'Stijging zuivelprijs stagneert wereldwijd door corona'

'Stijging zuivelprijs stagneert wereldwijd door corona'
 • Food-en-retail
 • 18 mrt 2020 @ 11:52
 • 11869 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • MarketingFoodOnderzoek

De prijsstijgingen van de basiszuivelproducten zijn in de meeste belangrijke exportregio’s in het eerste kwartaal van 2020 tot stilstand gekomen, blijkt uit de nieuwe Rabobank Zuivelupdate.

Het coronavirus speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn eerdere signalen van economische tegenwind en de reeds verwachte lagere vraag naar zuivel vanuit de voornaamste importregio’s factoren die meespelen in deze marktontwikkeling. Dat blijkt uit het woensdag verschenen kwartaalbericht van de Rabobank over zuivel.

* Opmars melkprijs stopt wereldwijd
* Groei productie trekt wereldwijd aan, maar blijft onder 1%
* Verwachte groei Nederlandse melkproductie ruim 1%

Zuivelprijzen
Het coronavirus heeft wereldwijd gevolgen voor de zuivelconsumptie en logistiek: 'In gebieden zoals Azië en de Verenigde Staten, waar foodservice een belangrijke pijler onder de zuivelconsumptie is, wordt de grootste impact verwacht', stelt Richard Scheper, zuivelanalist Rabo Research, 'Door het coronavirus eten mensen immers aanzienlijk minder buiten de deur, en valt die afname weg.'Mogelijk zal een deel van de krimp gecompenseerd worden door een verschuiving richting retailkanalen.

Grootste probleem voor westerse zuivelverwerkers en handelaren momenteel zijn logistieke barrières in het bevoorraden van importregio’s als Azië. Rabobank houdt daarom het aankomende kwartaal rekening met aanhoudende druk op de prijzen voor basiszuivelproducten als gevolg van deze veranderde marktomstandigheden. Het momentum om melkprijzen te kunnen verhogen lijkt hierdoor voorlopig voorbij.

Melkproductie wereldwijd gestegen
In het vierde kwartaal van 2019 is de toename van de melkproductie in de voornaamste zuivelexporterende landen gestegen tot 0,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2018. De Rabobank verwacht dat de gezamenlijke groei van de melkproductie in voornaamste zuivelexporterende regio’s in 2020 toe zal nemen tot bijna 1,0%.

Ook Nederlandse productiegroei zet door
In januari en februari 2020 is de melkproductie met respectievelijk 3,3% en 1,5% gestegen. Voor 2020 verwacht de Rabobank een groei van de melkproductie van ruim 1,0%. Deze verwachting is voornamelijk gebaseerd op een efficiëntere benutting van fosfaatrechten en betere groeiomstandigheden dan vorig jaar het geval was. Sectorspecialist Melkveehouderij Marijn Dekkers vult aan: 'We maken ons op voor een nieuw groeiseizoen. Veel zal echter afhangen van het weer de komende maand. Het natte voorjaar is goed voor aanvulling van de grondwaterstand, maar zorgt ook voor mogelijke strubbelingen van de voorjaarswerkzaamheden en de afzet van mest. Hierdoor kan de prijs licht onder druk komen, net als de grasgroei van de eerste snede.'
(PvWK)

 

Zie voor de volledige zuivelupdate: Rabobank.nl

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken