Flitsbezorging maakt pijlsnelle opmars

Flitsbezorging maakt pijlsnelle opmars
  • Food-en-retail
  • 19 mrt 2021 @ 07:02
  • Link
  • Peter van Woensel Kooy
    Peter van Woensel Kooy

    senior redacteur, merk-expert
    MarketingTribune
  • DistributieFoodTrends

Duitse flits-foodbezorgers de ‘Gorillas’ zijn in Nederland gearriveerd, gonst het onder retailers. In stilte en in korte tijd zijn al zeven vestigingen geopend in Nederland: binnen tien minuten je bestelling thuis.

Super speedy grocery delivery is de nieuwste trend, ook in Engeland.

Is it a bird? Is it a plane? Nee, het zou een flitsbezorger kunnen zijn die de distributie aan huis ook in Nederland op z'n kop gaat zetten. Same day delivery is al een normale optie geworden als het gaat om foodboxen en pakketten. Restaurants en partijen als Deliveroo en Thuisbezorgd/Takeaway.com brengen besteld eten ook vaak binnen een uur aan huis. Nog korter en gecompliceerdere bestellingen, dat is echter een nieuwe vorm van distributie, die in grote steden nu oprukt. 'Tien minuten na je bestelling worden je boodschappen per fiets bezorgd. Dit is een snel groeiend fenomeen in Londen, met superkleine locaties en "dark stores" voor opslag en voorraad', signaleert ook RetailRadar onder verwijzing naar dit stuk. Startup Dija heeft in London van 'super speedy grocery delivery' haar USP gemaakt.

Last mile
'Vuilniszakken tegen de ramen van het pand aan de Westerdijk in Utrecht maken het onmogelijk om naar binnen te kijken. Op de gevel geen enkele aanduiding van wat er binnen gebeurt. Een rij elektrische fietsen met groene velgen voor de deur maken toch duidelijk dat dit een locatie is van waaruit Gorillas binnen tien minuten boodschappen thuisbezorgt bij klanten', ontdekt detective Joep Meijsen van Distrifood op speurtocht. Meer dan een op de ruit geplakt velletje papier met een QR-code is er niet te zien. Een bezorger van Gorillas onderweg in Utrecht kon nog net worden gefotografeerd. Via dergelijke dark stores en mini-uitvalsbases zonder merk kan de bezorgingsdienst eenvoudig voor andere (concurrerende) retailers flitsbezorgingen uitvoeren. De verwachting is dat we ook in Nederland steeds vaker flitsbezorgingen zullen zien, mede afhankelijk van de extra kosten voor de snelheid. Gorillas toont hier alvast de eerste vier actieve servicegebieden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Om af te sluiten met de slogan: 'We don’t deliver to your neighbourhood yet? Let us know where you like us to be!' Wordt vervolgd.
(PvWK, beeld: Cottonbro / Pexels)

 

 

 

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken