[video] Zo werken de personeelsvrije winkels van Amazon Go en Amazon Fresh

[video] Zo werken de personeelsvrije winkels van Amazon Go en Amazon Fresh
 • Food-en-retail
 • 3 jun 2022 @ 08:58
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • WinkelenDoelgroepen

Amazon beheerst wereldwijd slechts ongeveer 5% van de totale retailmarkt, die zowel online- als offline-retail omvat. Dit geeft volgens SellerApp aan dat het zwakke punt van Amazon de fysieke winkels zijn. Gaan de volledige geautomatiseerde pilotstores het verschil maken?

De geschiedenis van de Amazon Go-winkel gaat terug tot 2016, toen Amazon voor een eerste Amazon Go-winkel in Seattle opende voor zijn werknemers als bètatest. De winkel werd in januari 2018 voor het publiek geopend.

Experimenteren met format
Amazon beschreef deze eerste Amazon Go-winkel als 'een nieuw soort winkel zonder afrekenen'. Deze eerste winkel was eigenlijk een kleine supermarkt van ongeveer 1800 square feet. In hetzelfde jaar werden acht andere winkels geopend, waaronder drie in Seattle, twee in San Francisco en drie in Chicago. De meeste van deze winkels varieerden in grootte van 1.200 tot 2.300 square feet, meldt SellerApp. 'Amazon experimenteert verder met het format van deze winkels. Ze openden de kleinste Amazon Go-winkel, een 450 vierkante meter grote, in de kantoorruimte boven Macy's in Seattle. Aan de andere kant van het spectrum zijn er hun Amazon Go Groceries: grotere winkels met meer producten. Er zijn momenteel meer dan 25 Amazon Go-winkels in de VS.'

Spooky ervaring
De Amazon Go-winkeltechnologie en Amazon Fresh-technologie, die nu onder andere ook in Londen wordt toegepast, maakt kassa- en personeelsloze shops mogelijk. MarketingTribune-uitgever Peter van Balsfoort liep recent zo'n winkel binnen tijdens een zakentrip te Londen. 'Het was indrukwekkend, slim bedacht. Met camera's wordt iedere beweging automatisch geanalyseerd: als je een pak melk pakt maar ook als je dat terugzet. Een gezin met kinderen wordt als een groep beschouwd. Vernuftig... maar ook een beetje een spooky ervaring, een winkel zonder personeel.' Wordt dit de redding van het marktaandeel van Amazon ofline retail? Is het een antwoord op het personeelstekort en/of vormt dit het voorland van Nederlandse retail? In onderstaand venster wordt e.e.a. uitgelegd en geduid.
(PvWK, bron: SellerApp, PvB en Amazon)
 Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken