Telegraaf stapt over op tabloid

Telegraaf stapt over op tabloid
 • Media
 • 22 jan 2014 @ 09:09
 • Link
 • Redactie Media
  Redactie Media

  Redactie
  MarketingTribune
 • JournalistiekPrintOnlineInnovatie

Dagblad De Telegraaf in het vierde kwartaal van 2014 over op tabloid-formaat. De vernieuwingsslag van de grootste krant van Nederland krijgt ook digitaal vorm: op 27 april komt De Telegraaf op Zondag terug als app voor tablet en pc.

Na jarenlange voorbereiding heeft de directie van De Telegraaf besloten om de krant dit najaar op tabloid uit te brengen. Voor de Telegraaf-lezer is tabloid niet nieuw, want de katern Telesport op maandag en een deel van de zaterdagkrant verschijnt nu al op klein formaat.

'Wij zijn al een tijd bezig met de voorbereidingen voor tabloid en we weten nu zeker dat de journalistieke formule van De Telegraaf nog beter tot zijn recht komt op tabloid', zegt hoofdredacteur Sjuul Paradijs in zijn eigen krant. 'De herverschijning van De Telegraaf op Zondag komt vijf jaar nadat De Telegraaf stopte met de papieren krant op de zevende dag van de week. Destijds waren de druk- en bezorgkosten van de zondagkrant te hoog. Nu kunnen abonnees elke zondag via de krantenapp De Telegraaf op zondag via het scherm lezen.'

De nieuwe zondagkrant met nieuws, sport en entertainment is de start van een vernieuwingsslag bij De Telegraaf. Ook de overige edities komen eerder digitaal beschikbaar: de avond voor verschijning om elf uur 's avonds. Daarnaast zal De Telegraaf in een later stadium ook digitale avondedities in de vroege vooravond op de markt brengen.

De introductie van de nieuwe Telegraafproducten komt op een moment dat Telegraaf.nl naar eigen zeggen de grootste nieuwssite is van Nederland met elke dag 1,7 miljoen unieke bezoekers (de krant vergeet gemakshalve NU.nl te noemen). Inmiddels hebben meer dan 125.000 Nederlanders zich ingeschreven voor premium-artikelen. Dat aantal zou met een enorme opmars bezig zijn.

Volgens Telegraafuitgever Frank Volmer is 2014 het goede moment om fors te vernieuwen. 'De lezers hebben de afgelopen jaren gemerkt dat steeds meer onderdelen van de krant op compact formaat zijn verschenen. Dat wordt versneld en ik verwacht dat voor het eind van het jaar een vernieuwde Telegraaf in handzaam formaat kan verschijnen.'

De Telegraaf op Zondag verschijnt in ieder geval tot en met zondag 13 juli, de finaledag van het WK Voetbal. Afhankelijk van het succes wordt het initiatief voortgezet. 

Redactie Media

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Whitepapers


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken