'Tweede landbouwexporteur ter wereld: ga voor kwaliteit'

'Tweede landbouwexporteur ter wereld: ga voor kwaliteit'
 • Food-en-retail
 • 7 nov 2019 @ 12:13
 • 11385 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • StrategieMarketingPolitiekFood

De wereldmarkten veroveren met marketinginstrument de P van de (laagste) prijs, is voor Nederlandse boeren niet langer de slimste weg. 'We moeten af van goedkoop vlees en naar kwaliteitsproducten waar ze ook wat aan verdienen', stelt een CDA-commissie van het Wetenschappelijk Instituut.

Meer aandacht voor de P van 'product' dus, die in dit geval uit levende have bestaat. Juist in Nederland kan de veeteelt waarde toevoegen door kwaliteit, beter vlees, meer dierenwelzijn (zoals volgens 'Beter Leven') en geen zieke of snel te besmetten beesten in de stal. En dus door vraagtekens te zetten bij industrieel opgezette veeboerderijen ('megastallen'). Aan plantaardige alternatieven wordt bovendien steeds meer geld verdiend in Nederland, Qua voedseltechnolgie loopt Nederland al voorop, om zo'n transitie te ondersteunen. Nederland moet niet langer de tweede landbouwexporteur van de wereld willen zijn, omdat natuur en milieu onder te grote druk staan. 

Zij aan zij
Komend weekend discussieert het CDA-partijcongres in Utrecht over het CDA-rapport ‘Zij aan zij’ over het toekomstperspectief voor Nederland in 2030, geschreven door de CDA-commissie van het Wetenschappelijk Instituut  onder leiding van CDA-prominent Leonard Geluk, meldt het AD. Dat Nederland als tweede voedselexporteur ter wereld geldt, is vooral te danken aan bulkexport van goedkoop vlees. 

Stop platbranden Amazone
Het veevoer hiervoor wordt onder andere geteeld in platgebrande stukken Amazone. Vandaag werd bovendien bekend dat Nederlandse koeienstallen drie keer meer stikstof uitstoten dan werd aangenomen. Dat volgt volgens bron Trouw uit een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgevoerd in opdracht van minister Carola Schouten (Landbouw). De vee-industrie zou voor veel meer stikstof zorgen dan bijvoorbeeld de bouw of automobilisten. Zonder de boeren af te vallen zou een transitie richting plantaardiger productie en minder maar duurder kwalitatief vlees daarom vele pluspunten kunnen bevatten, voor de boer zelf en voor Nederland.
(PvWK)

foto: aantrekkelijk en voedzaam plantaardig gerecht door Anna Pelzer / Unsplash

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken