Onredelijk Europees puls-verbod fnuikt Nederlandse visserij

Onredelijk Europees puls-verbod fnuikt Nederlandse visserij
  • Food-en-retail
  • 26 feb 2019 @ 11:43
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • PolitiekMarketing

Geregeld krijgt Nederland als hoofdelijk grote netto-betaler aan de EU extra rekeningen gepresenteerd, die het lidmaatschap in twijfel trekken en het verplichte enthousiasme beproeven. Zoals nu het rammelende besluit ten faveure van Frankrijk om duurzame pulsvisserij in Nederland te blokkeren.

In het recent bereikte Europese akkoord over de pulsvisserij is afgesproken dat vijf procent van de vloot per land mag blijven vissen met puls-vistuig. Dat komt voor Nederland neer op 10 à 15 schepen. Dus geen 42, zoals tot nu toe in de media is gemeld. Dat ongeveer de helft van de Nederlandse pulsvissers tot halverwege 2021 zou mogen blijven pulsvissen, staat nergens zwart op wit constateert nu de NOS:  'Zo'n tien jaar geleden mochten slechts 20 Nederlandse vissers pulsvissen. Met beloftes over wetenschappelijk onderzoek naar de nieuwe vismethode wist Nederland dat te verviervoudigen. Dat onderzoek werd uiteindelijk wel gedaan, maar beperkt en laat. Vorig jaar stemde het Europees Parlement echter voor een totaalverbod op de vistechniek. De akkoorden die in februari 2019 zijn gesloten, moeten nog worden omgezet in juridische artikelen en worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de Europese Raad. Daarom duurt het nog een paar maanden voordat de vissers weten waar ze aan toe zijn.'

Compensatie
Handig over de verkiezingen voor het EP in maart 2019 heengetild dus. Een inlegvel of een loze 'we fixen het'-belofte boden deze keer geen soelaas. Weer krijgt het land een onaangename extra rekening gepresenteerd vanuit Brussel. In Haagse kringen mag weliswaar gesproken worden over compensatie voor de Nederlandse vissers die fors in duurzame puls-techniek investeerden, Merkel en Macron kunnen in elk geval tevreden vaststellen dat Nederland weer -flink doorbetalend- braaf op de knietjes gaat.

Anti-visserij beleid
Of Nederland nu straks zeven, tien, vijftien, 22 of 42 pulsvissers overhoudt, zal Pim Visser van brancheclub VisNed intussen een zorg zijn. VisNed blijft zich inzetten voor alle 84 ontheffingen en richt zich op een acceptabele overgangsregeling. Hiervoor zijn ideeën bij het Ministerie ingediend, onder meer een zeedagenregeling is besproken. 'Het is hoe dan ook maar tot medio 2021, en dat is overmorgen al', zegt hij op Foodlog, 'Daarmee is deze duurzame sector een toekomstperspectief ontnomen.' Door de aanstaande Brexit worden bovendien de viswateren rond Engeland nog eens ingeperkt voor de overblijvende Nederlandse vissersvloot. Kortom zwaar weer voor de branche.

Water in plaats van stroom
Intussen wordt er naarstig gezocht naar een puls-alternatief. Het opschrikken van zeebodemleven door waterstraaltjes in plaats van door electrische schokjes zou een interessant alternatief kunnen zijn. Bij de Franse vangstmethode gaat de hele zeebodem immers naar de Filistijnen, zoals de in zijn voegen krakende EU blijkbaar graag ziet.
(PvWK)

 

beeld boven: Recent Journaalbericht over de pulsvisserij. Bekijk via deze link een NOS-filmpje over de vangsttechniek.

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken