Stripmakers verlaten De Bezige Bij voor Scratch

Stripmakers verlaten De Bezige Bij voor Scratch
 • Media
 • 2 jun 2014 @ 09:31
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • MakersCreatiePrintGraphic

Wederom een leegloop bij een dochter van WPG Uitgevers: stripmakers verlaten massaal uitgeverij Oog & Blik, een imprint van De Bezige Bij. Hun ontslagen uitgever Hansje Joustra is een nieuwe uitgeverij gestart: Scratch Books. Investeerder Wiebe Mokken is directeur van Scratch, de invloedrijke tekenaar Joost Swarte is adviseur.

WPG stootte eerder deze maand al uitgeverijen af vanwege bezuinigingen. Ook werd Joustra, ooit de oprichter van het toen nog zelfstandige Oog & Blik ontslagen, uit oogpunt van kostenbesparing. Daarom besloten Mokken en hij een nieuwe stripuitgeverij te beginnen, met illustrator Joost Swarte in een adviserende rol.

Scratch Books wordt een uitgeverij van stripboeken en graphic novels, die zich gaat richten op het uitgeven van kwalitatief hoogwaardige en goed verzorgde boeken. Volgens Scratch is daar in Nederland en België grote behoefte aan. Het fonds zal bestaan uit het werk van stripauteurs uit binnen- en buitenland. Daarnaast zal er ruimte zijn voor het uitgeven van stripklassiekers en voor het uitgeven van debuterende stripauteurs.

Tekenaars Guido van Driel, Robert Crumb, Graig Thompson, Erik Kriek, Ever Meulen, Joost Swarte, Typex en Henning Wagenbreth gaan zich voor nieuwe titels aan Scratch verbinden. Met andere auteurs is Scratch in gesprek. De eerste uitgaven verschijnen in het najaar van 2014.

'Het gaat in de branche te vaak over geld', meldt Mokken. 'We moeten terug naar de basis: prachtig werk subliem bezorgen.'

Joost Swarte zegt zich graag in te gaan zetten voor Scratch. 'Het boekenvak heeft mijn hart. Het is belangrijk dat auteurs hun werk op de beste manier aan de lezers kunnen presenteren. Ik heb veel ervaring met druk- en bindwerk en weet bijvoorbeeld op welke papiersoort een illustratie het beste tot zijn recht komt. Aangezien Scratch zich sterk maakt voor kwalitatief hoogstaand werk, verbind ik me graag aan de uitgeverij.'

Uitgever Hans Joustra verwacht naast genoemde auteurs ook andere stripauteurs aan Scratch te kunnen verbinden. 'Wij willen een warm nest bieden voor zowel bekende als nu nog minder bekende stripauteurs. Wij weten wat er voor nodig is om auteurs te begeleiden en een boek te maken waar zij zelf trots op zijn.'Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 20 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken