlanders naar de Hema, volgens Nu.nl. Hema en  Marcel Boekhoorn vormen een mooie combinatie, zegt marketingstrateeg en F&R-columnist Paul Moers tegen De Gelderlander. 'Hema is een emotioneel merk. En een emotioneel merk verdient een emotionele eigenaar. En Boekhoorn is een emotionele ondernemer. Die man is stervensrijk, waar zou hij zich nog druk over maken? Maar hij doet alles om twee panda’s naar Nederland te halen. Die emotie toont hij ook bij Hema. Dat had de vorige eigenaar, Lion Capital, niet. Dat waren keiharde rationele jongens, met alleen maar dollartekens in hun ogen.'
(PvWK)

Lees hier ons dossier Hema met 272 gratis te raadplegen berichten


Beeld boven: screenshot RTL Z op YouTube met Hema-overnamenieuws. Hema-euro via Hema.

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken