Campagne ACM: Wie bepaalt de verkoopprijs in de winkel

Campagne ACM: Wie bepaalt de verkoopprijs in de winkel
 • Food-en-retail
 • 21 okt 2022 @ 08:31
 • Link
 • Peter van Woensel Kooy
  Peter van Woensel Kooy

  senior redacteur, merk-expert
  MarketingTribune
 • TussenhandelFood

Winkeliers moeten zelf hun verkoopprijs bepalen. Leveranciers mogen alleen een adviesprijs meedelen. Die oproep doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de campagne ‘Wie bepaalt de prijs’.

Winkeliers kunnen op de website van de ACM checken of het gedrag van de leverancier door de beugel kan. De ACM heeft daarbij een voorbeeldbrief gemaakt die de winkelier naar de leverancier kan sturen.

Tijdens de campagne gaat de ACM ook verschillende leveranciers waarschuwen dat ze mogelijk verboden invloed uitoefenen op de prijzen van winkeliers. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven in bad- en doucheproducten en slimme elektronische sportapparaten. Op basis van meldingen bij de ACM krijgen deze bedrijven een waarschuwing. Daarna houdt de ACM in de gaten of de bedrijven voldoen aan de wet. Mocht een bedrijf alsnog in de fout gaan dan riskeren zij een boete die kan oplopen tot 900.000 euro of 10% van de omzet.

Kortingsacties
De campagne met de voorbeeldbrief kan in de komende maanden van pas komen bij winkeliers. Er staan in deze tijd veel kortingsacties op stapel. Dat begint met de ‘Black Friday’ en gaat door tot en met de Kerst. Juist in deze tijd is het belangrijk dat winkeliers zelf hun prijs mogen bepalen. Leveranciers mogen nooit aan winkeliers vragen hun verkoopprijzen te verhogen; zij mogen dus ook geen kortingen verbieden.

Adviesprijscheck
Leveranciers mogen alleen een vrijblijvende adviesprijs meedelen. Als een leverancier een winkelier onder druk zet om die adviesprijs ook in de winkel te voeren, is er sprake van een zware overtreding. Druk kan bestaan uit het niet leveren van de producten. Ook telefoontjes en appjes waarin dringend gevraagd wordt om zich aan de adviesprijs te houden of waarin wordt gezegd dat anderen zich ook aan de adviesprijs zullen gaan houden, mogen niet. Winkeliers kunnen op de ACM site de ‘adviesprijscheck’ doen om te kijken of regels overtreden worden.
(PvWK, bron: ACM, foto: Artem Beliaikin / Unsplash)

Lees ook: DOSSIER PRICING De prijs is het bewijs

Peter van Woensel Kooy

Laatste reacties

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

 • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken