Gouden Freelancer Award voor multimedia-docu VPRO

Gouden Freelancer Award voor multimedia-docu VPRO
 • Media
 • 9 okt 2017 @ 17:48
 • 10747 x gelezen
 • Link
 • Redactie Media
 • RadioJournalistiekCrossmediaAwards

Een crossmediale winnaar van een journalistieke vakprijs die wordt gedomineerd door print-producties. De freelance journalisten Maartje Duin, Daan Dekker en Jaasir Linger wonnen vrijdag de Gouden Freelancer Award 2016/'17 voor hun VPRO-multimediaproductie ‘Gliphoeve, een vergeten strijd’, over de integratie van Surinaamse Nederlanders in de jaren zeventig in de Amsterdamse Bijlmermeer.

Dat werd vrijdagmiddag bekendgemaakt door juryvoorzitter Max van Weezel, tijdens het symposium De Gouden Freelancer, georganiseerd door het Amsterdamse freelance-collectief Bureau Wibaut. De jury, die naast Max van Weezel bestond uit Sheila Sitalsing en Franka Hummels, prees Duin, Dekker en Linger vanwege ‘de originele vorm en de maatschappelijke relevantie die het onderwerp de immigratie in de jaren zeventig nog steeds heeft.’

Hun productie bestaat uit een webdocumentaire en een radiodocumentaire. In 1974 kraakten zo’n honderd Surinaamse migranten de flat ‘Gliphoeve’ in de Amsterdamse Bijlmermeer, die vervolgens uitgroeide tot de meest Surinaamse plek van Nederland, waar chaos en gezelligheid overheersten, tot de heroïne zijn intrede deed. Het verhaal wordt verteld door de voormalige bewoners van de Gliphoeve zelf – zonder tussenkomst van een presentator. Volgens de juryleden zijn beide documentaires ‘subliem in elkaar gezet en getuigen van een grote maatschappelijke relevantie.’ De problemen zijn volgens de jury anno 2017 herkenbaar: werkloosheid, discriminatie, criminaliteit, gettovorming.

Henry Keizer & Jezidi's

De tweede prijs ging naar Kim van Keken, voor haar FTM-artikel over VVD-voorzitter Henry Keizer, getiteld ‘Zacht van buiten, keihard van binnen’. Die prijs werd toegekend vanwege het goede uitzoekwerk en de keiharde primeur. Derde werd Brenda Stoter Boscolo, met haar indringende verhaal ‘Mijn vrienden zijn nu in de hemel’ voor De Groene Amsterdammer, over het lot van de Jezidi’s.

De Gouden Freelancer Award is een intiatief van Bureau Wibaut, met als doel zichtbaar te maken hoe freelancers het verschil kunnen maken. De cheque van 500 euro werd dit jaar gesponsord door de sectie Freelance Journalisten van de Auteursbond. Verder kregen de drie de gouden wisselspiegel en een gouden koffiemok. 

Vijftig producties

In totaal werden er ruim vijftig producties ingezonden, waarvan de jury er tien nomineerdeHet was de tweede keer dat de prijs werd uitgereikt. Twee jaar geleden ging de award naar Ivo van Woerden voor zijn longread ‘The Great Marc Evers’, verschenen bij uitgeverij Fosfor.

Bureau Wibaut is een freelancerscollectief gevestigd in de broedplaats van het voormalig Volkskrantgebouw, tegenwoordig Volkshotel. Het werd opgericht in 2010 en telt inmiddels twintig leden, met uiteenlopende specialisaties. 
Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken