Brut172 opnieuw nummer één in Lekker

Brut172 opnieuw nummer één in Lekker
  • Food-en-retail
  • 4 nov 2025 @ 08:39
  • Link
  • Kel Koenen
    Kel Koenen

    Hoofdredacteur
    MarketingTribune
  • Geen tag

De nieuwe editie van restaurantgids Lekker laat zien dat de top van de Nederlandse gastronomie volop in beweging blijft. Brut172 van Hans van Wolde in Reijmerstok voert voor het tweede jaar op rij de lijst aan, gevolgd door De Librije in Zwolle en De Leuf in Ubachsberg, dat met een indrukwekkende stijging van plaats tien naar drie de grootste sprong binnen de top maakt.

Binnen de top-10 zijn opvallende verschuivingen te zien. Zo maakt Soenil Bahadoer met zijn nieuwe restaurant GEM. in Kasteel Gemert direct zijn entree op nummer tien. Restaurant Fred in Rotterdam stijgt naar plaats acht, terwijl De Nieuwe Winkel in Nijmegen nu op zes staat. Tribeca in Heeze en Flore in Amsterdam leveren enkele plaatsen in en eindigen respectievelijk op zeven en negen. De Groene Lantaarn in Staphorst zakt van drie naar vier en Spectrum in Amsterdam blijft stabiel op vijf.

De 2026-editie telt 66 nieuwkomers, waarvan dertien in de top-100. Opvallende nieuwe namen zijn onder meer Azurite van Mario Ridder in Delft (15) en Create van Guido Braeken in Eijsden (19). Ook buiten de Randstad groeit het culinaire niveau, met vermeldingen voor onder andere Codium in Goes (64) en Wild Atelier in Hoog Soeren (67). Bekende adressen zoals De Gieser Wildeman, Aan de Zweth en Rozewied zijn niet langer opgenomen in de top-100, waarmee de gids de voortdurende dynamiek van de Nederlandse restaurantsector onderstreept.

Volgens hoofdredacteur Annelies Pijper ligt de nadruk dit jaar op vakmanschap en gastvrijheid. ‘De zwarte brigade – het bedienend team dat het gezicht van de gastvrijheid vormt – is een essentieel onderdeel van de restaurantbeleving. Discipline en toewijding zijn bepalend voor de ervaring van de gast. Technologie ontwikkelt zich snel, maar het verschil wordt nog altijd aan tafel gemaakt.’

Lekker is een onafhankelijke restaurantgids die jaarlijks de 500 beste restaurants van Nederland selecteert op basis van kwaliteit, innovatie, beleving en service.

Kel Koenen

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ Elke maand MarketingTribune thuis op de mat
  • ✔ Maar liefst €100,- korting op alle MarketingTribune events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken