Nieuwe top 10 voedselkeurmerken bekend

Nieuwe top 10 voedselkeurmerken bekend
 • Food-en-retail
 • 1 feb 2019 @ 12:04
 • 9202 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • OnderzoekMarketing

Er komen nog steeds nieuwe duurzaamheidslogo’s voor voeding op de markt, blijkt uit een nieuwe beoordeling van beeldmerken op voeding. De teller staat bijna op 100, maar slechts 10 keurmerken op voeding zijn volgens Milieu Centraal 'topkeurmerken'.

Voor een duurzame keuze adviseert de voorlichtingsorganisatie MC om in de supermarkt alleen te letten op 'de tien toppers onder de keurmerken'. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg Milieu Centraal om alle keurmerken en bedrijfslogo’s langs de meetlat te leggen. De beoordelingen zijn terug te vinden in de Keurmerkenwijzer. Na grondige beoordeling bleken 10 keurmerken 'echte toppers' te zijn. Met het blauwe en groene 'Vinkje' vers in het geheugen, blijken er inderdaad ook nogal wat fake keurmerken de ronde te doen / hebben gedaan, die in feite ongezond of minder verantwoord zijn.
 
10 topkeurmerken voor duurzamere boodschappen
De tien topkeurmerken helpen om makkelijker een bewuste keuze te maken in de supermarkt. 'Ze stellen hoge eisen aan milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn en hun controle is goed. Al blijven er altijd nog verbeterpunten mogelijk', reageert Kirsten Palland van Milieu Centraal, 'Opvallend is deze keer dat er vooral in de productgroep vlees veel nieuwe duurzaamheidslogo’s op de markt zijn gekomen.'

Dit zijn de 10 topkeurmerken volgens Milieu Centraal:

* ASC
* Beter Leven 2 en 3-sterren
* Demeter
* EKO
* Europees keurmerk voor biologisch
* Fairtrade
* MSC
* On the way to PlanetProof
* Rainforest Alliance
* UTZ

RSPO valt af als topkeurmerk
In 2016 bevatte de lijst nog 11 topkeurmerken. Het keurmerk RSPO voor producten met duurzame palmolie is nu afgevallen, omdat je het keurmerk nauwelijks tegenkomt op producten in de supermarkt. 'Voor inkopers blijft het wel belangrijk om voor RSPO te kiezen. Gelukkig voldoet al ruim 90% van alle palmolie in de Nederlandse voedingsindustrie aan de eisen van RSPO.'

Waar is op gelet?
Er zijn 95 beeldmerken getoetst op hoe streng hun eisen zijn op milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn, op controle en transparantie. De beoordeling van elk beeldmerk vond plaats binnen een specifieke productgroep, zoals eieren, vlees of koffie. Zo kan goed vergeleken worden welke eisen er echt uitspringen. In vergelijking met de eerste beoordeling van 2016 is de methodiek aangescherpt. Zo is de toetsing van controle uitgebreid. Aspecten als continue verbetering van de eisen die gesteld worden en de verantwoordelijkheid voor de hele keten van boer tot klant zijn deze keer meegenomen.
(PvWK)

Klik hier voor een factsheet over de food-keurmerken

Lees ook: Twee ons keurmerk (PvWK op NRC.nl)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken