Ahold Delhaize komt met zelfrijdende minisupermarkt

Ahold Delhaize komt met zelfrijdende minisupermarkt
  • Food-en-retail
  • 18 jan 2019 @ 10:30
  • Link
  • Hugo Schrameyer
    Hugo Schrameyer

    journalist en redactie-adviseur
    MarketingTribune
  • Innovatie

Ahold Delhaize-dochter Stop & Shop gaat dit voorjaar zelfrijdende mini-supermarkten de weg op sturen. Dat gaat gebeuren in Boston, waar de wagentjes een kleine supermarktselectie aan huis bezorgen.

Het online bestellen van boodschappen zit in de lift. Probleem daarbij is echter dat shoppers nooit helemaal spijkerharde zekerheid hebben over de kwaliteit van verse producten. Veel mensen willen eerst een krop sla vasthouden voordat die in het winkelwagentje belandt. Die behoefte is volgens directeur Mark McGowan een belangrijke aanleiding om met dit project te starten. ‘We zijn ons ervan bewust dat veel klanten hun eigen keuze willen maken als het gaat om versaankopen. We zijn er trots op dat we de eerste retailer zijn die met Robomart gaat samenwerken om op die behoefte van klanten in te spelen.’ De startup Robomart uit San Fransisco is de technische partij die de wagentjes heeft ontwikkeld.

Groter bereik

Een fysieke supermarkt kent zijn beperkingen als het gaat om reikwijdte van zijn verzorgingsgebied. De zelfrijdende wagentjes van Stop & Shop kunnen ook klanten bereiken die buiten dat gebied wonen. ‘Door gebruik te maken van nieuwe technologie kunnen we het winkelen voor klanten vergemakkelijken – door de winkel letterlijk bij hen op de stoep te brengen’, aldus Mark McGowan.

Hoogwaardig

Klanten die de service willen gebruiken, kunnen het Robomart-wagentje oproepen via een app op hun smartphone. Als het voertuig voor de deur staat, hoef je alleen nog naar buiten te lopen en de portieren open te maken om zelf een selectie uit de verse producten, fruit, groenten en andere levensmiddelen te maken. Daarna is het een kwestie van portieren sluiten, waarna het wagentje zijn weg weer kan vervolgen. Het wagentje is technisch hoogwaardig uitgerust met RFID en computer visioen-technologie om precies te traceren welke boodschappen de klant selecteert. De kassabon wordt binnen enkele seconden gemaild.

Gemak

‘Jarenlang hadden klanten het gemak van de groenteboer en melkman aan de deur. Wij geloven dat nieuwe technologie die dienstverlening opnieuw beschikbaar kan maken’, zegt Robomart-oprichter Ali Ahmed. Alle wagentjes zullen strak autonoom door de straten rijden, hoewel ze op afstand vanaf het hoofdkantoor worden gevolgd.

Hugo Schrameyer

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken