[distributie-oorlog] Jumbo pakt Picnic-handschoen op in hoofdstad

[distributie-oorlog] Jumbo pakt Picnic-handschoen op in hoofdstad
 • Food-en-retail
 • 11 feb 2019 @ 09:45
 • 11013 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • WebWinkelenDistributie

Retailketen Jumbo gaat vanaf volgende week boodschappen in heel Amsterdam bezorgen. De nieuwe dienstverlening kan gezien worden als tegenoffensief versus het oprukkende Picnic en de nieuwe distributievormen die AH in Amsterdam lanceert.

AH kondigde recent aan dit najaar de aanwezigheid van websuper ah.nl in Amsterdam omhoog te krikken met een nieuw dc. Daarnaast kondigde winkelloze websuper Picnic distributie-uitbreiding naar vrijwel de hele hoofdstad, ook op zondag. Jumbo is in het geheim al twee weken bezig met proefbezorgingen in Amsterdam-Noord en voegt daar volgende week Amsterdam-Centrum aan toe, ontdekt Het Parool: 'Ongeveer een maand later rollen we verder uit naar Amsterdam-West en Amstelveen. Daarna volgen Oost en Zuidoost, maar het is nog te vroeg daar een exacte datum aan te koppelen. We bezorgden tot nu in grote delen van Amsterdam nagenoeg niet. Door de inzet van een hub in het Westelijk Havengebied bezorgen we straks in Amsterdam zelfs op plekken waar nu nog geen winkel zit. Dit is ook efficiënter en duurzamer dan wanneer we vanuit de winkels met verschillende bezorgwagens gaan rijden', wordt een woordvoerder van Jumbo in de stadskrant geciteerd.

Bij Geen Gehoor
Jumbo bezorgt al vanuit een aantal supermarkten in Amsterdamse buurten. Voor een grootschaliger distributie in de hoofdstad wordt nu een nieuw dc opgezet in het Sloterdijk-gebied. Jumbo zoekt voor de nieuwe opzet in Amsterdam nu 'tientallen' bezorgers. AH -ook met een nieuw dc in het Westelijk Havengebied- zoekt 'duizend' medewerkers. Picnic-topman Michiel Muller is niet bang dat de Amsterdamse bezorgmarkt een concurrentieslagveld wordt, zegt hij in het Parool: 'Dit vergroot alleen maar de acceptatie van thuisbezorgen. De markt is groot genoeg, er zit nog zo veel groei in. Wij denken dat we ons voldoende onderscheiden. Onze doelgroep en opzet is anders.' Een uitdaging met bezorgen in Amsterdam is dat iemand dee deur moet opendoen. Nieuwe technologie met bijvoorbeeld een app of een apart afgesloten voorportaal zou de efficiency van de thuisdistributie flink kunnen bevorderen. We kijken op de redactie reikhalzend uit naar oplossingen of concepten hieromtrent: thuisbezorgd next level.
(PvWK, bronnen: MT, Parool)

Waar bezorgt Jumbo? Doe de postcodecheck om te zien of Jumbo op jouw adres levert.
(bron: Jumbo)


Fotocredit boven: Wikipedia

 

Ook buiten Amsterdam werkt Jumbo aan verbetering en uitbreiding van de distributie. Automatisering is het sleutelwoord voor het nieuwe dc van Jumbo in Nieuwegein, dat 45.000 vierkante meter groot wordt. Jumbo kiest daarbij voor systemen van Witron. Vanuit het nieuwe dc bevoorraadt Jumbo alle Jumbo-winkels met een assortiment van 12.000 verschillende droge producten. In dit stadium is het distributiecentrum tijdens piekperiodes berekend op een orderverzamelcapaciteit van twee miljoen kratten per week, meldt Logistiek.nl. Met de realisatie is in oktober 2018 gestart.

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken