OxfamNovib lanceert Het Groenteboekje

OxfamNovib lanceert Het Groenteboekje
 • Food-en-retail
 • 6 nov 2019 @ 08:33
 • 13646 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • StorytellingFoodMarketing

Het nieuwe Groenteboekje wil laten zien hoe eenvoudig het is om veelzijdige en heerlijke groenten de basis van je maaltijd te maken. Auteurs Nadia Zerouali en Samuel Levie delen 65 recepten, de afdeling marcom vertelt waarom.

'In Het Groenteboekje presenteren we nieuwe ideeën voor koken met groente en fruit. Meer groente en fruit eten is beter voor je gezondheid, beter voor de wereld en gewoon ontzettend lekker', stelt uitgever OxfamNovib. Het Groenteboekje wil tonen hoe eenvoudig het is om veelzijdige en heerlijke groenten de basis van je maaltijd te maken.

Je cultuur is wat je eet
'Oxfam Novib geeft al heel veel jaren achtereen prachtige kookboeken uit, kijk maar in onze webshop met de nog leverbare titels. Dit doen wij in samenwerking met gerenommeerde co-uitgevers zoals Kosmos, Fontaine et cetera. Dit jaar voor het eerst in samenwerking met Nijgh Cuisine, resultaat: Het Groenteboekje', licht Irma Harmsen van de afdeling Communicatie toe. 'Het voorwoord* (zie hieronder, red.) in het kookboek van onze algemeen directeur Michiel Servaes beantwoordt ook goed waarom wij dit uitgeven. Daarnaast herken ik mij in de quote van Édouard Cointreau, voorzitter en oprichter van de World Cookbook Awards: "Eten is een belangrijk onderdeel van cultuur en tradities, die kunnen worden overgedragen door kookboeken. Je kunt een cultuur, land of mensen leren kennen door te lezen hoe en wat ze eten".'

Uitdaging om alles op te maken
Even terug naar Het Groenteboekje. Auteurs Nadia Zerouali en Samuel Levie vertellen hierin over verschillende manieren van bereiding van allerlei groenten: geroosterd, gebakken, gefrituurd, gewokt, gekookt, gestoomd, gehusseld, geperst en gefermenteerd. Zo proef je de diversiteit van de verschillende groente- en fruitsoorten optimaal en 'word je uitgedaagd om alles wat er in je ijskast ligt op te maken'. Zerouali en Samuel Levie zijn beide betrokken geweest bij het opzetten van de Youth Food Movement (tegenwoordig Slow Food Youth Network) en organiseeerden de 'Parade van Ieder1'. Nadia is daarnaast kookboekschrijver en tv-presentator bij ‘BinnensteBuiten’, en eet zelf vegetarisch. Samuel is behalve worstenmaker bij Brandt & Levie ook oprichter van het Food Cabinet.
(PvWK)

Het Groenteboekje / Nadia Zerouali en Samuel Levie / Hardback / 22,50 / ISBN 9789038807928 / 160 bladzijden is te koop via Webshop Oxfam Novib: www.shop.oxfamnovib.nl/het-groenteboekje 

* Tekst voorwoord:
'Een gezonde, voedzame en lekkere maaltijd komt in vele vormen en smaken. Dat kreeg ik vroeger van huis uit al mee. Al moet ik toegeven dat ik destijds geen gemakkelijke eter was. Wat mijn ouders ook probeerden, het liefst at ik Hollandse kost: aardappels, groente en het bijbehorende stukje vlees.

Tegenwoordig is het thuis geheel anders. Niet alleen veranderde mijn eigen smaak, maar onder aanvoering van mijn oudste dochter eten we steeds vaker vegetarisch. Zo ontdekken we samen nieuwe ingrediënten en gerechten van over de hele wereld. Wat een verrijking is dat. Dan heb je dat stukje vlees helemaal niet meer nodig. Dat bewijst dit boek ook weer. Koken met groenten als basis levert heerlijke maaltijden op. Samuel Levie en Nadia Zerouali weten ingrediënten uit diverse keukens verrassend te combineren in hun recepten. De restjes in je koelkast tover je dankzij hen om in een smaaksensatie, waarmee je je even in Azië of in het Midden-Oosten waant. En dat alles in een handomdraai.

Het Groenteboekje is daarmee helemaal in lijn met waar Oxfam Novib voor staat. Ik ben dan ook trots op onze samenwerking met de actieve makers. Samuel Levie zet zich al jaren in voor een beter, eerlijker en duurzamer voedselsysteem. Nadia Zerouali weet met haar kookkunsten verre werelden dichterbij te brengen. Daarmee laat ze onder meer zien hoeveel bijzonders de Arabische cultuur te bieden heeft. Met de recepten in dit boek inspireren ze jou om minder voedsel te verspillen en om vlees te laten staan. 

Ook laten ze zien hoe andere culturen die van jou kunnen verrijken.

Wie weet eet ik mijn boerenkool deze winter dus met borlottibonen in plaats van met rookworst!'

Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib
6 november 2019
(bron: Het Groenteboekje)

 

 

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken