Vier kopers voor Intertoys waaronder groep van 100 franchisers

Vier kopers voor Intertoys waaronder groep van 100 franchisers
 • Food-en-retail
 • 25 feb 2019 @ 10:49
 • 9706 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MarketingWinkelen

Na een onstuimig weekend waarin klanten cadeaukaarten probeerden te verzilveren bij het noodlijdende Intertoys, blijken nu vier partijen belangstelling te hebben om de speelgoedretailer over te nemen en samen een doorstart te maken.

De partijen kunnen vandaag tot middernacht een onvoorwaardelijk bod doen, aldus curator Joris Lensink van De Vos & Partners. Opmerkelijk is een partij die bestaat uit een bundeling van zo'n 100 franchisers van Intertoys. Eerdere eigenaar Blokker Holding gaf eerder aan de retailketen goed over te willen dragen, dus dan lijken de franchisers betere papieren te hebben dan eventuele graaikapitalisten in vorm van venture capital funds, die we eerder als sprinkhanen zagen neerdalen op V&D en de Hema. In 2017 werd Intertoys overgedragen aan het Britse Alteri.

Effectieve uitvoering
'Alteri's betrokkenheid en investeringen zullen Intertoys in staat stellen verder te bouwen aan het merk, de online mogelijkheden en het winkelnetwerk. Met de ondersteuning van Alteri kan Intertoys haar plannen met betrekking tot omnichannel, supply chain, winkelinnovatie en marketing versneld en effectief uitvoeren. Ik ben ervan overtuigd dat Intertoys haar positie als toonaangevende gespecialiseerde Nederlandse speelgoedketen verder zal uitbreiden en versterken', zei Jeroen Visser, CFO Blokker Holding, bij die gelegenheid. Het sprinkhaangedrag van Alteri blijkt nu funest geweest te zijn. Extra investeringen in marketing bleven achterwege.

Volgehangen met schulden
De franchisenemers, die buiten het faillissement van de keten vallen, bestieren honderd van de 386 Intertoys-filialen in Nederland. Ze willen 120 tot 130 van de overige filialen overnemen, meldt De Telegraaf. Ook willen ze af van een bedrijfsmodel waarbij de keten volgehangen is met schulden. Het Britse Alteri Investors staat als eigenaar van het failliete Intertoys ook vooraan in de rij als een van de schuldeisers, nog voor de Belastingdienst. Een constructie die we eerder zagen bij de faillissementen van V&D en McGregor. Een dubieuze werkwijze, maar niet verboden, meldt RTLZ.

Leuke partij
Dinsdagochtend 26 februari 2019 wordt duidelijk wie definitief in de race zijn. De bewindvoerders gaan vervolgens om de tafel met de directie en de aandeelhouders. Volgens Lensink in het AD is de groep franchisers ‘een leuke partij, maar ook een moeilijk te organiseren partij'. Volgens hem is het een kwestie van dagen voor duidelijk wordt wat de toekomst van de winkels is.
(PvWK)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken