Mediabedrijven storten zich op Google Assistant

Mediabedrijven storten zich op Google Assistant
 • Media
 • 26 jul 2018 @ 11:39
 • Link
 • Jeroen Mirck
  Jeroen Mirck

  Redacteur
  MarketingTribune
 • MobileInnovatieJournalistiekNieuwsmedia

Google Assistant maakt vandaag een vliegende start in Nederland. Tientallen organisaties doen mee met de spraakdienst van Google, waaronder ook veel mediabedrijven. Wat is de waarde van voice voor media?

Deze donderdag is de Nederlandse Google Assistant (bij ons heet ie ‘Assistent’) voor Android- en iOS-toestellen. De voice-search van Google kan helpen in alledaagse situaties, simpelweg door een opdracht te geven of een vraag te stellen – variërend van agendabeheer, file-informatie of de wekker zetten.

Google benadrukt dat Google Assistent ‘ook echt Nederlands is’, met behulp van bijdragen door verschillende Nederlandse bedrijven aan de functionaliteit. Dankzij het ontwikkelaarsplatform Actions on Google kunnen derden de Assistent uitbreiden. 

Media omarmen voice

Daar zitten ook veel mediabedrijven tussen, die traditiegetrouw heel actief zijn met het adopteren van nieuwe technologische snufjes. Het gaat in dit geval om de NOS, RTL, Talpa, KRO-NCRV, Qmusic en omroepkoepel NPO.

Een specifieke toepassing zijn de via Google Assistent oproepbare nieuwsbulletins van een groot aantal gerenommeerde Nederlandse nieuwsorganisaties. Gebruikers kunnen met één stemopdracht luisteren naar het nieuws van 538 Nieuws, ANP, Blendle, BNR Nieuwsradio, NOS, NU.nl, RTL Nieuws, Omroep Brabant en Omroep Gelderland. De ondersteuning voor nieuwsbulletins in de Google Assistent wordt in de komende dagen ingeschakeld.

RTL Nieuws en Buienradar spraakgestuurd 

Een van de early adopters uit de mediabranche is RTL. De commerciële omroep introduceert vandaag een geheel vernieuwende spraakgestuurde gebruikerservaring voor de kijkers, volgers en gebruikers van de verschillende RTL-platformen. Sinds vanmorgen kunnen de platformen van Buienradar en RTL Nieuws nu al meteen met ieders stem worden aangestuurd.

Giovanni Piccirilli, CTO van RTL Nederland: ‘Spraak is nog altijd de meest natuurlijke vorm van communicatie en daarom is spraakbesturing dé gebruikersinterface van de nieuwe generatie. Google is de onbetwiste leider op dat gebied. Wij zijn dan ook zeer enthousiast over het partnerschap met Google en het feit dat onze fans met behulp van de Google Assistent de platformen van Buienradar, RTL Nieuws en straks ook Videoland gewoon met hun eigen stem kunnen aansturen. Door dit soort ontwikkelingen al in een vroeg stadium te omarmen, blijven we als RTL leidend op het gebied van digitale innovatie in het Nederlandse medialandschap.’ 

Voor de actualiteit in eigen land en de rest van de wereld brengt RTL Nieuws je elke werkdag op de hoogte met drie updates: om 6.00 uur de algemene headlines door Jan de Hoop en het business nieuws door RTL Z en om 8.00 uur brengt RTL Nieuws het belangrijkste sportnieuws. De updates zijn gemakkelijk te beluisteren door het commando ‘Oké Google, luister naar de RTL Nieuws Update’ (of Z, of Sport) te geven. Ook kunnen gebruikers RTL Nieuws als favoriete nieuwsbron instellen of zelfs een persoonlijk ochtendritueel instellen in Google Assistent waarbij ze RTL Nieuws als voorkeursnieuwsbron instellen. De ondersteuning voor nieuwsbulletins in de Google Assistent wordt in de komende dagen ingeschakeld.

Talpa stopt 538 Nieuws in Google Assistent

Behalve RTL komt ook Talpa Network met nieuwsbulletins via Google Assistant. Het 538 Nieuws wordt de komende dagen beschikbaar gesteld. Later dit jaar is de dienst ook verkrijgbaar op Google Home, de smart speaker die naar de Nederlandse markt komt.

Bart Jan Cune, hoofdredacteur van Talpa Radio Nieuws: ‘Hiermee worden de beste nieuws-updates van Nederland in één klap beschikbaar gemaakt voor alle (audio)devices. Het 538 Nieuws wordt goed gewaardeerd onder jonge luisteraars, die nu onze audio-updates kunnen oproepen wanneer zij maar willen, waar ze ook zijn. Ze worden dan door de nieuwslezers van 538 snel, maar volledig bijgepraat over het laatste wereldnieuws, ontwikkelingen in de showbizz en het weer.’

Gebruikers van de Google Assistent kunnen het laatste nieuws van 538 opvragen door simpelweg ‘Luister naar 538 Nieuws’ te zeggen. Ook kunnen ze 538 Nieuws al voorselecteren voor gebruik in de ochtendroutine; wanneer de gebruiker ‘Goedemorgen!’ zegt, speelt de Assistent automatisch weer, verkeer, de agenda van de gebruiker en het nieuws van Radio 538 af. 

Het 538 Nieuws wordt geproduceerd door de nieuwsdienst van Talpa Network, ondersteund door het ANP. De presentatie is in handen van onder meer Henk Blok, Bart Jan Cune, Jo van Egmond en Celine Huijsmans.

Ook Brabants nieuws op afroep beschikbaar

Ook regionale media happen toe: zo heeft eveneens Omroep Brabant zijn radiobulletins geschikt gemaakt voor de Nederlandstalige Google Assistant. Daarmee kan iedereen die deze toepassing gebruikt het laatste Brabantse nieuws ook via de smartphone opvragen. Deze nieuwe service is zeven dagen per week beschikbaar. Op werkdagen publiceert de omroep zes bulletins per dag en in het weekend twee. 

Hoofdredacteur Renzo Veenstra beschouwt de nieuwe service als een eerste stap in een nieuwe richting. 'Tot nu toe moesten gebruikers altijd hun vinger of muis gebruiken om ons nieuws online op te vragen. Nu kunnen ze gewoon hun stem gebruiken. Ik verwacht veel van deze ontwikkeling en we gaan daarom snel experimenteren met andere toepassingen.'

Virtuele radio-host op Qmusic

Qmusic is de eerste radiozender die de vandaag gelanceerde Google Assistent live op radio als digitale sidekick gebruikt. Daarnaast kan iedereen die gebruik maakt van de Google Assistent dingen vragen aan Qmusic. In de ochtendshow sprak dj Joost Swinkels uitvoerig met de Google Assistent. 

Zo stelde Swinkels vragen over artiesten, zijn agenda en het nieuws van de dag. Zo kan de assistent je vertellen welk nummer er op dit moment wordt gedraaid. Ook kan de Google Assistent vertellen welke dj te horen is en welke acties er op de zender lopen. De functionaliteiten zijn ontwikkeld in samenwerking met digitaal bureau Mirabeau.

Robert Bernink, algemeen directeur van Qmusic: ‘Innovatie, audio en behoeften van de luisteraars: allemaal redenen waarom Qmusic geïntegreerd is in de Google Assistent. Spraakgestuurde toepassingen nemen een steeds belangrijkere plek in in het dagelijks leven. Qmusic blijft zich ontwikkelen en weet hoe belangrijk het is om te zorgen dat je daar bent waar luisteraars en fans behoefte aan je hebben. Audio is bovendien onze specialiteit en de Google Assistent is volledig audio gedreven.’

De Google Assistent is op dit moment alleen beschikbaar op smartphones en tablets. Google Home, de slimme speaker waarin de Google Assistent geïntegreerd is, verschijnt later dit jaar. Bij de release van Google Home verwacht RTL ook Videoland snel te integreren. In combinatie met de koppeling met Chromecast zal de gebruiker van Videoland met slechts zijn stem de opdracht kunnen geven om een video direct op zijn televisie af te spelen. Het laat zich raden dat ook andere mediabedrijven straks inhaken op de komst van de smart speaker.Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

 • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
 • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

 • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
 • ✔ Korting tot wel €100,- op events

MarketingTribune | Vacatures

Dé plek voor een nieuwe stap in je carrière! Ontvang nieuwe relevante vacatures direct in je inbox:

 

Job Alert


 • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
 • MarketingTribune: meer over marketing en merken