Regionale pers vraagt om gemeentelijke fondsen

Regionale pers vraagt om gemeentelijke fondsen
 • Media
 • 16 feb 2015 @ 10:01
 • 20643 x gelezen
 • Link
 • Redactie Media
 • PrintMediaPolitiekJournalistiekTelevisie

Om kwaliteitsjournalistiek in de regio te behouden en het bereik te vergroten moeten er gemeentelijke stichtingen (fondsen) worden opgericht. Die oproep deed het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek donderdag aan minister Plasterk bij de presentatie van een onderzoek naar de regionale pers. Inmiddels heeft GroenLinks in Drenthe vragen gesteld over een speciaal stimuleringsfonds voor de journalistiek in de noordelijke provincies.

Het is slecht gesteld met de journalistiek in de regio. Online brengen zij weinig nieuws, terwijl het publiek daar wel steeds vaker zoekt naar nieuws. Om het tij te keren zouden er volgens hoogleraar en mede-onderzoeker Henri Beunders (Erasmus Universiteit) lokale fondsen kunnen worden opgericht waar elke bewoners ‘bijvoorbeeld 2 euro' in doneert. Hij stelt ook voor dat de gemeenten een deel van hun communicatiebudget naar de fondsen moeten overmaken.

De regionale journalistiek is als gevolg van decennia van bezuinigingen niet langer in staat de taak uit te oefenen die lange tijd vanzelfsprekend leek: het controleren van de macht op lokaal en regionaal niveau. De papieren dagbladen blijken nog de beste ‘waakhonden’ te zijn, blijkt uit het onderzoek. Ze bevatten bovendien gemiddeld twee tot drie keer meer nieuws dan op hun websites wordt aangetroffen. Gemeentelijke inwoners zoeken hun lokale nieuws echter steeds vaker online.

Nieuwe ‘aanbieders’ zijn vooralsnog niet in staat de gaten te dichten. De onderzoekers roepen de lokale en regionale kranten op hun bereik te vergroten door hun digitale kanalen te voorzien van eigenstandige journalistieke content. Maar de kranten kunnen het niet alleen. De gemeentelijke mediastichtingen moeten daarom journalistieke activiteiten en projecten gaan financieren, met kwaliteit en bereik als maatstaven. Ook het Rijk moet meewerken.

‘Het kan een deel van de financiering van regionale omroepen aanwijzen om regionale en lokale digitalisering te stimuleren waarmee specifieke regionale en lokale content beschikbaar komt’, zo citeert Villamedia.nl Henri Beunders.

Het Stimuleringsfonds liet ook onderzoeken hoe gemeenten aankijken tegen lokale en regionale media. Uit een enquête blijkt dat zowel raadsleden (80%) als wethouders (71%) in grote meerderheid vinden dat onafhankelijke lokale en regionale media cruciaal zijn voor het goed functioneren van de lokale democratie. De provinciale GroenLinks-fractie in Drenthe heeft inmiddels vragen gesteld over de oprichting van een speciaal stimuleringsfonds voor de noordelijke journalistiek


Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief.
 • Abonneren

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

MarketingTribune Events


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken