Shopper marketing is ook nuchter nadenken

Shopper marketing is ook nuchter nadenken
 • Food-en-retail
 • 9 nov 2018 @ 09:15
 • 11488 x gelezen
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • Instore marketing

Winkels die hun signing niet op orde hebben, vormen een bron van frustratie voor shoppers. Goede signing kan het winkelplezier vergroten en de omzet een push geven.

Dat bleek gisteren nog eens overduidelijk tijdens de neuromarketingbijeenkomst Shopper Brain Conference in Amsterdam. Directeur Mike Storm van het Deense neuromarketingbedrijf Neurons ontrafelde daarbij stapje voor stapje het winkelproces in de supermarkt. Daarbij gaat ook een vergelijking op van advertentiemiddelen. Die verschillen onderling en hebben daarbij een eigen rol te vervullen. Print, zoals folders, weten shoppers prima te verleiden, maar zijn juist slecht in staat om een merkbeleving neer te zetten. Bij televisie is dat net andersom: niet echt geschikt voor een call to action, maar wel in staat om merkwaarde te creëeren.

Entree

Elke winkel is zo ongeveer volgens hetzelfde concept opgebouwd. Na de entree kom je de winkelvloer op. Vervolgens raak je verder de winkel in richting afdelingen, gangpaden en schappen. Op elk niveau zie je vaak missers, meent Mike Storm, die twee jaar lang met zijn bedrijf studie heeft gedaan naar in store-gedrag van shoppers. Shopper marketing is toch vooral ook nuchter nadenken, maar gek genoeg worden vaak dezelfde fouten gemaakt, die zich bovendien herhalen op alle winkelniveaus.

Kleine letters

Dat heeft bijvoorbeeld te doen met kleine letters op gangpadborden, die op afstand amper zijn te ontrafelen. Dat kan natuurlijk anders, meent Storm, die een illustratie had meegenomen van een supermarkt met grote en duidelijk leesbare signing. Resultaat is dat de zoekstress bij shoppers met maar liefst 22% was afgenomen.

Staren

Min of meer dezelfde fouten kom je tegen op het niveau van gangpaden- en schapnavigatie, signaleert Mike Storm. Supermarkten hebben er een handje van om veel te kleine letters te gebruiken voor signing op de verkeerde plekken. ‘Bijvoorbeeld pal tegen het plafond aan. Verloren moeite en zonde van je budget. Shoppers gaan niet naar het plafond staren om de juiste producten te vinden.’

Nuchter nadenken  

Wat shopper marketeers en andere winkelvloerprofessionals hebben te doen, vindt Mike Storm, is het nuchter nadenken over het communicatieproces. Signing die bedoeld is om de weg te wijzen naar de afdelingen moeten niets aan onduidelijkheid te wensen overlaten. Zulke navigatie op het schap is net zo goed belangrijk. Op die plek bestaan er tegelijkertijd meer kansen voor een call to action door een samenhang te brengen tussen verpakking, marketing- en merkencommunicatie.

(Foto: Susan van Esch)

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken