Nederland kijkt vaker video on demand

Nederland kijkt vaker video on demand
  • Media
  • 6 feb 2019 @ 10:49
  • Link
  • Jeroen Mirck
    Jeroen Mirck

    Redacteur
    MarketingTribune
  • MediaVideoTelevisieOnderzoek

Bijna de helft van alle huishoudens beschikt over een smart-tv en maakt minimaal eens per week gebruik van de apps die hierop staan. Daarnaast wordt Video On Demand steeds populairder. Dit blijkt uit het GfK-onderzoek ‘Trends in Digitale Media’.

De televisie activeert kijkers. Als men tijdens het tv-kijken surft of webwinkelt is dat vaak naar aanleiding van iets dat men op televisie heeft gezien. Steeds meer Nederlanders (bijna een kwart) kijken tv-programma’s via smartphone en tablet. De Smart-TV wordt zowel in bezit als in gebruik steeds meer een vaste onderdeel in de Nederlandse huishoudens.

Deze feitjes uit het GfK-onderzoek worden gretig gedeeld door belangenclub Screenforce. Logisch ook, want de digitalisering van televisie biedt nieuwe kansen voor het medium.

NLziet: 'VOD is steeds vaker live'

Dezelfde trend wordt trouwens onderschreven door VOD-dienst NLziet, het opmerkelijke partnership tussen de publieke en commerciële omroepbedrijven. Uit gebruikscijfers van NLziet blijkt dat de tv-kijker steeds meer online naar live programma’s kijkt en de dienst niet louter meer zien als een soort Uitzending Gemist. De kijktijd naar live-streams op NLziet is afgelopen jaar met 51 procent is gegroeid tot 27 procent van alle kijktijd. Tijdens het WK Voetbal was dit zelfs de helft van alle eyeballs. Niet alleen live (sport-)evenementen scoren goed online, maar ook tv-programma's waar veel over wordt gesproken, zoals Wie is de Mol? en Boer zoekt Vrouw.

Niels Baas, directeur NLziet: 'De sterke groei in online tv-kijken laat ook zien dat de consument de online tv-dienst steeds meer als vervanging voor het traditionele tv-abonnement gebruikt. De verschillen in kijkgedrag tussen online en lineair lijken steeds meer te vervagen. Al eerder bleek dat steeds meer consumenten online tv op het grote scherm kijken. Ook het live online kijken, op zowel mobiele apparaten als op tv, wordt steeds meer gemeengoed.' 

Welke media-apparaten bezit Nederland?

Terug naar de feitjes van GfK en Screenforce. Van alle Nederlanders bezit 70 procent een tablet. Dit percentage is in 2018 hetzelfde als in 2017. YouTube is de meest geïnstalleerde media-app zowel op tablet als op smartphone. NOS is de broadcaster waarvan de meest apps zijn gedownload. Opvallend is dat de tablet vooral op de bank gebruikt wordt: 74%. Dit geldt ook voor de smartphone. 76% gebruikt dit toestel op de bank gevolgd door 47% buitenshuis.

Het bezit van de smartphone blijft maar groeien, van 88% in 2017 naar 91% in 2018. De tablet wordt vaker gebruikt voor het kijken van TV dan de smartphone, 24% van de Nederlanders doet dit. Bij de smartphone stijgt dit percentage echter ieder jaar opnieuw en is dit in 2018 23%. Via de laptop wordt het meeste TV gekeken, namelijk 35 minuten per week.

Nieuw in de vragenlijst is het bezit van een mediacenter/dongle. Van alle Nederlanders bezit 21% dit device. Het belangrijkste merk is Chromecast (71%), Apple TV volgt op ruime afstand met 20%.

Televisie zet aan tot surfen en online kopen

Zoals gezegd: de televisie activeert kijkers. Als men tijdens het tv-kijken surft is dat vaak (10%) of soms (44%) naar aanleiding van iets dat men op tv heeft gezien. Online aankopen tijdens het tv-kijken is eveneens regelmatig naar aanleiding van iets dat men op tv heeft gezien: vaak 1 procent en soms 18 procent.

Videodiensten spelen een grote rol in de app stores van zowel de tablet als de smartphone. Het zijn de global players die in de top van de meest gedownloade apps staan. Local player Sanoma vestigt zich hiertussen met NU.nl. In totaal installeren Nederlanders gemiddeld 22 apps op hun tablet en 31 op hun smartphone.                                                                   

Ook uit de 2018 editie van Trends In Digitale Media blijkt weer dat de veelal korte video’s op platforms als YouTube, Facebook en NU.nl meer bekeken worden op smartphones dan op andere devices. Hier tegenover staat dat de veelal langere video’s op platforms als RTL XL, NPO Start, Netflix, en Videoland meer bekeken worden op de Smart-TV.

VOD draait om méér dan 'vooruit kijken'

Voor Nederlanders die gebruik maken van betaalde videodiensten zijn de belangrijkste redenen:

  1. Ontspanning
  2. Mogelijkheid om te kijken als er niets op tv is
  3. Kijken waar en wanneer je wilt
  4. Toegang tot een groot aanbod
  5. Content die nergens anders te zien is

Ontspanning is de belangrijkste reden om gebruik te maken van RTL XL, YouTube en Fox Sports. Binge watching is belangrijk voor Netflix. Opvallend is dat Nederlanders de mogelijkheid om vooruit te kijken niet heel belangrijk vinden voor KIJK, RTL XL en Videoland. Met uitzondering van Fox Sports zijn kijkers weinig prijsbewust en vinden ze een aantrekkelijke aanbieding niet erg belangrijk.

Screenforce is de Nederlandse tv-marketingorganisatie. Het doel is om adverteerders en mediabureaus te helpen om het beste te halen uit reclame rond premium videocontent. In Screenforce participeren de volgende mediabedrijven: Ster, RTL, Talpa Media Solutions, Branddeli en ORN.

Jeroen Mirck

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Laatste reacties

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

  • MarketingTribune.nl/media houdt je dagelijks op de hoogte van het laatste medianieuws, met actualiteiten, trends, achtergronden en opinies over zowel de mediakanalen zelf als de strategieën om als marketeer meer bereik te genereren.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken