Netflix groeit, Videoland ook

Netflix groeit, Videoland ook
 • Media
 • 17 apr 2018 @ 13:10
 • 32202 x gelezen
 • Link
 • Redactie Media
  Redactie Media

  Redactie
  MarketingTribune
 • ContentFilmTelevisie

Streamingdienst Netflix groeide de afgelopen drie maanden wereldwijd met ruim 7,4 miljoen klanten. Dat is een miljoen meer dan voorspeld. Lokale concurrent Videoland groeide ook, met 40%.

Eind vorig jaar voerde Netflix nog een prijsverhoging door, maar die deert de ledengroei niet. Sommige abonnementen werden 1 tot 2 euro per maand duurder. De omzet steeg, mede dankzij de prijsverhoging, met 43 procent naar 2,9 miljard euro.

Bij beleggers zijn de verwachtingen van Netflix torenhoog. In een jaar tijd is de waarde van het aandeel meer dan verdubbeld. Na publicatie van de nieuwste resultaten steeg de koers nabeurs met ruim 5 procent.

Toch is er ook kritiek, want Disney komt met een concurrerende dienst. Ook is het de vraag wanneer de verliezen (door investering in eigen series en films) eindelijk gaan worden terugverdiend.

Videoland groeit ook

Ondanks de dominantie van Netflix gaat het ook prima met de concurrentie. RTL boekt in het eerste kwartaal van 2018 succes met aanhoudende groei van het VOD-platform Videoland. Het klantenbestand van Videoland groeide in de eerste drie maanden van 2018 fors met maar liefst 40%. Per sessie kijken Videoland-abonnees gemiddeld 2,5 uur naar series, films en documentaires, een stijging van 30 minuten (2 uur in 2017). Videoland weet zijn abonnees ook steeds langer aan zich te binden. Het aantal betalende klanten dat het abonnement na registratie niet verlengt, daalde in het eerste kwartaal namelijk met 44% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Deze positieve impuls is onder andere toe te schrijven aan succesvolle series als ‘Nieuwe Buren seizoen 3’ en ‘The Handmaid’s Tale’. Maar ook het derde seizoen van ‘Temptation Island’, wat bij Videoland wekelijks vooruit kon worden gekeken, heeft massa’s kijkers naar het platform getrokken.

Lucien Brouwer, CCO bij RTL: 'Wij zijn al marktleider op tv en onze ambitie is om ook hard te groeien als de nummer 1 lokale VOD-speler. Content van eigen bodem is belangrijk voor ons platform, want Videoland is 100% gericht op de Nederlandse kijker. Dat het werkt, bewijzen we onder andere met ‘Temptation Island’. Het programma is niet alleen een groot succes op televisie, maar ondertussen ook groot online en op social. Daarom brengen we vanaf juni voor onze abonnees een extra en absoluut spraakmakend seizoen van ‘Temptation Island’ dat alleen bij Videoland te zien is.'

Daarnaast zijn er twee formats waarin verleiders bekend van ‘Temptation Island’ een hoofdrol spelen: ‘De Beste Verleiders’ en ‘I Love You Tattoo’. Brouwer: 'Niemand hoeft deze zomer dus door zonder zijn favoriete guilty pleasures. Zeker niet nu we vanaf 1 april overal in de Europese Unie te bekijken zijn.'

Dit kwartaal komt Videoland met meer nieuwe titels. 'Zo brengen we eind april exclusief het tweede seizoen van de hitserie ‘The Handmaid’s Tale’ en komt er binnenkort een nieuwe Videoland-docu uit', zegt Brouwer. 'Daarnaast zijn we voor Videoland een contentsamenwerking aangegaan met VICE. Dat betekent dat we het product van eigen bodem verrijken met een uiteenlopende reeks VICE-documentaires.'

Redactie Media

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 22 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events
 • ✔ Gratis tablet versie

 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken