CBRE: Darkstores en e-tailers zitten consumenten op de huid

CBRE: Darkstores en e-tailers zitten consumenten op de huid
 • Food-en-retail
 • 19 apr 2022 @ 11:15
 • 14591 x gelezen
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • OnderzoekWinkelenMarketing

Zowel flitsbezorgers met hun dark stores als e-tailers met fysieke winkels, hebben hun pijlen gericht op de fysieke nabijheid van de consument. Dit constateert CBRE Nederland.

CBRE Nederland is onderdeel van het beursgenoteerde CBRE Group, naar eigen zeggen 's werelds grootste adviesbureau voor vastgoed, na onderzoek over de ontwikkeling van logistieke hubs in Nederland.

In één jaar tijd is het aantal darkstores vertienvoudigd, becijfert CBRE. Darkstores, in feite minimagazijnen van flitsbezorgers, hebben zich razendsnel verspreid, van enkele hubs in Amsterdam naar bijna honderd locaties in 35 steden. 

Ondanks de explosieve groei en steeds groeiende vraag naar online boodschappen-bezorgservices, blijkt uit hetzelfde onderzoek dat e-tailers expansiekansen zien door uit te breiden met ‘offline’ winkels. Meer dan 40 webwinkels zoals Ace & Tate, Coolblue en Fietsenwinkel[.nl] hebben al fysieke winkels geopend in Nederland. In tien jaar tijd zijn er door van oorsprong webwinkels 140 fysieke winkelvestigingen geopend, volgens het onderzoek.


Deze trends geven aan dat de ontwikkeling van online shoppen in een nieuwe fase is beland. Enerzijds wordt met flitsbezorging ingespeeld op steeds snellere levering. Anderzijds zien e-tailers kansen om hun service te verbreden en een totaalbeleving van het merk te bieden door de inzet van fysieke winkels.

Naast de veranderingen aan aanbodzijde, is er ook ontwikkeling in de behoefte van de consument. Lockdowns hebben afgelopen 2 jaar geleid tot een exponentiële groei van het aantal online bestellingen (en retouren). In totaal werd bijna 20% van onze winkelbestedingen online gedaan. Nederland is daarmee één van de koplopers in de wereld. Dit aandeel zal weliswaar licht terugzakken in de nabije toekomst, vanaf 2025 zal het historisch hoge niveau van 2021 worden overstegen. In 2030 vinden meer dan 30,4% van de totale winkelbestedingen online plaats.

Daarnaast wordt de consument steeds veeleisender richting pakketdiensten. Van flexibele aflevertijden tot bezorgen op dezelfde dag en van goedkope tot duurzame pakketbezorging: dit telkens verder aangescherpte verwachtingspatroon leidt tot verandering van het logistieke netwerk. De vraag naar logistieke locaties die in de directe omgeving van genoeg consumenten liggen zal toenemen. 

'Wanneer bijna een derde van de Nederlandse retail-bestedingen online plaats gaat vinden, heeft dit gevolgen voor mobiliteitsstromen in de stad. Om onze omgeving leefbaar te houden, moet er nagedacht worden over structuur en richtlijnen, waarbij er ook ruimte moet zijn voor het logistieke netwerk in en rondom de stad', aldus Jim Orsel, hoofd Industrial & Logistics bij CBRE. 'Dit betekent concreet drie dingen. Allereerst moet logistieke ruimte in grootschalige woningbouwplannen op bedrijventerreinen een must zijn. Daarnaast moet er ruimhartig om worden gegaan met bestemmingsplannen van GDV/PDV-locaties, om plaats te bieden aan e-commerce en de supply chain van morgen. Ten slotte moet de gemeente in de binnenstad inspelen op het aangepaste en het toekomstige bestedingspatroon van consumenten, en locaties aanwijzen die als last mile-hub of dark store kunnen dienen en onder welke voorwaarden dit dan mogelijk is.'
(PvWK, foto: Gorillas)

Over CBRE
'CBRE Group is een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2021). De organisatie heeft meer dan 105.000 medewerkers en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Meer info op de websites www.cbre.nl en www.cbre.com.'

(bron: CBRE Group)

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

ISMI

van shoppers kopers maken

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken