Dirk wint SmartSpotter Promo Compliance Award

Dirk wint SmartSpotter Promo Compliance Award
 • Food-en-retail
 • 11 dec 2018 @ 11:02
 • 6232 x gelezen
 • Link
 • Hugo Schrameyer
  Hugo Schrameyer

  journalist en redactie-adviseur
  MarketingTribune
 • PrijsConsumenten

Met een score van een 8,7 op second placement en een 7,5 op schap wint Dirk de prestigieuze prijs voor de retailer waar afspraken over promoties het meest worden nagekomen. De titel wordt voor het tweede jaar op rij door SmartSpotter uitgereikt.

SmartSpotter meet structureel of tijdens folderpromoties de actiecommunicatie en beschikbaarheid van actieproducten in de winkel volgens afspraak is. Uit deze metingen blijkt dat grofweg twee van de vijf promoties niet volgens afspraak op de winkelvloer aanwezig zijn. Wel zijn de cijfers in Nederland t.o.v. 2017 verbeterd naar 77% op schap en 66% op second placement.

Winnaar

Om tot een winnaar te komen voerde SmartSpotter dit jaar metingen uit op 1,8 miljoen punten. Vorig jaar scoorde Dirk met een prachtig cijfer van een 8,1 een tweede plaats in de competitie. Emté Supermarkten ging er toen met de winst vandoor. Dit jaar pakt DekaMarkt de zilveren plak.

Edwin de Maa, directeur commercie Detailresult: ‘We zijn erg blij met deze award, vooral omdat we zowel met Dirk als DekaMarkt in de top van deze lijst staan. Het is een beloning van het harde werk dat door iedereen, die bij de totstandkoming van promoties betrokken is, wordt gedaan. Elke week wordt er gepland, onderhandeld, opgemaakt, verdeeld, gerekend, gebouwd en veel verkocht.”

Beste Folder Award

Marcel Huizing, directeur Dirk, voegt toe: ‘Dirk won eerder dit jaar al de Beste Folder Award en de Meest Populaire Website van het Jaar in de categorie supermarkten. Deze Promo Compliance Award geeft nog meer bewijs dat je voor de executie van goede promoties bij Dirk moet zijn.’

Landelijke score

De landelijke in-store compliance score komt in 2018 uit op een 7,1. Hierin zijn alle soorten metingen meegenomen; van productintroducties tot schappenplannen en van activaties tot promoties. De cijfers verschillen per categorie en per week, maar over het algemeen behaalden supermarktketens in 2018 een hogere score dan drogisterijen en speelgoed- en elektronicawinkels.

Salesimpact

De Promo Compliance Award scores zijn gebaseerd op waardes die aan antwoorden op gesloten vragen worden gegeven. Deze zijn in overleg met opdrachtgevers vooraf vastgesteld en gekoppeld aan de verwachte salesimpact en/of op hoofdkantoor gezamenlijk gemaakte afspraken hierover. De Promo Compliance Retailer van het Jaar wordt gezien als de retailer die promoties en promotiemateriaal het meest op de afgesproken manier plaatst. Iedere retailer waar meer dan 100 metingen hebben plaatsgevonden maakt kans op deze prijs. De opgegeven scores beslaan de gemiddelde scores van metingen tussen 1 januari 2018 en 31 oktober 2018.

Afspraak

De jaarlijks uitgereikte Promo Compliance Award geeft inzicht in hoeverre materialen en producten volgens afspraak op de winkelvloer worden geplaatst. SmartSpotter biedt Winkelperformance-benchmarkabonnementen aan voor retailers en leveranciers. Alle scores van uitgevoerde metingen bij retailers landen geanonimiseerd in dit dashboard. De Promo Compliance Award cijfers zijn uit SmartSpotter Winkelperformance afkomstig en ondersteunen het gezamenlijke doel dat in 2024 alle afspraken tussen deze retailers en leveranciers worden nagekomen.

Over Winkelperformance

Veel retailers en leveranciers zoeken naar eenvoudig raad te plegen inzichten over in-store executie. Op locatie- en ketenniveau, maar ook op basis van zowel eigen metingen in combinatie met benchmarks. Het Winkelperformance benchmark abonnement maakt dit van winkel- tot hoofdkantoorniveau mogelijk. Hierdoor wordt het voor retailers gemakkelijker structurele top- en flop locaties terug te vinden en wordt het voor leveranciers gemakkelijker hun executie op waarde te schatten. Het is nu mogelijk het Winkelperformance dashboard met eigen opdrachten uit te breiden met een betrouwbare benchmark van jaarlijks 50.000+ metingen.​

Over PromoTracker

Bekend verhaal dat de actiecommunicatie of beschikbaarheid van promoties niet op orde is? PromoTracker geeft vanaf de start van een promotie direct een actionable beeld van de executie. Middels een planning en vaste briefing zijn trends snel inzichtelijk en kan gezamenlijk de executie worden verbeterd. Met SmartSpotter PRO, via het winkelpersoneel of met de eigen buitendienst. Het op hoofdkantoor continu real time bespreekbaar maken van promoties verbetert namelijk uiteindelijk de in-store compliance van promoties en de bijbehorende sales lift.

Over SmartSpotter

Eerlijk is eerlijk: afspraken tussen retailers en leveranciers worden nog te vaak niet nagekomen. Dit kost geld en zorgt voor frustratie. SmartSpotter lost dit op door transparant en actionable te rapporteren over in-store executie. Zo wordt direct bijsturen een kleine moeite én worden resultaten bespreekbaar gemaakt. Het resultaat? Betere samenwerking tussen retailer en leverancier, geslaagde winkelervaringen van de consument én een hogere gezamenlijke omzet.

‘Ons doel is een optimale synergie tussen retailer en leverancier, zodat op 25 november 2024 alle afspraken tussen deze partijen worden nagekomen. Daardoor kan een extra retail omzet worden gerealiseerd van 1 miljard euro.'

Advantage Smollan

SmartSpotter is onderdeel van het wereldwijd actieve Advantage Smollan. Advantage Smollan is een gemeenschappelijke holdingmaatschappij van Advantage Solutions (Advantage) en Global Smollan Holdings (Smollan), die opgericht werd in 2015. De onderneming biedt sales-, marketing- en technologische oplossingen voor producenten van consumptiegoederen en retailers in heel Europa.

Op de foto: Uitreiking SmartSpotter Promo Compliance Award 2018 aan Dirk. V.l.n.r.: Tom Bekers (MarCom SmartSpotter), Marcel Huizing (Directeur Dirk), Edwin de Maa (Directeur Commercie Detailresult) en Maarten Stut (Co-founder SmartSpotter).

 

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken